nlc.hu
Életmód

Nobel-békedíjra jelölnék Volodimir Zelenszkijt

Nyílt levélben kérik, jelöljék Nobel-békedíjra Volodimir Zelenszkijt és az ukrán népet

Januárban lejárt a határidő, de a kezdeményezők remélik, ettől eltekint a Nobel-bizottság.

Nyílt levelet tett közzé több európai politikus, amiben azt kérik a Nobel-bizottságtól, hogy a különleges helyzetre való tekintettel hosszabbítsák meg a jelölés határidejét, ami eredetileg január 31. volt, és terjesszék fel békedíjra Volodimir Zelenszkijt, valamint az egész ukrán népet.

„Családok milliói élnek most félelemben, otthonaikat és megélhetésüket bombázások és egy betolakodó hadsereg fenyegeti. Tanúi vagyunk az ukrán nép bátorságának, amely kitart a háborúban, amelyet Oroszország visel ellenük… Bátor ukrán férfiak és nők harcolnak a demokrácia és a szuverenitás megőrzéséért. Hiába osztjuk meg együttérzésünk, biztosítjuk őket támogatásunkról, ez aligha tud igazságot szolgáltatni az emberi jogok és a béke elveiért hozott áldozataiknak… Jelenleg és világszerte demokratikus polgártársaink mindannyian ugyanazt a kérdést teszik fel: mit tehetünk Ukrajna népének támogatására?” – áll többek között a levélben. 

 Volodimir Zelenszkij

Fotó: AFP PHOTO /Ukrán elnöki hivatal sajtóosztálya

Eddig több mint harminc politikus írta alá a levelet, többek közt Hollandiából, Nagy-Britanniából, Németországból, Svédországból, Észtországból, Bulgáriából és Szlovákiából, és a kezdeményezők március 30-ig várják a további támogató aláírásokat.

(via Blikk/444.hu)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top