Bár a virsli egész évben keresett termék, az év közben fogyasztott mennyiség meg sem közelíti az év végi, szilveszteri igényt. Évente nagyjából 30-32 ezer tonna virslit fogyasztunk, ennek azonban a 20-25 százaléka az év utolsó napjaiban fogy el.
A szilveszteri virsli választásakor is a magyar termékek előnyben részesítését javasolja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, mert ezek nyomon követhetők, folyamatosan ellenőrzöttek, és a hazai ízvilágra tervezettek. Az akcióknak pedig nem szabad tájékozódás nélkül bedőlni! – figyelmeztetnek.
Ilyen az igazi virsli!
A virsli összetételét a Magyar Élelmiszerkönyv szigorúan szabályozza. Az előírások közül a legfontosabb a hústartalom, amely a késztermékre vonatkoztatva legalább 51 százalék. Ha a hústartalom alacsonyabb, vagy 10 százaléknál több a mechanikailag lefejtett hús a termékben, az már nem nevezhető virslinek.
A jó minőségű termék kiválasztásához a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara azt javasolja a fogyasztóknak, hogy az előrecsomagolt virslik esetében a termék hátoldali címkéjén keressék a HU oválbélyegzőt, amely a hazai üzemet jelöli, emellett az összetevőknél is érdemes ellenőrizni a hústartalmat.
A chilis virslit is viszik, mint a cukrot
Idén is széles virslikínálatból válogathatunk. A slágertermék vélhetően ezúttal is az enyhén füstölt juhbeles, roppanós és a frankfurti virsli lesz, de a bécsi virsli is kedvelt ebben az időszakban. Továbbra is sokan keresik a sajtos, valamint a chilis ízesítésű termékeket.
Kiemelt fotó: illusztráció, Bugány János / MTI