nlc.hu
Aktuális
Rálőttek Donald Trumpra, a merénylőt megölték

Rálőttek Donald Trumpra, a merénylőt megölték

Helyi idő szerint szombaton 18 óra után egy mesterlövész lőtt rá az elnökjelöltre. Egy ember meghalt, a támadót lelőtték.

Rálőttek Donald Trump volt amerikai elnökre, republikánus elnökjelöltre szombaton egy választási gyűlésen Pennsylvania államban.

Butler megyében, Butler település közelében tartott nagygyűlésen az elnökjelölt beszédének megkezdése után mintegy 6 perccel történt az incidens. Donald Trump a tompa lövéshangok után a füléhez kapott, majd az emelvény mögé bukott, ezután a védelmét ellátó titkosszolgálat ügynökei körbevették.

Az incidenst követően, a biztonsági személyzet és a hatóságok közbelépése után a korábbi amerikai elnököt védőgyűrűben vitték le a színpadról, és konvoja elhagyta a helyszínt. Trump a fején megsérült, de a saját lábán hagyta el a pódiumot. A közönség felé a levegőbe emelte az öklét, amikor lement a színpadról.

Donald Trump miután rálőttek 2024. július 13-án a Pennsylvania állambeli Butlerben

Donald Trump miután rálőttek 2024. július 13-án a Pennsylvania állambeli Butlerben (Fotó: Trump kampányirodája / Handout/Anadolu via Getty Images)

A merénylet után a titkosszolgálat közölte, hogy az elnökjelölt biztonságban van. Steve Cheung, Donald Trump kampányának szóvivője azt közölte, hogy a korábbi elnök jól van, de egy helyi egészségügyi intézménybe vitték megvizsgálni.

Két órával a támadás után Trump közleményt adott ki közösségi oldalán, a Truth Social-oldalán, és megerősítette, hogy a golyó a jobb fülét érte:

Rögtön tudtam, hogy valami nincs rendben, amikor meghallottam süvítést és a lövések hangját, majd azonnal éreztem, ahogy a golyó felszakítja a bőrt

– fogalmazott a korábbi amerikai elnök, hozzátéve, hogy komolyan vérzett.

A merénylet 18.15 perckor történt. A nagygyűlésen tízezrek vettek részt. A rendezvény az utolsó nyilvános választási gyűlése volt a republikánus párti országos jelölőgyűlés előtt. A közönségből egy ember meghalt, egy másik válságos állapotban került kórházba. A támadó is életét vesztette, a titkosszolgálat emberei lőtték le.

Richard Goldinger helyi kerületi ügyész a rendőrségi közlésre hivatkozva jelezte, hogy a támadó a választási gyűlés területén kívül tartózkodott, egy közeli épület tetején, így nem kellett átmennie a biztonsági ellenőrzésen. Rendőrségi források szerint az elkövető mesterlövész volt, mellette megtalálták a fegyverét. Merényletkísérlet miatt indult hivatalos nyomozás.

(MTI/nlc)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top