nlc.hu
Aktuális
Hallgatnak róla: Megszűnik a teljes Ügyfélkapu?

Nem válaszol a kormány arra, hogy teljesen beszántja-e az Ügyfélkaput

Nagy visszhangot váltott ki a Szabad Európa pénteki anyagának következtetése, miszerint a kormány az Ügyfélkaput és az Ügyfélkapu+-t is beszántaná. Azóta több sajtóorgánum is rákérdezett, de a minisztérium kerüli a témát a válaszában.

A Szabad Európa egy belső utasításra hivatkozva írta meg pénteken, hogy egy kormányzati szerv arra kötelező a hivatalnokait, hogy október 15-ig töltsék le a Digitális Állampolgárság (DÁP) alkalmazást, és információik szerint a minisztériumokban is ugyanez a helyzet. Egy másik hozzájuk eljutott dokumentumból pedig azt az információt szerezték, hogy a jövőben már csak ezzel lehet az elektronikus ügyeinket intézni. Ebből arra a következtetésre jutottak, hogy az Ügyfélkapu, illetve annak továbbfejlesztett és biztonságosabb változata, az Ügyfélkapu+ is megszűnhet a jövő évtől.

Ügyfélkapu

A jó öreg Ügyfélkapu nyitóoldala

A sima Ügyfélkapu megszűnése január 16-tól már biztosnak mondható, azonban az Ügyfélkapu+ kétfaktoros azonosítása már megfelel a szükséges biztonsági követelményeknek, így nem tudni, erre mi szükség lehet – derül ki a 24 összefoglalójából.

A cikk megjelenése után a Szabad Európa levelet kapott a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetirodától, amiben tagadják, hogy létezne központi utasítás a kormánytisztviselőknek arra, hogy kötelező letölteniük a DÁP-ot. A válaszban az a trükk, hogy ilyet a Szabad Európa nem is állított: az egyes egységek és minisztériumok saját hatáskörben intézkednek erről.

A válaszban a Miniszterelnöki Kabinetiroda érdekes módon nem tért ki az Ügyfélkapu és az Ügyfélkapu+ megszüntetésével kapcsolatos információra. Erre aztán az Index is rákérdezett a minisztériumnál, de mostanáig ők sem kaptak választ.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top