A hirosimai és nagaszaki atomtámadás túlélőinek szervezete kapta idén a Nobel-békedíjat

F.C. | 2024. Október 11.
Egy japán mozgalmat díjaztak.

A Hirosima és Nagaszaki elleni atomtámadás túlélőinek szervezete, a Nihon Hidankjo kapja idén a Nobel-békedíjat – jelentette be pénteken Oslóban a Norvég Nobel-bizottság. 

Mint az MTI írja, a bizottság a két nukleáris csapás túlélőinek alulról szerveződő szervezetének az atomfegyvermentes világért folytatott erőfeszítéseiért ítélte oda a kitüntetést, és azért, mert a túlélők – japánul hibakusák – tanúságtételükkel bizonyítják, hogy soha többé nem szabad bevetni nukleáris fegyvert.

“Soha nem gondoltam volna, hogy ez megtörténhet” – nyilatkozta meghatódva Mimaki Tosijuki, a Nihon Hidankjo szervezet társelnöke. Elmondása szerint meglepődve látta, hogy a mozgalmát azért jutalmazták, mert a túlélők tanúvallomásai bizonyítják, hogy soha többé nem szabad atomfegyvert használni. “Szeretném látni, hogy a nukleáris fegyverek eltűnnek a Föld színéről” – jelentette ki, hozzátéve: a tagjaik átlagéletkora 85 év körül van, és reméli, hogy a következő nemzedék is részt vesz majd a békeaktivizmusban, az atomfegyverek nélküli békéért.

A díjra idén 286 jelölés érkezett.

A Nobel-békedíjat amúgy a többi Nobel-díjjal szemben nem Stockholmban, hanem Oslóban adják majd át december 10-én, Alfred Nobel halálának évfordulóján. A díjjal 11 millió svéd korona (átszámítva 389,62 millió forint) is jár.

Az elismerést 1901 óta 104-szer osztották ki, 111 személynek és 27 szervezetnek ítélték eddig oda, és két olyan szervezet is volt, amely egynél többször nyerte el az elismerést.

Mint ismert, tavaly Nargesz Mohammadi bebörtönzött iráni emberi jogi aktivista kapta a Nobel-békedíjat. Az iráni nők elnyomása elleni, valamint az emberi jogokért és a szabadságért folytatott küzdelméért ítélték neki az elismerést.

Kiemelt fotó: illusztráció, Steffen Trumpf/picture alliance via Getty Images

Exit mobile version