A magas technológiai követelményeknek megfelelő kemencék, és a kiváló alapanyagok lehetővé tették az áruházlánc számára, hogy a vásárlói igényeket szem előtt tartva lépést tartsanak az egészségesebb életmód iránti igényekkel, és még változatosabbá tegyék pékáru kínálatukat. A korábbi széles választékot a hagyományos kenyérfajták mellett különféle magvas, teljes kiőrlésű termékek is bővítették, de a reneszánszát élő kovásszal készült termékek is nagyobb választékban kerülnek a polcokra. A vásárlók számára roppant kényelmes, hogy az diszkontáruházban történő bevásárlás során a friss pékáru egy helyen elérhető a többi termékkel. A tendencia azt mutatja, hogy a vásárlók egyre jobban értékelik a helyben készült, friss pékárukat, így a Lidlben ma már 70-féle ilyen pékárut és 8-féle fánkot is kínálnak. A kenyereket ráadásul most külön blokkokban, azon belül is külön-külön kínálják a kovászos és a kövön sült kenyereket.
Nagyon sokan azt gondolják, hogy a kenyér egészségtelen vagy hizlal, Szabó Adrienn a Lidl dietetikusa most eloszlat néhány tévhitet ezzel kapcsolatban.
A kenyér lehet az egészséges étkezés alapja!
Mivel nem önmagában fogyasztjuk, a kenyér lehet egészséges, csak oda kell figyelnünk, hogy teljes legyen az étkezés, vagyis nagyon fontos, hogy mi kerül a kenyérre, illetve, hogy milyen kenyeret fogyasztunk. A legismertebb kenyérfajták között több is beilleszthető az egészségtudatos táplálkozásba:
Teljes kiőrlésű kenyér: Magasabb rosttartalmú, emellett pedig magasabb tápanyagtartalmú, több ásványi anyagot, vitamin, növényi fehérjét tartalmazhat.azáltal, hogy a teljes gabonaszem felhasználásával készült liszt a fő összetevője.
Rozskenyér: Sűrűbb állagú kenyér, rozslisztet tartalmaz, amely gazdagabb ízvilágot ad neki. A rozs összetétele, tápanyagaránya eltér a búzától, így rozst is fogyasztva az étkezés változatosabbá így egészségesebbé tehető.
Kovászos kenyér: Természetes kovászt használva, hosszabb erjedési idővel készül, ami különösen gazdag ízt eredményez, az emészthetőséget is javíthatja.
Magvas kenyér: Magvakkal, például napraforgómaggal, tökmaggal, dióval, lenmaggal dúsított kenyér, egészséges választásként ismert.
A kenyér nem hizlal!
Válasszunk jófajta kenyeret, a legjobb, ha teljes gabonaszemet is tartalmaz. A jól megválasztott kenyér szénhidrát tartalma mellett növényi fehérjét, telítetlen zsírsavakat, vitaminokat, ásványi anyagokat is tartalmaz. Egy jófajta kenyérben ez mind megtalálható, különösen akkor, ha teljes gabonaszemet tartalmaz. A gabonafélék kiegyensúlyozottabbá teszik az emésztésünket és az anyagcserénket, ellátják szervezetünket értékes mikrotápanyagokkal, ezért fogyasszunk bátran, mértékkel.
A csomagolt kenyerektől sok vásárló tart, pedig a csomagolt pékárunak is megvan a maga előnye. A higiéniai funkció mellett számos olyan információt olvashatunk le a csomagolásról, amelyek megmutatják, hogy az adott termék milyen összetevőkkel rendelkezik. Mennyi rostot tartalmaz, mennyi benne a fehérje és a szénhidrát, tartósítószert tartalmaz-e vagy sem. Az összetevők ismerete pedig mindenkinek információval szolgálnak, de főként nagy segítséget jelentenek az ételintoleranciával, cukorbetegséggel, vagy éppen inzulinrezisztenciával élőknek.
Semmi sem hasonlítható a friss kenyér, a még meleg kifli vagy zsömle ízéhez. A Lidlben mindenki a legfrissebb finomságok közül választhat, nem csak kora reggel, hanem bármely napszakban, hiszen naponta többször is sütnek, így ropogós péksütemények, várnak a boltok polcain még akár kora este is.
Így talán nem is meglepő, hogy az elmúlt 20 évben a Lidlben eladott friss pékáruk összsúlya, 202 millió kilogramm, ami 1000 darab Boeing 747-es repülőgép összsúlyának felel meg.