Aktuális

Mindenkinek járjon alapjövedelem?

A LÉT elnevezésű független szakértői munkacsoport azt javasolja, hogy Magyarországon mindenkinek feltétel nélkül járjon alapjövedelem; a modellt szociológusok, közgazdászok és pénzügyi szakemberek ismertették a budapesti Kossuth Klubban.

Így tegyél félre kevés fizetésbőlA javaslat értelmében gyerekek 25, felnőttek 50, várandós édesanyák pedig 75 ezer forintot, úgynevezett „létpénzt” kapnának havonta a Magyar Államkincstártól egyszerűen a „létezés jogán”.
A javaslatot kidolgozó munkacsoport szerint a költségvetésből finanszírozható lenne az általuk ajánlott alapjövedelem, és azt szeretnék, ha arról a következő hetekben társadalmi vita bontakozna ki. A javaslat részleteit a www.255075.hu oldalon tették közzé. A munkacsoport várakozásai szerint az alapjövedelem bevezetésével Magyarországon – történelmében először – lényegében megszűnne a nincstelenség.

Bánfalvi István szociálpolitikus, a szakértői munkacsoport vezetője utalt arra, hogy az alapjövedelem bevezetésére egy éve aláírás-gyűjtési akció indult egy európai polgári kezdeményezés keretében, és még néhány napig tart. Arra is felhívta ugyanakkor a figyelmet, hogy az alapjövedelem bevezetésével együtt az adórendszert is át kellene alakítani. Bevezetésével egy időben megszűnnének az nála kisebb összegű támogatások, míg a magasabb összegűek ennyivel csökkennének, néhány kivétellel. A modell szerint a létpénz bevezetésével ugyanannyival csökkennének is a bruttó bérek, illetve ez az alapjövedelem beépülne a bérekbe.

Ferge Zsuzsa szociológus elmondta, gyakran kap hangot az attól való félelem, hogy „ki fog akkor dolgozni”, ha bevezetik az alapjövedelmet; szerinte „ebben a félelemben van valami jogos, amire oda kellene figyelni”. Ezzel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy van egy 5-8 százalékos, végtelenül mély szegénységben élő társadalmi réteg, és az oda születőknek már a zsigereikbe beleivódik, hogy „nekik ez van, nekik ez jut (…), elfogadták ezt a sorsot”. Ferge Zsuzsa két előkészítő utat lát az alapjövedelem bevezetése, társadalmi elfogadása előtt, ez pedig a jelenlegi ellátások, illetve az alacsony bérek emelése lehet.

Surányi György közgazdász, egyetemi tanár, korábbi jegybankelnök szerint az alapjövedelem bevezetése nemcsak hogy megállítaná a magyar társadalom széthullását, de 1300 milliárd forintnyi többletjövedelmet és ennek révén ennyi többletkeresletet hozna a gazdaságnak. „Az ördög ügyvédje hálátlan szerepéből” a kockázatok között arról beszélt, hogy az alacsony keresetűek egy része csak akkor lesz motivált a munkára, ha a létpénz és a nettó minimálbér között több mint 30 ezer forint különbség lesz.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top