nlc.hu
Aktuális
Meghalt William Anders, az Apollo–8 legénységének tagja

Repülőgép-balesetben meghalt az Apollo–8 legénységének tagja, aki az egyik leghíresebb űrfotót készítette

William Anders 90 éves volt. Lezuhant az általa vezetett repülőgép.

Repülőgép-balesetben meghalt az Apollo–8 űrmisszió egyik tagja, William Anders.

Az egykori űrhajós pénteken vesztette életét, amikor az Egyesült Államok északnyugati partjainál fekvő San Juan-szigeteknél lezuhant az általa vezetett repülőgép. Az Apollo–8 legénységének tagja 90 éves volt.

Az Apollo–8 űrszondát 1968-ban bocsátották fel az Egyesült Államokban. A fedélzeten Frank Borman, James Lovell és William Anders űrhajósok tartózkodtak. Ezzel az űrhajóval emberek először hagyták el a Föld gravitációs és mágneses mezőit, és először kerülték meg a Holdat.

Az Apollo–8 legénysége

Az Apollo–8 legénysége a Kennedy Űrközpont szimulátoránál, Florida, USA, 1968. november 13. Balról jobbra: James A. Lovell Jr., William A. Anders és Frank Borman. (Fotó: Space Frontiers/Getty Images)

A Hold melletti elrepülése során William Anders elkészítette az egyik leghíresebb űrfotót, „Earthrise” néven, amin a Föld és a Hold felszíne látható egyszerre színesben.

Az Earthrise című fénykép, amelyet az Apollo–8 legénységének tagjaként készített William Anders 1968. december 24-én

Az Earthrise című fénykép, amelyet az Apollo–8 legénységének tagjaként készített William Anders 1968. december 24-én (Fotó: NASA)

(MTI)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top