nlc.hu
Aktuális
Árvíz Csehországban, Ausztrában és készültség itthon

Árvíz: készültség itthon, halálos áldozatok Közép-Európában – Fotókon a pusztító áradás

Az árvíz elleni védekezésre való felkészülés szintje az egész ország területén elérte a száz százalékot, közben több közép-európai országban halálos áldozatokat szedett az árhullám.
Elárasztott házak Jesenikben

Hétfőn elérte a Szigetközt a Boris ciklon okozta árhullám, a Lajtán Mosonmagyaróvárnál a legmagasabb, harmadfokú árvízvédelmi készültséget kellett elrendelni az állami védvonalakon – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság.

A Duna a magyarországi szakaszon többnyire a harmadfokú készültségi szintet meghaladóan tetőzik majd, a Lajtán akár a legmagasabb valaha mért vízszintet, a Murán pedig az első fokot megközelítő tetőzésekre számítanak.

Tudatták azt is, hogy a jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján Budapesten az alsó rakpartot várhatón kedden, a nap második felében éri el a víz. A Rábán Árpásig fokozat alatti, Győrben jóval a harmadik fokozat szintje feletti tetőzés várható.

Bár az árhullám lényegi része még nem ért el Magyarországra, a vízügy Országos Műszaki Irányító Törzse (OMIT) folyamatosan dolgozik, és koordinálja a védelmi előkészületeket, a frissülő adatokhoz igazítva finomítják a szükséges létszám- és eszközigényt.

A Fővárosi Csatornázási Művek közlése szerint jól halad a budapesti árvízi védekezés, a védvonalakat minden ponton a várható vízszint felettinél magasabb szintre készítik fel.

Pintér Sándor hétfőn kijelentette: az árvíz elleni védekezésre való felkészülés szintje az egész ország területén elérte a száz százalékot. A belügyminiszter elmondta, hogy az intézkedések lehetővé teszik, hogy medrében tartsák a Dunát. Ugyanakkor más folyók esetében, lehetséges megoldásként ideiglenes víztározókba engedik a vizet annak érdekében, hogy megvédjék a lakosság testi épségét és javait.

A védekezésben a vízügyi igazgatóságok mellett részt vesz a honvédség, a rendőrség, a büntetés-végrehajtás, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, az önkormányzatok, és készültségben van a mentőszolgálat is – sorolta a tárcavezető. Ugyanakkor önkéntesek jelentkezését is várják a védekezéshez. Az interneten fogják közzétenni, hogy hol és milyen munkára jelentkezhet az, aki segíteni kívánja a védekezést.

Fotókon az áradás Csehországtól Magyarországig! Kattints a galériához!

Kimentett háziállatok a cseh áradásokban
Megnézem
Összes kép (16)

Közben legalább 16 ember halt meg eddig az Ausztriától Romániáig több közép-európai országban pusztító áradások következtében.

Ötre nőtt a délnyugat-lengyelországi árvíz áldozatainak száma, miután hétfő reggel megtalálták Nysa városában egy kórházból hazafelé tartó sebész holttestét – közölték a lengyel tűzoltóság. A cseh rendőrség közlése szerint egy nő vízbe fulladt az ország északkeleti részén, ahol csütörtök óta rekordmennyiségű csapadék hullott. További hét ember eltűnt.

Ausztriában eddig legalább hárman, Romániában pedig – a Digi 24 helyi televízió közlése szerint – heten haltak meg. Ausztriában a folyók és a víztározók vízszintje hétfőre virradó éjjel csökkent az eső enyhülésével, osztrák tisztségviselők ugyanakkor azt mondták, hogy készülnek a második hullámra, mivel az előrejelzések szerint hevesebb esőre lehet számítani.

(MTI/nlc)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top