Egészség

Kamu volt a híres standfordi börtönkísérlet

A korábbi információkkal ellentétben az őrök nem önállóan cselekedtek, így viszont az egész kísérlet hitelessége megkérdőjeleződik.

Minden idők egyik leghíresebb pszichológiai kísérletéről, a stanfordi börtönkísérletről kiderült, hogy nem egészen úgy zajlott, ahogy eddig tudtuk – írja az Index.

Az 1971-es kísérlet során a résztvevőket rabokra és börtönőrökre osztották az alá-fölérendeltségi viszonyok vizsgálatára. Ám végül le kellett állítani a kísérletet, mert néhány börtönőr annyira beleélte magát a szerepbe, olyan kegyetlenül és megalázóan bánt a rabokkal, hogy életveszélyessé vált a helyzet.

A kísérletet vezető pszichológus, Philip Zimbardo azt állította, hogy a szerepeket játszó résztvevők semmilyen utasítást nem kaptak, hogyan viselkedjenek. Most viszont kiderült, hogy az őrök utasításokat követtek.

Az előszedett interjúk és hangfelvételek alapján a kísérlet irányítói arra utasították az őröket, hogy kemények legyenek a rabokkal. A börtönigazgató szerepét játszó résztvevő arra kérte például az egyik őrt, hogy legyen keményebb, különben nem fog sikerülni a kísérlet.

A most kiderült részletek viszont komolyan megkérdőjelezik a kísérlet hitelességét. Az ugyanis azt példázta volna, hogy a hatalmi pozíciótól függően bárki kegyetlen zsarnokká válhat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top