Meghalt Philip Zimbardo, a híres stanfordi börtönkísérlet atyja

F.C. | 2024. Október 18.
A világhírű szociálpszichológus ötlete alapján szerveződött a magyarországi civil kezdeményezés, a Hősök Tere-projekt.

2024. október 14-én, 91 évesen meghalt Philip Zimbardo, a világ egyik legelismertebb szociálpszichológusa, a Stanford Egyetem emeritus kutatója – írja a Telex. Az olasz származású amerikai pszichológus, szociológus, író, kutatót a legtöbben az 1971-es híres-hírhedt stanfordi börtönkísérletről ismerhetik, mely azt vizsgálta, hogyan tudja egy adott helyzet az egyéni értékrendtől függetlenül megváltoztatni az egyén viselkedését, és hogyan lehet kihozni az egyénekből a szadizmust, mit tesz a lélekkel az alá-fölérendeltség.

A stanfordi börtönkísérlet után Zimbardo fő kutatási területe az emberi agresszió maradt. A szituáció hatalmát vizsgálta, vagyis azt, hogyan és mennyire befolyásolja az emberek viselkedését az, ha sokan vannak egy adott helyzetben.

Később pedig arra fókuszált, hogyan lehet az általában közönyös, hétköznapi emberekből a jobbik énjüket kihozni, hétköznapi hősökké válni, és hogy a mindennapi hősiesség hogyan tanulható és gyakorolható. Mint a portál megjegyzi, ennek nyomán 2014-ben Orosz Györgyivel és Halácsy Péterrel megalapította a Hősök Tere Kezdeményezést (ma Hősök Tere Alapítvány), amelynek célja, hogy tegyen a társadalmi közöny ellen. A közös munka nyomán pedig 2013 és 2020 között Zimbardo évente több alkalommal is járt Magyarországon, ahol rendszeresen tartott előadásokat, workshopokat.

Kiemelt fotó: Laura Cavanaugh/FilmMagic

Exit mobile version