nlc.hu
Aktuális

Februári időjárási csúcsok

Április végi hőmérsékletekkel startol el a március

20-21 fokokkal búcsúzik a február.
gólya

Február második felében is melegebb van a megszokottnál, a napi csúcshőmérséklet átlagosan 6 Celsius-fokkal haladta meg a szokásost – írja az MTI a HungaroMet Zrt. elemzése alapján. Február első felének középhőmérséklete országos átlagban 8,1 Celsius-fok volt, ami rendkívüli mértékben, 7,6 fokkal haladta meg az 1991-2020-as átlagot.

A hónap második felében sem kapcsolt kisebb fokozatra a tavaszias jellegű időjárás: folyamatosan pozitív az átlagtól vett eltérés, például Budapesten utoljára február 1-jére virradó éjszaka csökkent 0 fok alá a hőmérséklet.

A napi maximum-hőmérséklet február 16-án 8,1 fokkal, 17-én 7,8 fokkal, 18-án 5,7 fokkal, 19-én pedig 3,5 fokkal haladta meg az átlagot. Február 20-án 6 fokkal, 21-én 5,3 fokkal, 22-én 6,3 fokkal, 23-án 5,1 fokkal, 24-én pedig 6,4 fokkal volt melegebb a legmelegebb órákban, mint az átlag.

Debrecenben, Nyíregyházán, Pécsett, Sopronban és Szegeden a csúcsértékek a legtöbb napon 10 Celsius-fok felett alakultak.

Az előrejelzések szerint a folytatás sem hoz mást: valószínűleg április végi hőmérsékletekkel köszönt be március 1-jén a meteorológiai tavasz.

Az Időkép prognózisa szerint február utolsó napjaiban még további melegrekordok dőlhetnek meg. Különösen február 28-án „kerülhet ismét veszélybe” az országos napi melegrekord.

Kiemelt fotó: illusztráció, MTI/Varga György 

Ez is érdekelhet Megnézem

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top