Aktuális

Fitten az igazi! – Életmódváltás, de hogyan? (X)

A tavasz és az első napsugarak beköszöntével sokan elhatározzák, hogy a természet ébredésekor ők is megújulnak. A gyors felindulásból megváltott edzőtermi bérletek, valamint szuperhatékony diétás receptek azonban hamar a táskák alján landolnak, és néhány nap elteltével szépen lassan minden visszaáll az eredeti kerékvágásba. Hogyan tudjuk elérni, hogy tartósan megváltoztassuk életmódunkat?


Az egészséges élet kulcsa a kiegyensúlyozott táplálkozás és a rendszeres testmozgás, de a gyakorlatban sokszor mégsem olyan egyszerű ezeket megvalósítani. Aki volt már valaha kisgyermek közelében, jól tudja, mihelyst valamit megtilt neki, attól kezdve csakis azt akarja majd. A testünk sem működik másképp: ha valamit megvonunk tőle, rögtön megkívánjuk. Cukor, kenyérfélék, tejtermékek – a végtelenségig sorolhatnánk azokat az élelmiszereket, amelyeket „bűnösnek” titulálva megpróbálunk teljesen kiiktatni az étrendünkből. Pedig mindössze meg kell tanulnunk mértékkel fogyasztani őket!

Íme három tanács kezdő és haladó mértéktartóknak, hogy az elhatározás pillanatában bennünk tomboló tenni akarás sokáig velünk maradjon:

 

1.       Emelkedj felül a címkéken!

 

Bár tagadhatatlan, hogy léteznek egészséges és egészségtelen ételek, a helyzet mégsem fekete vagy fehér. A legegészségesebbnek titulált finomság is lehet káros, ha mértéktelenül fogyasztod, miközben a szénhidrát vagy a zsiradékok elengedhetetlenek a szervezet egészséges működéséhez, ezért fontos, hogy törekedj az egyensúlyra! Kalóriák helyett inkább a falatokat számold! Ugyanis, akik evés közben a rágásra koncentrálnak, kevesebbet esznek, ezáltal pedig eredményesebbek céljuk elérésében is.

 

2.       Sok kicsi sokra megy

 

Sok háztartásban szokás telepakolni a tányért, és aki nem pusztítja el az elé tornyosult mennyiséget a lehető leggyorsabb idő alatt az utolsó morzsáig, az szégyenben marad. Először is: ér kevesebbet szedni, és ér beosztani az ételt! Ez a fenntarthatóság titka, így nem adod fel a diétádat, így lesz a kampányszerű életmódváltásból valós, hosszútávú változás. Másodszor: ha kisebb részletekben, lassan, szüneteket tartva eszel, a kajakóma is elkerül, és a gyomrod is borzasztó hálás lesz neked érte.

 

3.       Engedj a csábításnak (egy kicsit)!

 

Ha nem elégíted ki a finomságok utáni vágyadat, akkor előbb-utóbb teljesen besokallsz, és egy óriási pizza meg néhány doboz fagyi társaságában kötsz ki. Persze ez nem azt jelenti, hogy bármit ehetsz bármikor, de néha azért nyugodtan elcsábulhatsz. Ha édességre vágysz, akkor is a tápláló és egészséges alternatívák közül válassz, így nem bűnözés lesz belőle, hanem megfontolt és kiegyensúlyozott jutalom. A Fitt Pöttyös Túró Rudit például már étbevonós változatban is megtalálod, és mivel 30 százalékkal kevesebb cukrot tartalmaz, a nap bármely szakában beleférhet. A 25-kal magasabb túrótartalmának köszönhetően egész napos energiaforrásnak sem utolsó, miközben a természetes és klasszikus ízélményről édesítőszermentesen gondoskodik.

 

Kezdd az életmódváltást, és tedd teljessé a napod változatos, kiegyensúlyozott értrenddel!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top