nlc.hu
Aktuális
Vérfürdőt akart Taylor Swift koncertjén a 19 éves

Megszólalt a gyanúsított: vérfürdőt akart Taylor Swift koncertjén

A 19 éves észak-macedóniai fiatal a tömegben akarta felrobbantani magát.

Beismerő vallomást tett az a 19 éves fiatalember, akit azért vettek őrizetbe Ausztriában, terrorcselekmény kitervelésének gyanújával. A hatóságok szerint az észak-macedóniai származású fiatal hűségesküt tett az Iszlám Állam nevű terrorszervezetnek és két – nála fiatalabb segítőjével – a Bécsben megrendezésre kerülő Taylor Swift koncert idején akart vérfürdőt rendezni – tudatta Omar Haijawi-Pirchner, az állambiztonsági szolgálat vezetője.

A magas rangú tisztségviselő elmondta, a fiatal szúró-vágó fegyverekkel és pokolgépekkel felszerelkezve készült a koncertre, ez utóbbiak működését – mint kiderült – az interneten korábban tanulmányozta is. A gyanúsított a nyomozóknak elmondta, hogy aznap, vagy a következő nap akart végezni magával a tömegben.

Franz Ruf, az osztrák belügyminisztérium közbiztonsági ügyekért felelős főigazgatója az ORF osztrák közrádióban elmondta, a házkutatás során talált vegyi anyagok arra utalnak, hogy a gyanúsított – aki már korábban is állt rendőri megfigyelés alatt az iszlamista hálózathoz fűződő szálak miatt – konkrét lépéseket tett a terrortámadás előkészítéséhez.

Mivel a gyanúsítottnak nem volt koncertjegye, ezért a hatóságok szerint az Ernst Happel stadion közelében készült a támadásra.

Egy tragédiát sikerült megakadályozni

– nyilatkozta bécsi sajtótájékoztatóján Gerhard Karner osztrák belügyminiszter.

Így reagáltak a magyar rajongók

A terrorfenyegetettség miatt a koncert szervezői mindhárom bécsi Taylor Swift-koncertet lemondták. Az erről szóló közleményt egyébként az énekesnő is megosztotta az Instagram-oldalán. És bár a koncert lemondása anyagilag komoly érvágás lehet a rajongóknak, a legtöbben belátják, hogy a lépéssel a hatóságok talán az életüket mentették meg:

Nagyon összetört a szívem, de ha nem mondják le, hatalmas tragédia történhetett volna. Ez volt az egyetlen jó döntés

– összegzett egyikük. A reakciókról egyébként ide kattintva olvashatsz bővebben.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top