nlc.hu
Aktuális
Budapesti főpolgármester választás érvénytelen szavazatainak újraszámlálása

Néhány szavazat döntött a budapesti főpolgármester választás győzteséről

Hosszas huzavonát követően Karácsony Gergely, az eddigi főpolgármester maradhat hivatalában Budapesten.

A szoros eredmény és feltételezett szabálytalanságok miatt, a Vitézy Dávid főpolgármester jelöltet indító LMP fellebbezésére pénteken reggel kilenc órától újra számolták a vasárnap lezajlott budapesti főpolgármester választáson leadott, majd érvénytelennek talált szavazatokat. Az összesítés során érvénytelennek nyilvánított szavazólapok közül a megismételt, sajtó nyilvánossága előtt zajló újraszámlálás végül

körülbelül ötszáz darabot nyilvánított érvényesnek.

A hétfőn hajnalban közzétett, 324 voksnyi különbség először hetven, majd ötvennégy szavazatra olvadt Karácsony Gergely jelenlegi főpolgármester és kihívója, a hosszas kavarás után a Fidesz-KDNP által is támogatott Vitézy között.

választás

választás, fotó: MTI Fotó: Balogh Zoltán

A végeredményt péntek délutáni ülésén állapította meg

a 12 fideszes és négy ellenzéki tagból álló Nemzeti Választási Bizottság (NVB). Ennek alapján

Karácsony Gergely (Párbeszéd–MSZP–DK) szavazatainak száma 112-vel, az LMP által jelölt, majd a Fidesz által is támogatott Vitézy Dávid szavazatainak száma 395-tel, Grundtner András (Mi Hazánk) szavazatainak száma pedig 53-mal nőtt.

A Karácsony és Vitézy közötti szavazatkülönbség 283-mal csökkent, a hétfőre virradó éjszaka megállapított különbség azonban 324 voks volt, így Karácsony Gergely 41 szavazattal megnyerte a főpolgármester-választást. Az NVB péntek este nyolc óráig nem szavazta meg az erről szóló döntéstervezetet, de az utcán ujjongással és tapssal fogadták Karácsony győzelmét, amit a bizottsági ülésteremből is hallani lehetett. Ezután becsukták az ablakokat – írja a 24.hu. Az NVB péntek este elutasította Vitézy Dávid arra irányuló jogorvoslati kérelmét, amely szerint Újpesten és Erzsébetvárosban meg kellett volna ismételni a választást.

Karácsony Gergely főpolgármester csütörtök délután

közölte, hogy a számos szabálytalanság miatt a választás megismétlését kéri, az újra számlálás eredményétől függetlenül. Vitézy Dávid pedig azt mondta, hogy eredménytől függetlenül elfogadja az NVB pénteki döntését.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top