A cold brew technikával elkészített ízletes kávé tökéletes választás azoknak, akik a frissítő és egyedi kávéélményt keresik. Lényege, hogy szobahőmérsékletű, vagy hideg vizet használnak a kávébab ízének és aromájának kivonásához. Eddig, a hagyományos módszerrel az őrölt kávét akár 12 órára is vízbe kellett áztatni, hogy elnyerjük a kissé édesebb aromájú, mégis magas koffeintartalmú italt. De a De’Longhi Eletta Explore automata kávégép egyedülálló Cold Extraction technológiájának köszönhetően, már 5 perc alatt is elérhetjük ezt az eredményt.
A cold brew kávé előnyei
Sokan “csak” egy szexi italt látnak benne, pedig annál sokkal több. A cold brew technikával elkészített kávénak néhány igencsak előnyös hatása is van.
- Kevésbé savas.
- Inkább selymes az íze, mintsem “ecetes” és savanykás.
- A hideg főzet akár egy hétig is eláll.
- Mindezek mellett is erős, magas a koffeintartalma.
- Sokoldalúan, számos koktélhoz felhasználható.
Édes-savanyú rumos Cold Brew
Az édes és a savanykás ízvilág különleges ötvözete ez az ital. A legfontosabb, hogy egyensúlyban legyen a citrom és a cukor. Csak fekete rummal ajánlott elkészíteni.
- 60 ml Cold Brew technikával főzött kávé
- 60 ml fekete (sötét) rum
- 15 ml szirup (lehet ízesített), az adag változtatható attól függően, hogy mennyire szeretnénk édesnek a koktélt
- ½ citrom kifacsart leve,
- jég
- díszítésként citromhéj
A rumot, a szirupot és a citrom kifacsart levét tegyük shakerbe, és rázzuk össze. A hideg kávét öntsük egy pohárba, majd tegyük bele a jeget. Öntsük rá az előbb elkészített italt, végül vékonyra vágott citromhéjjal díszítsük.
Cold Brew Negroni
Igazi klasszikus koktél, ami megosztja az embereket. Vagy imádják, vagy teljesen elutasítják még azt is, hogy megkóstolják. Pedig idén ismét aranykorát éli. A Negronit ginből, vermutból és Campariból készítik, de ebben a verzióban a gint Cold Brew technikával főzött kávéval helyettesítjük.
- 45 ml Cold Brew technikával főzött kávé
- 30 ml Campari
- 30 ml édes vermut
- vékony narancshéj díszítésnek
A Camparit és a vermutot rázzuk össze, majd adjuk a pohárba korábban kiöntött hideg kávéhoz. Jéggel is feldobhatjuk, ha szeretnénk, majd narancshéjjal díszíthetjük a poharat.
Rozmaringos-vaníliás kávékoktél
Vanília? Rum? Hideg kávé? Nincs ennél jobb nyáron!
A szirup hozzávalói:
- 2-4 evőkanál rozmaring szirup
- 2 ek. cukor (vagy vaníliás cukor)
- 1 csésze víz
- 1 szál rozmaring
A szirup elkészítésével, kell kezdeni, mivel azt később szobahőmérsékletűre kell hűteni. A cukrot, a vizet, a rozmaringot és a szirupot tegyük egy serpenyőbe és óvatosan forraljuk fel, majd lassú tűzön pároljuk 1-2 percig. Végül hűtsük ki. (A rozmaring szálat ilyenkor érdemes eltávolítani)
A koktél hozzávalói:
- 1 csésze Cold Brew technikával főzött kávé
- 60 ml vanília Likőr
- 1/4 csésze mandulatej, vagy más növényi alapú tej
- jég, vagy kávéból készült jégkocka
A hideg kávés főzetet, aminek elkészítésére remek választás a De’longhi Eletta Explore automata kávéfőző, öntsük egy pohárba, majd tegyük rá a jégkockákat. Shakerben rázzuk össze a szirupot és a tejet, majd ezt is öntsük rá a jégre. Végül mehet rá a vanília likőr.
Epres Cold Brew Mojito
Néhány hozzávalót akár a kertünkből is begyűjthetjük ehhez az igazán nyárias koktélhoz.
- 30 ml epres szirup
- 6 mentalevél
- 3 jégkocka
- 120 ml Cold Brew technikával főzött kávé
- 60 ml szénsavas ásványvíz
- 2 szem friss eper
Az eperszirupot öntsük egy pohár aljára. Tegyünk bele 4 levél mentát és keverjük el. Jöhetnek a nagyobb, lassabban olvadó jégkockák, erre kerül a kávé, majd az ásványvíz. Végül rádaraboljuk az epret és a maradék mentalevelet.
Tonik és cseresznye
Igen, ehhez a koktélhoz valóban csak 3 hozzávaló szükséges. És persze jég. A nyári finomságot Karine Ng. barista kísérletezte ki.
- minőségi tonik
- 45 ml Cold Brew technikával főzött kávé
- minőségi cseresznyelé
- 4-5 nagyobb jégkocka
A pohár aljára megy a kávé, majd annyi jégkockát adunk hozzá, hogy teljesen betöltse a poharat. Végül félig tonikkal és félig cseresznyelével színültig töltjük a poharat.