nlc.hu
Aktuális
Akár 15 fokot is hűthet rajtunk ez a speciális ruha

Akár 15 fokot is hűthet rajtunk ez a speciális ruha

Ha valóban elkezdik gyártani és piacra dobják, egészen biztos, hogy nagy lesz rá a kereslet.

A rekordmelegben megpróbálunk minden trükköt bevetni, hogy minél hatékonyabban lehűtsük magunkat, az igény pedig úgy tűnik, végre a megfelelő emberekig is eljutott, szakértők ugyanis előrukkoltak egy olyan ruházattal, amely szó szerint fizikailag hűti le a testet. A Massachusettsi Egyetem kutatói egy kréta alapú bevonatot fejlesztettek ki, amelyet a ruházatra lehet felvinni. A teszteket perzselő hőségben végezték el és arra jutottak, hogy a bevonattal kezelt anyagok alatti hőmérséklet akár 15 fokkal is alacsonyabb, mint a kezeletlenek alatti.

Hűsítő ruhákat már több, különböző módszerrel is megkíséreltek tervezni, de az eddigi elképzelések gyakran merev szerkezeteket, bonyolult gyártási folyamatokat és elektromos alkatrészeket igényeltek, ami kényelmetlenné és költségessé tette őket. Az új fejlesztés jelenleg kellőképpen kényelmes és széles körben alkalmazható alternatívának tűnik, a cél pedig az, hogy a hűsítő szöveteket ne csupán a ruházatban alkalmazhassák majd, hanem épületek és autók hűtésére is bevethetők legyenek.

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top