nlc.hu
Aktuális
5 olimpiai aranyéremből sem jutsz párizsi lakáshoz

5 olimpiai aranyérem sem lenne elég egy párizsi lakás megvásárlásához

Nagyító alatt a francia főváros ingatlanárai az ötkarikás játékok apropóján.

Zürich és London után a kontinens harmadik, az Európai Unió fővárosai között pedig a legdrágább lokációnak számít Párizs. Ha valaki egy saját, párizsi lakás vásárlásában gondolkodik, akkor több mint 4,5 millió forintos négyzetméterárral kalkulálhat, míg a magyar fővárosban egy négyzetméterért csupán a párizsi összeg harmada fizetendő – állapította meg a Duna House.

Budapest belvárosát illetően az elmúlt negyedévben az ingatlanra fordított átlagos összeg közel 62 millió forint volt, négyzetméterenként 1 millió forint körüli átlaggal, alapterület tekintetében így megközelítőleg a 60 négyzetméter jelentette a normát. Párizs központjában viszont egy ugyanilyen paraméterű otthon megvásárlása már 270 millió forintos kiadást jelentene. Ehhez még 5 aranyéremért járó jutalom (50 millió Ft/aranyérem) sem lenne elegendő!

A bérleti piacon is jelentős a különbség a két főváros között: míg Párizsban egy egyhálószobás lakást átlagosan havi 512 ezer forintért lehet bérelni a belvárosban, addig Budapesten már kevesebb mint a feléből, 234 ezer forintból is megoldható.

A francia és a hazai ingatlanpiac között jelentős párhuzam mérhető – mutat rá az ingatlanközvetítő hálózat -, ugyanis a két ország 2022 óta hasonló nehézségeken ment keresztül. A tranzakciószámok csökkenése és az értékesítési folyamat lassulása mellett a kamatszintek emelkedése egyik országban sem kedvezett a piaci aktivitásnak.

Amúgy a párizsi nyári játékok olimpiai faluja Seine-Saint-Denis megye 3 területe (Saint-Denis, Saint-Ouen és Saint-Denis sziget) találkozásánál, 54 hektáron terül el. Az olimpia és a paralimpia után 2800 új lakást (2 ezret családoknak, 800-at egyetemistáknak) alakítanak majd ki az épületekben. A terület mintegy 6 ezer embernek lesz az otthona. Az olimpiai idején összesen 14 500 sportoló és hivatalos kísérő lakik itt, a paralimpián pedig 9 ezer embert fogad majd a falu. Az MTI tudósítása szerint az olimpiai faluban számos szolgáltatás áll rendelkezésre, többek között 12 mosoda 600 mosógépe nagyságrendileg 60 ezer mosást végez majd el, de van szépségszalon, melyben fodrászat és manikűrös is várja a sportolókat, és most először olyan teret is kialakítottak, ahol a szülők a gyerekeikkel találkozhatnak. Biztosított a változatos étkezés is – mintegy 500 recept alapján készíti az ételeket a falu 200 szakácsa -, és számos edzési lehetőséggel is élhetnek az olimpikonok. Az utcákon 200 italautomatából lehet ingyenesen frissítőhöz jutni.

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top