nlc.hu
Életmód

Nobel-békedíj 2023

Nargesz Mohammadi kapta a Nobel-békedíjat

Az 51 éves iráni emberi jogi aktivistát díjazták idén.

Nargesz Mohammadinak ítélte oda idén a Nobel-békedíjat a Svéd Akadémia, amely pénteken Stockholmban jelentette be a döntését. Az indoklás szerint a nők iráni elnyomása ellen és az emberi jogokért és szabadságért folytatott küzdelméért kapta a kitüntetést.

Az 51 éves iráni emberi jogi aktivista a Nobel-békedíjas Shirin Ebadi jogvédő szervezete, az Emberi Jogok Védelmezői Központ igazgatóhelyettese. Az iráni emberi jogokért és a halálbüntetés eltörléséért folytatott tevékenységéért az évek során többször bebörtönözték, jelenleg is büntetését tölti. A Nobel-békedíjat odaítélő norvég Nobel-bizottság felszólította Iránt, hogy engedjék szabadon Mohammadit.

Az Iránban bebörtönzött emberi jogi aktivista mellett az idei békedíjjal azt a több százezer embert is elismerik, akik az elmúlt évben az iráni rezsim nőkkel szembeni diszkriminációs és elnyomó politikája ellen tüntettek. 

Férje szerint az elismerés bátorítani fogja Nargesz Mohammadit a női jogokért vívott harcában. „Ez a díj Irán egész népéé, minden emberi jogi aktivistáé” – szögezte le a kitüntetett Párizsban élő férje. Tagi Rahmáni, aki maga is újságíró, hozzátette: „Nargesz és a hozzá hasonlók maguk választották ezt az életet, és ha támogatást kapnak, csak motiváltabbak lesznek, hogy elérjék céljaikat.”

(MTI)

Kiemelt fotó: illusztráció, Jonathan NACKSTRAND / AFP

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top