Valami új, valami más!
Egyszerű módszerrel, különféle receptúrák kipróbálása nélkül szeretnéd igazán élvezetessé tenni a kávézási rituáléd? Akkor van egy tuti tippünk: mindenképp próbáld ki a kávétejet! Mire figyelj? Hogy csináld? Segítünk!
Tudtad? A világ kávéfogyasztóinak háromnegyede tejjel issza a kávéját, de Magyarországon még ennél is magasabb, 81 százalék ez az arány.
Mi a kávétej?
Részben fölözött sűrített tej. A krémesen sűrű, lágy kávétej kevésbé zsíros, mint a kávétejszín. Hőkezeléssel tartósítják. A kávétej hűtőszekrényben tárolva hosszú ideig felhasználható. Felbontás után azonban egy héten belül fogyaszd el!
Tedd élménnyé a kávézást
A jó minőségű, jól megválasztott kávétejek gazdag ízvilágot és aranybarna színt kölcsönöznek minden kávénak. Krémesen sűrű állaguk pedig kiemeli a kávé lágy textúráját is, kihagyhatatlan élvezet.
Minden a minőségen múlik
A minőségi tej szempontjából mindenképpen fontos, hogy egészségesek legyenek a tehenek, illetve megkapják a megfelelő napi mennyiségű tápanyagot és vizet. Mivel rájuk is ugyanúgy hat a stressz, mint az emberre, ez befolyásolja a hormonszintet, ami negatív irányba viheti el a tej ízét.
Egy finom, minőségi kávétejen pedig érződik, hogy a legszebb környezetben legelő alpesi tehenek tejéből készül, melyet naponta frissen fejnek és azonnal feldolgoznak.
Javíts a kávéd minőségén – tartsd a sorrendet!
Mivel a cukor a hideg folyadékban nehezebben oldódik fel, ne kövesd el azt a hibát, hogy először a kávétejet vagy tejet öntöd bele a kávédba, és csak utána édesíted. A probléma ugyanis abból fakad, hogy a tejtermék általában hidegen kerül a kávéba, így mire beleteszed a cukrot, annyira kihűl, hogy nem tudod egykönnyen elkeverni benne.
Tipp: fél percig keverd a cukrot a kávéval, és csak ezután öntsd hozzá a kávétejet!
Kávétej, kicsit másképp!
A kávétej nemcsak a kávézási élményed teszi különlegessé, és teszi a feketéd igazán krémessé. Használhatod sütéshez is, hogy a legfinomabb sütemények kerüljenek az asztalra. Újíts be valami igazán finom újdonsággal az ünnepi asztalra! Süss kávétejjel!
Mire figyelj?
Elsőként kezdd a különböző tápanyagok értékeinek átolvasásával – azon belül is a fehérje- és zsírtartalommal –, majd ellenőrizd a csomagolás minőségét és épségét, a pasztőrözés hőmérsékletét, és hogy honnan származik az alapanyag. A legtöbb kávétejgyártó cég számára már fontos szempont, hogy mindenki megtalálja az életmódjához illő alternatívát. Ilyen esetben tökéletes választás a csökkentett zsírtartalmú kávétej! Mire vársz? Rázd fel a szürke hétköznapokat, élvezd a kávészünetet!
(Nyitókép: iStock)