Szabadidő

Krasznahorkai László és Nádas Péter idén is a Nobel-esélyesek közt

Csütörtökön derül ki, kié az idei irodalmi Nobel-díj, melynek érdekessége, hogy a tavalyi év botrányai miatt idén két kiemelkedő irodalmi alkotót is kitüntetnek. Sokak szerint az egyikük végre ismét női szerző lesz.

Az Unibet oldalán a fogadók három női szerzőt tartanak jelenleg a legesélyesebbnek a rangos irodalmi díjra: a kanadai Anne Carsont (5/1), a guadeloupe-i Maryse Condét (6/1) és a lengyel Olga Tokarczukot (8/1) – számol be a Könyvesblog.

Az örökös Nobel-várományosok között emlegetett Murakami Haruki és Ngũgĩ wa Thiong’o mellé szintén két női szerző sorakozott fel, Can Xue Kínából és Ljudmila Ulickaja Oroszországból. A jelöltek közt hagyományosan ott látjuk idén is Krasznahorkai László és Nádas Péter nevét is, az ő győzelmük esetén 11-szeres pénzt ígérnek a fogadóirodák, akárcsak Margaret Atwood győzelménél.

Mivel 2018-ban a tavalyi év botrányai miatt nem hirdettek díjazottat, ezt idén dupla irodalmi Nobel-kiosztással pótolják. Ebből kifolyólag sokan arra számítanak, hogy az egyik győztes mindenképp nő lesz, különösen azok után, hogy a díj 1901-es alapítása óta mindössze 14 női szerző kapta meg az irodalmi Nobelt.

Legutóbb 2015-ben a fehérorosz Szvetlana Alekszijevics. 2016-ban Bob Dylan-t díjazták, 2017-ben a japán Kazuo Ishiguro-t. A magyar esélyeket szintén növeli, hogy a legutóbbi két díjazott mindegyike angolul publikáló szerző, ezért ideje lehet egy más nyelven író alkotó kitüntetésének.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top