nlc.hu
Aktuális
A rövidlátó gyerekek számának emelkedése

Drasztikusan megnőtt a rövidlátó gyerekek száma, a kilátások még rosszabbak

A koronavírus-járvány óta jóval több gyereknek készítenek szemüveget.

Kínai kutatók 250 tanulmányt néztek át, amelyek 5,5 millió gyerekre vonatkoztak, és 50 országban készültek. Az összegzésből kiderült, hogy jelentősen nőtt a rövidlátó gyerekek száma – erről a hvg.hu számolt be. Kiderült: míg 1990 és 2000 között a gyerekek 24 százalékát érintette a rövidlátás, 2020 és 2023 között ez már 36 százalék körül alakult. Főleg a Kelet-Ázsiában élők körében volt jelentős a növekedés, valamint a fiatalabb gyerekekhez képest a középiskolásoknál volt nagyobb a gyakorisága, és inkább érintette a lányokat.

A tanulmány szerint:

ebben az is közrejátszik, hogy egyre többet nézik az okoseszközök képernyőjét. A természetes napfény hiánya szintén hozzájárulhat a rövidlátás kialakulásához.

Az RTL Híradó által megkérdezett szülők otthon igyekeznek kontrollálni például a gyerekek telefonhasználatát.

Egy nyilatkozó optikus szerint a koronavírus-járvány óta több szülő viszi be a gyerekét rövidlátás miatt. “Szemüveglencsékkel, kontaktlencsékkel, illetve vannak olyan típusú szemcseppek, amivel le lehet lassítani a folyamatot, illetve bizonyos esetekben meg lehet állítani” – mondta el Somos Tamás.

Hatszor nagyobb eséllyel lesz rövidlátó az a gyerek, akinek a szülei is azok, ráadásul az enyhe rövidlátás után lehet akkora a romlás, hogy kialakulhat a közepes és nagyfokú rövidlátás, aminek akár súlyos következményei (retinadegeneráció, ideghártya-leválás, zöldhályog betegségek) is lehetnek – figyelmeztet Cseke István, szemészorvos.

A szakemberek szerint érdemes jelentősen csökkenteni a kis képernyők használatát és fontos, hogy a gyerekek napközben 2 órát a szabadban töltsenek.

A kínai tudósok szerint 2050-re már akár a gyerekek közel 40 százalékát érintheti a rövidlátás

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top