nlc.hu
Aktuális
470 denevért mentettek ki egy veszprémi panelből

Több száz denevér lepte el egy veszprémi panelház folyosóját, mentőakciót szerveztek értük

Egy veszprémi panelházból három nap leforgása alatt 470 törpedenevért kellett kimenteni. Olyan sokan voltak, hogy a mentéssel foglalkozó szakemberek a lakók cipősdobozait is elkérték az akcióhoz.

Szombaton segélyhívás érkezett a Bakonyi Denevérvédő Alapítványhoz. Az alapítvány elnöke, Mészáros József szerint az állatok nehezen bírták a nagy hőséget, hűvös menedéket kerestek, és így találtak rá egy veszprémi panelház számukra szimpatikus folyosójára.

Az eredeti segélyhívás még csak arról szólt, hogy 10-15 denevér repült be az épületbe, amire azt a megoldást javasolták, hogy éjszakára hagyják nyitva az ablakokat, és ki fognak repülni. Csakhogy közbeszólt a vihar, ráadásul mint kiderült, sokkal-sokkal több denevér repült be 10-15-nél – derül ki az RTL Híradó riportjából.

Denevérek

Denevérek a házban! (fotó: Getty Images)

Közel ötszáz denevér repült be a folyosókra, és a falon lévő repedésekben, a kábeleknél és a villanyóránál bújtak el. Csak az első nap több mint háromszázat fogtak el közülük. A mentés három napon át tartott, összesen 470 denevért mentettek ki az épületből.

A törpedenevér a legkisebbnek számít a Magyarországon honos denevérfajták közül, elsősorban szúnyogokkal táplálkoznak. A szakértő szerint nem kell megijedni tőlük, sok a tévhit velük kapcsolatban:

Nem ragad hajba, nem szív vért, nem eszik szalonnát, nem a pokol követe és még lehetne hosszasan sorolni. Ez egyik sem igaz, sőt, ha lehet, elkerül minket. Csak véletlenül szoktak betévedni lakásokba, épületekbe. A legjobb, ha ilyenkor az ablakot kinyitjuk, a villanyt lekapcsoljuk a szobaajtót pedig becsukjuk, hogy ne menjen tovább az épület többi részébe.

A Veszprémben befogott állatokat az alapítvány székhelyének padlására szállították, ahonnan a denevérek azóta már továbbálltak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top