nlc.hu
Aktuális
Dr. Bérci György életútja

Meghalt Bérci György

Bérci György sebészként forradalmasította a műtéti eljárásokat.

103 éves korában elhunyt Bérci György. A szegedi születésű, a holokausztot szerencsével túlélő orvos által kifejlesztett orvostechnológiai eszközök forradalmasították a minimálisan invazív műtéti eljárásokat. Bérci augusztus 30-i halálát lánya jelentette be – írja a hvg. Bérci György 1921. március 14-én született Szegeden.

 

Meghalt Bérci György

A zsidótörvények miatt nem vették fel az egyetemre, 1942 októberében munkaszolgálatos lett. Sokadmagával bevagonírozták, hogy egy német koncentrációs táborba vigyék, ám a Keleti pályaudvarról, légitámadás miatt sikerült megszöknie.

A Szegedi Tudományegyetem Orvostudományi Karán

1950-ben summa cum laude minősítéssel végzett, majd a szegedi I. Számú Sebészeti Klinikára került. 1957-ben ösztöndíjjal Ausztráliába ment, ahol 1962-ben kifejlesztette az első endoszkóppal használható miniatűr kamerát. Találmánya hozzájárult a laparoszkópia, a videó-endoszkópia fejlődéséhez, mivel azóta képernyőn vizsgálhatók belső szerveink. 1967-ben hívták meg Los Angelesbe, 1969 óta dolgozott a Cedars-Sinai kórházban, ahol egészen a

 

nyár elejéig az invazív sebészeti osztály igazgatója volt.

Többszáz közlemény, tizenkét könyv, 35 szabadalom, tanító videók sora fűződik Bérci professzor nevéhez, aki többször visszatért Magyarországra, segítve az újfajta eljárások megismerésében. A Semmelweis Egyetem herceghalmi sebészeti gyakorlóközpontja az ő nevét viseli. A Semmelweis Egyetem díszdoktora, a Magyar Sebész Társaság Tiszteleti Tagja. 2011-ben megkapta a hetvenhétezer tagot képviselő American College of Surgeons legnagyobb elismerését a „Jacobson Innovation Awardot”.

Dr. Bérci találmányainak köszönhetően eredményesebb

hólyag-, vastagbél-, nyelőcső- és prosztataműtétek hajthatók végre. Professzortársa, L. Michael Brunt szerint „nem valószínű, hogy valaha is lesz még egy sebész, aki egymaga akkora hatással lesz a sebészet egész területére, mint Bérci György”.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top