nlc.hu
Aktuális
Ennyivel dobja meg a légkondi a villanyszámládat

Ennyivel dobja meg a légkondi a villanyszámládat

Megszólalt egy energetikai szakértő.

Minden negyedik ingatlan légkondicionált Magyarországon. Szegeden szinte minden második otthont klímával hűtenek, míg Miskolcon csak minden ötödiket. A 2022-es népszámlálás alapján nálunk a lakások 27,6 százalékában van csak légkondi, a 4 millió lakásból tehát 1 millió felett van a klimatizált otthonok száma. Ez viszont területileg rendkívül eltérő képet mutat. Főleg a tehetősebb lakta, illetve az átlagnál melegebb településeken hűtik klímával otthonukat a magyarok – derült ki a Választási Földrajz kutatásából, amit a Telexnek készített

A legszegényebb, aprófalvas térségeinkben (Borsod és Heves vármegye északi részén, Nógrád vármegyében vagy Baranya és Somogy vármegyék határtérségében) rendkívül alacsony a klímás ingatlanok aránya. Magasabb arányban van légkondi még a sok új ingatlannal rendelkező Budapesten (amúgy a főváros kerületei között is vannak jelentős különbségek) vagy a nagyváros környéki elővárosi térségekben, de a turisztikailag frekventált településeken is. 

A hőségben napi 6 ezer Megawattóra villamosenergiát fogyasztanak a légkondik Magyarországon az RTL Híradó által megkérdezett energetikai szakértők szerint, vagyis a teljes áramfelhasználás 5,5 százalékát. 

“Ha ez a hőhullám ugyanígy folytatódik egész júliusban, akkor egy átlagos magyar családnál ez körülbelül 15 ezer forint extra villanyszámlát fog jelenteni légkondicionáló egységenként”

– mutatott rá Balogh József, aki napi 10 órás használattal számolt.

Mint az RTL Híradó riportjából kiderül, a légkondis lakások bérleti díja is  magasabb. Budapesten átlag 15 százalékkal, vagyis havi 40 ezer forinttal többet kérnek havonta a légkondicionált lakásokért. “A kereslet is nagyobb a klímás lakások iránt. Ez az árakban is megmutatkozik, hiszen a klímával rendelkező eladó vagy kiadó ingatlanokat magasabb áron lehet bérbeadni vagy értékesíteni” – hívta fel a figyelmet Balogh László, az Ingatlan.com vezető elemzője. 

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top