nlc.hu
Aktuális
Nagyatádi Cérnagyár pénzügyi nehézségei

Veszélyes helyzetben a legendás magyar gyár, késnek a fizetésekkel

A Nagyatádi Cérnagyár üzemeltetője hatalmas veszteséggel zárta 2023-at.

A nagyatádi cérnagyár egyik, Romániában élő ügyvezetőjét a tulajdonos múlt szerdán visszahívta 13 éve betöltött tisztségéből. A másik, Törökországban élő ügyvezető még áprilisban lemondott. A MEZ Crafts Hungary Kft. komoly veszteséggel zárta 2023-at: ha pedig nem sikerül megmenteni a nagyatádi gyárat, akkor több mint 200 ember maradhat munka nélkül, és a város költségvetése is nehéz helyzetbe kerülhet – írja a G7.

Veszélyes helyzetben a legendás magyar gyár, késnek a fizetésekkel

Riasztó jel, hogy a lap szerint múlt héten még volt

alkalmazott, akinek július 26. óta nem utaltak fizetést, mások pedig nem kapták meg a szeptember 10-én esedékes, augusztusi bérüket. Augusztus közepén sok embert kényszer-pihenőre küldtek, miközben többen nehezményezték, hogy nem kapnak információt. A több mint 100 éves Nagyatádi Cérnagyár fontos munkáltató Somogy megyében. Pár éve, legutóbbi tulajdonosváltása után látszólag ismét fejlődésnek indult. Évekig nyereséges volt, de 2023-ban egymilliárd forintot is meghaladó veszteséggel zártak, így év végére már a közüzemi számlák kifizetése is nehézségekbe ütközött.

A magyar leánycég likviditási nehézségeinek eredője,

hogy még 2021-ben több százmillió forintos kölcsönt nyújtott a németországi MEZ GmbH-nak, elvileg egy évre, de azóta sem kapták vissza. 2023 végén a MEZ Crafts Hungary Kft. közel 2 milliárd forintot várt a cégcsoport különböző vállalataitól, durván háromnegyedét a MEZ GmbH-tól. A magyar társaság eközben jóval kevesebbel tartozott a csoport más tagjainak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top