nlc.hu
Aktuális
6 órán át nem jött a mentő, meghalt a vérző beteg

6 órán át hiába várták a mentőt, meghalt a vérző beteg – Kunetz Zsombor szerint rendszerhiba történt

A nagy vérveszteség miatt már nem tudtak segíteni az asszonyon a Honvéd kórházban. Kunetz Zsombor szerint a mentőszolgálat képtelen ellátni alapvető feladatát.
mentőautó

Hat órán keresztül hiába várták a mentőt egy vérző beteghez az egyik budapesti egészségügyi intézményben – ezt állítják a hozzátartozók. Az asszonyt múlt pénteken műtétre kellett volna sürgősen átszállítani a Honvéd kórházba, de mire odaértek vele, annyi vért vesztett a mentőautóban, hogy már nem tudtak rajta segíteni, meghalt – számolt be az RTL Híradó. Az esetet Kunetz Zsombor, egészségügyi elemző hozta nyilvánosságra a közösségi oldalán. Szerinte a történtek rendszerhibát jeleznek.

A mentőknek küldött panaszlevél szerint az asszony egy fővárosi egészségügyi intézmény krónikus belgyógyászatán feküdt. A főorvos 14 óra 47  perckor a Honvéd kórházba kérte a sürgős, azonnal átszállítását, mert valószínű, hogy műteni kell. Az OMSZ EESZT-re feltöltött szállítási adatai szerint azonban a mentők nem azonnali, hanem 2 órán belüli szállítást rendeltek el.

A beteg hozzátartozója ezután óránként érdeklődött a 112-es segélyhívón, hogy miért nem érkezik a mentőautó. Az első bejelentés után 4 órával a főorvos már a diszpécserrel vitatkozott azon, hogy azonnali vagy 2 órán belüli szállítás lett kérve.

Este 8 órakor a főorvos szerint a beteg már életveszélyben volt, ezért azt kérte, hogy intézzék a gyors szállítást. A mentő végül az első bejelentéshez képest 6 órával később érkezett meg. Lánya elmondása szerint, amikor a mentősök látták a vérben ázó beteget, azt mondták, hogy rohamkocsira lesz szükség, mert csak orvosi felügyelet mellett lehet az asszonyt szállítani. Ezután még másfél óra telt el, mire a beteg a Honvéd kórházba került, ahol a nagy vérveszteség miatt már nem tudtak rajta segíteni, és hajnalban elhunyt.

A család szerint, ha időben érkezik a mentő, akkor több eséllyel tudták volna menteni az életét.

Kunetz Zsombor szerint az eset tökéletesen bemutatja, hogy a Mentőszolgálat alapvetően képtelen ellátni alapvető feladatát. Az egészségügyi elemző szerint igazságügyi orvosszakértőnek kellene vizsgálnia, hogy pontosan mi történt, de szerinte ez az eset rendszerhibát is jelez. “A Belügyminisztériumnak magának kellene vizsgálatot indítani azért, hogy a Mentőszolgálat miért van abban az állapotban, hogy képtelen ilyen feladatot ellátni. Ez nem az első eset” – hangsúlyozta.

Az Országos Mentőszolgálatnál azt nyilatkozták, hogy vizsgálják a mentésirányítói intézkedések megfelelőségét. 

Az RTL Híradó riportja (a 28. perctől kezdődően) itt tekinthető meg.

Kiemelt fotó: illusztráció, MTI/Soós Lajos

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top