nlc.hu
Aktuális

Évszakok alakulása Magyarországon

Valóban eltűnik az ősz és a tavasz Magyarországon?

A szakember szerint a válasz az átlaghőmérséklet emelkedésben rejlik.

Melegszik az átlaghőmérséklet, ez az egyik oka annak, hogy eltűnőben vannak az évszakok Magyarországon – mondta Zsebeházi Gabriella, az Országos Meteorológiai Szolgálat Klímamodellező Csoportjának munkatársa az InfoRádió Aréna című műsorában.

Valóban eltűnik az ősz és a tavasz Magyarországon?

Valóban eltűnik az ősz és a tavasz Magyarországon? (Unsplash)

A tél és a nyár melegszik, a tavasz és az ősz pedig egyre rövidebbek. Zsebeházi ugyanakkor úgy véli, teljesen eltűnni a négy évszak nem fog, mert mérsékelt égövben helyezkedünk el.

Ami az előrejelzéseket illeti, Zsebeházi szerint a technológia egyre jobban fejlődik, de az időjárási helyzettől függ, mennyire tudnak pontosak lenni.

Ha egy nyugodt, úgynevezett anticiklon van az ország fölött, amikor nem történnek kirívó változások az időjárásban, akkor viszonylag hosszabb időszakra is nagy pontossággal tudják előre jelezni a várható időjárást. Amikor viszont egy hullámzó frontrendszer éri el az országot, amelynek nagyon változékony lehet a terjedési sebessége, az már jóval bizonytalanabb helyzetet teremt.

A klímaváltozásról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top