nlc.hu
Aktuális

Tudod, hogy mely halakkal érdemes óvatosnak lenni?

Finomak, könnyű őket elkészíteni és nem mellesleg tele vannak értékes omega-3 zsírsavakkal. A halfogyasztást nagyon egészségesnek tartjuk, és ebben nem is tévedünk. Ám ebben az esetben is kifizetődő lehet a tudatosság.

A halakról jogosan gondoljuk azt, hogy szerves részei az étkezésünknek, ám mint minden más alapanyag beszerzésénél, itt is érdemes figyelembe venni néhány nagyon fontos szempontot. Vannak ugyanis olyan halfajták, amelyek fogyasztásával kapcsolatban a táplálkozási szakemberek óvatosságra intenek. A hal minősége ugyanis nagyban függ attól, hogy milyen környezetben élt. A szennyezett vizekben élő példányokban olyan (méreg)anyagok – például növényvédőszerek, antibiotikumok, nehézfémek – is felgyűlhetnek, amelyekkel nem árt óvatosnak lenni. Különösen igaz lehet ez az olyan halfajtákra, amelyeket szűk helyen, vagy szennyezettebb folyókban élnek. Továbbá az omega-3 és omega-6 zsírsavak arányára is érdemes figyelni, ez is jelentősen eltérhet bizonyos fajtáknál – írja a jhrak.fi.

De nézzük, melyek is azok a halfajták, amelyeknél érdemesebb körültekintően bevásárolni.

Pangasius, az intenzív halgazdálkodás vesztese

Olcsó, de nem biztos, hogy mindig a legjobb választás. Egy ázsiai édesvízi halról van szó, amely viszont szinte bárhol megtalálható már fagyasztott változatban. A pangasius népszerűségét többnyire annak köszönheti, hogy nincs erőteljes hal íze, kevés benne a szálka, és könnyű elkészíteni. Nem árt azonban tisztában lenni azzal, hogy ezt a halat nagy mennyiségben tenyésztik olyan területeken, ahol a vízminőség nem a legkiválóbb, többek között a szennyvíz, az ipari és mezőgazdasági szennyezések miatt.

Hal elkészítése a konyhában.

Forrás: Getty Images

Jogosan tevődik fel a kérdés, hogy ezekből a szennyeződésekből mi kerülhet át a halba – de kimutatták már, hogy antibiotikummaradvány és más vegyi anyagok is lehetnek benne. De nem csak ez a baj vele, a zsírösszetétele sem a legideálisabb, azaz több benne az omega-6 mint az omega-3 zsírsav. Abból nem lehet baj, ha néha eszünk ilyen halat, de a rendszeres, gyakori fogyasztása nem ajánlott.

Nílusi sügér, a legnagyobb édesvízi hal

A gyorsan növő, ragadozó hal Afrikából érkezik hozzánk, akár két méter hosszúra is meg tud nőni. És pont ezért kell figyelni vele. A húsa finom, tápláló, változatosan elkészíthető – azaz kiválóan alkalmas arra, hogy gyönyörű filéket süssünk belőle. És ezesetben sem arról van szó, hogy ne fogyasszuk, sokkal inkább a gyakoriságra kell figyelni. Olyan helyről jön, ahol a vizek különféle nehézfémekkel, ólommal lehetnek szennyezettek. És mivel a tápláléklánc csúcsán van ez a hal, húsában nagyobb mennyiségben halmozódhatnak fel ezek az anyagok.

Mindamellett, hogy a szóban forgó halakat is fogyasztjuk, együnk olyan fajtákat is, amelyek helyi gazdaságokból származnak, illetve amelyeknél a halászati körülmények szigorúan ellenőrzöttek. 

Mire figyeljünk vásárlásnál?

  • Amennyiben nem friss halat veszünk, mindig ellenőrizzük a csomagolást, olvassuk el a címkét. Ezekből az információkból kiderül, hogy hol halászták le az adott fajtát, milyen vizekben élt/tenyésztették. A homályos információkat is kezeljük fenntartásokkal, ne vegyünk olyan terméket, amelynél nem deríthető ki például a származási hely.
  • Fontos a változatosság. Ne ragadjunk le egy halfajtánál, igyekezzünk minél változatosabban, többfélét fogyasztani.
  • Fontos az omega-3 zsírsav. Részesítsük előnyben azokat a fajtákat, amelyekben magasabb koncentrációban van jelen.
  • Figyeljünk a hazai és európai minőségellenőrzési jelzéseket.

ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top