Életmód

Etiópia miniszterelnöke kapta az idei Nobel-békedíjat

Abiy Ahmed Alinak köszönhető, hogy most béke van a térségben.

A Nobel-bizottság ma úgy határozott, hogy a 2019. évi Nobel-békedíjat Abiy Ahmed Ali etióp miniszterelnöknek ítéli meg a béke és a nemzetközi együttműködés érdekében tett erőfeszítéseiért, és különösen azért, hogy kezdeményezte a szomszédos Eritreával való határkonfliktus megoldását. A díjjal elismerik az Etiópiában, valamint a keleti és északkelet-afrikai régiókban a békéért tett erőfeszítéseit.

 

Abiy Ahmed, Etiópia miniszterelnöke/Forrás: Getty Images

Abiy Ahmed 2018 áprilisában lett miniszterelnök, és rögtön világossá tette, hogy folytatni kívánja a békés tárgyalásokat Eritreával. Az ország elnökével szoros együttműködésben kidolgozta a békemegállapodás alapelveit, hogy véget vessen a két ország közötti hosszú, „nincs béke, de háború sincs” patthelyzetnek. Etiópia és Eritrea 1998 és 2000 között vívott határháborút egymással.

A norvég Nobel-bizottság most reméli, hogy ez a békemegállapodás elősegíti a pozitív változások előmozdítását Etiópia és Eritrea teljes területén.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top