Már járványszerűen terjed a szamárköhögés Magyarországon – megszólalt a Népegészségügyi Központ

F.C. | 2024. Július 31.
Minden negyedik beteg 1 éves kor alatti.

Járványszerűen terjed a szamárköhögés Magyarországon – ezt mondta az RTL Híradónak a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi vezetője. A korábbiakon felül már a főváros és 12 vármegye is érintett, így a korábbi esetekkel együtt már az ország összes megyéjében észleltek gyanús eseteket. A legfrissebb jelentés szerint már 76 igazolt esetről tudnak itthon, a legutóbbi 32 gyanús esetből minden negyedik beteg 1 éves kor alatti csecsemő volt. Mivel ők csak részlegesen védettek, ők a legveszélyeztetettebbek. Esetükben akár halált is okozhat a köhögési rohamokkal járó fertőzés. Két kisbaba már bele is halt a betegségbe itthon.

A Járványügyi Főosztály vezetője azt hangsúlyozta, hogy az esetszámok jelentősen nőttek az elmúlt évtizedekhez képest, ez alapján a bakteriális betegség járványos terjedéséről lehet beszélni. “Magyarországon az elmúlt 20 évben összesen 36 igazolt eset volt. Most már 76-nál tartunk. Akkor azt mondhatom, hogy ez járványos terjedésű Magyarországon” – jelentette ki Galgóczi Ágnes.

Az anyák és a család beoltása a csecsemő életét is megmentheti.

“Minél kisebb babát ér ez a fertőzés, ez az állandó köhögés miatti légzészavar, annál inkább tud intenzív kezelést igénylő, sajnos néha halálos veszéllyel járó megbetegedést kiváltani” – hívta fel a figyelmet Póta György, házi gyermekorvos.

A fertőzés ellen 2 hónapos korban adják az első kötelező védőoltást, az utolsót 12 évesen. A védettség idővel csökken, így az a felnőtt is megkaphatja, és átadhatja a betegséget, akit gyerekkorában beoltottak. A Népegészségügyi Központ éppen emiatt a kismamák és a környeztük újraoltását javasolja. A várandósoknak a 3. trimeszterben javasolt a védőoltás, valamint azoknak a személyeknek is, akik majd részt fognak venni az újszülött gondozásában. Számukra a védőoltás patikában, receptre felírva elérhető.

A szamárköhögés erősen fertőző betegség, ráadásul sokáig – akár 8-10 napig – lappang, és eleinte megkülönböztethetetlen egy átlagos, köhögéssel együtt járó megfázástól. A köhögés azonban idővel durvulni kezd, ráadásul nem akar abbamaradni: a beteg akár 2-3 hónapon át is szenvedhet tőle. A legjellemzőbb tünete (az egyre erősödő, nem múló köhögés) mellett hőemelkedés, orrfolyás és torokfájás is jelentkezhet. Minél hamarabb születik diagnózis, annál előbb lehet megkezdeni a beteg antibiotikumos kezelését. A köhögések sorozata egyébként megnehezíti a légzést, különösen rossz esetekben akár hányingert, hányást is okozhat, és a légszomj miatt ájulással is együtt járhat. A különösen súlyos esetekben a szamárköhögés akár halált is okozhat.

Amúgy a szakértők szerint a koronavírus-járványnak köze van ahhoz, hogy a szamárköhögés újra felütötte a fejét Európában.

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Exit mobile version