Szeretnél értesítést kapni?

Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.

Engedélyezem Nem kérem
Szabadidő

Ők kapták az irodalmi Nobel-díjat

A tavalyi botrány miatt idén két díjat ítéltek oda.

Olga Tokarczuk lengyel írónak ítélte oda a 2018-as, Peter Handke osztrák írónak pedig a 2019-es irodalmi Nobel-díjat a Svéd Akadémia – jelentették be csütörtökön Stockholmban. A testület az Olga Tokarczuknak odaítélt Nobel-díj indoklásában az 57 éves író “narratív képzeletét” emelte ki, “amely mindent felölelő szenvedéllyel ábrázolja a határok átlépését mint életformát”. A 76 éves Peter Handkét nagyhatású munkásságáért ismerték el, amely nyelvi leleményességgel tárta fel az emberi lét perifériáját és sajátosságát.

Azért jelentettek be egyidejűleg két irodalmi Nobel-díjast, mivel az irodalmi Nobel-díjat odaítélő Svéd Akadémia körül kirobbant botrány miatt tavaly nem ítélték oda a kitüntetést.

 

Idén a díjak 9-9 millió svéd koronával (294 millió forinttal) járnak. Az elismeréseket december 10-én, Alfred Nobel halálának évfordulóján adják át.

Pénteken a Nobel-békedíj idei kitüntetettjét hozzák nyilvánosságra.

(MTI)

Te bedőlsz az álhíreknek?

Hiába az elővigyázatosság, napjainkban nem nehéz belefutni egy-egy álhírbe, összeesküvés-elméletbe, ügyesen vagy kevésbé ügyesen manipulált fotóba, trükkösen szerkesztett videóba. Teszteld a tudásodat, lássuk, mennyire látsz át a szitán!

TESZT KITÖLTÉSE

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top