nlc.hu
Aktuális
Ő volt Karsai Dániel ápolója

Karsai Dániel ápolója: „Mellette voltam az utolsó szívdobbanásig”

Kiderült, hogyan teltek az eutanázia jogáért küzdő, gyógyíthatatlan ALS-beteg alkotmányjogász utolsó órái, és mit tartalmazott a végakarata.

Interjút adott a 24.hu-nak a szeptember 28-án meghalt Karsai Dániel ápolója. A 26 éves Márkovics Ákos a legvégsőkig a gyógyíthatatlan ALS betegséggel küzdő alkotmányjogász mellett volt.

“Féltem. Attól, hogy belül azt érzi: egyedül van. De nem volt egyedül. Az utolsó pillanatig mellette voltam, szó szerint az utolsó pillanatig, az utolsó szívdobbanásig. (…) Nagyon, nagyon sokáig tartott az ellátás a betegszállítóban meg azon kívül is, ott azért már kezdtem félni, hogy komolyabb a helyzet annál, mint amit először gondoltam. Később a kórházban az intenzíves orvos velem is külön leült beszélgetni, hogy tájékoztasson: már sem emberileg, sem orvosilag nem indokolt, hogy gépen maradjon Dani, és a végakarata szerint is egyértelmű volt, hogy lekapcsolják a gépről. (…) Másfél évvel ezelőtt, amikor elkezdtem Danival dolgozni, megígértem neki, hogy a legvégsőkig mellette leszek, együtt csináljuk végig. Ha nem így cselekszem, akkor nem teszek meg minden tőlem telhetőt, és akkor életem végéig képtelen lettem volna továbblépni a tragédiáján” – mondta el.

Ápolója – aki már közel 30 beteget kísért végig az utolsó órájáig – azt is elárulta, hogy Karsai Dániel a végakaratában kikötötte, hogy életmentő beavatkozásokat nem végezhetnek el rajta, nem tarthatják gépen.

Ő is Karsai ügye – az eutanázia jogáért folyó küzdelme – mellé állt, mindezt a szakmai múltjával indokolta: “Főként idősellátásban dolgoztam, és láttam, hogy betegségeik miatt méltatlan helyzeteket elszenvedve mennek el emberek. Régebben is megfogalmazódott bennem, hogy az életvégi döntésnek helye kell legyen Magyarországon. (…) 25 éves koromra megszilárdult az álláspontom”.

Márkovics Ákos most egy időre visszavonul, elmondása szerint pihennie kell: “Ápolóként anyagilag nem engedheti meg magának az ember, hogy sokáig ne dolgozzon, de Dani nem volt átlagos beteg, az ápolása nemcsak annyiból állt, hogy mentem, etettem, fürdettem, segítettem alapvetően dolgokban és a nap végén hazamentem, hanem közös programokon is részt vettünk. Amikor 2023 novemberében felszólalt a strasbourgi emberi jogi bíróságon, otthon együtt gyakoroltuk a csodálatos beszédét, és a kijutásban is akadt feladatom. Szóval elfáradtam ebben a másfél évben, és idén már nem fogok dolgozni”.

Arról egyelőre nem döntött, hogy a későbbiekben is ápolóként dolgozik-e majd. “Tudom, abszurd válasz, de elértem a pályám csúcsára” – magyarázta.

Kiemelt fotó forrása: LAM

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top