nlc.hu
Aktuális
Karácsony Gergely: „Az évtized legnagyobb árvize közeledik Budapest felé”

Karácsony Gergely: „Az évtized legnagyobb árvize közeledik Budapest felé”

Hétfőtől harmadfokúra emelik az árvízvédelmi készültséget a fővárosban.

„Az évtized legnagyobb árvize közeledik Budapest felé” – jelentette be Karácsony Gergely a Facebookon vasárnap közzétett videójában, amelyben arról is beszélt, hogy a legmagasabb vízszint a hét második felében várható, és a vízgyűjtőkön hulló sok eső miatt csak lassú apadásra kell számítani.

A főpolgármester elmondta:

  • hétfőtől harmadfokúra emelik az árvízvédelmi készültséget,
  • hétfőn este 8 órakor lezárják a pesti és a budai alsó rakpartot, autósokat arra kérik, hogy vigyék el onnan a járműveiket;
  • a víz valószínűleg kedden fogja elönteni a pesti alsó rakpartot,
  • külön védekezésre lesz szükség a Margit-szigeten és a Római-parton is.
Az áradó Duna Budapesten, a Lánchídnál az árhullám tetőzésekor 2024. június 8-án.

A kép illusztráció. Az áradó Duna Budapesten, a Lánchídnál az árhullám tetőzésekor 2024. június 8-án (Fotó: MTI/Hegedüs Róbert)

A főpolgármesteri hivatal korábbi tájékoztatása szerint hétfőtől napi egy méterrel emelkedik a Duna vízállása Budapestnél, ahol a folyó várhatóan a jövő hét második felében, nyolc métert meghaladó vízszinttel tetőzik.

A védekezésért felelős Fővárosi Csatornázási Művek hétfőn megkezdi a Nánási út–Királyok útja védvonal kulissza átjáróinak zárását, és egy négy kilométer hosszú, egy méter magas és négy méter széles agyag háttöltés kiépítését. Az ideiglenes védmű építése miatt hétfőtől a Királyok útját lezárják a közúti forgalom elől.

A Margit-sziget alacsonyabban fekvő részeinek védelmét homokzsákokkal erősítik meg, melyek töltéséhez – a 2013-as árvízi védekezés tapasztalatai alapján – nagy teljesítményű gépeket használnak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top