Aktuális
Szponzorált tartalom

Miért szeretek csevegni, és miért hallgatag a párom? – Így beszélget egy nő és egy férfi

Ha a telefonod mellett ülsz feszülten, és szinte bűvölöd a készüléket, hogy csörrenjen meg végre, de mégsem hív a kedvesed, ne bosszankodj. Ez nem feltétlenül annak a jele, hogy már nem szeret – legfeljebb azé, hogy nincs semmi különös közlendője. Nem érted, hogy lehet ez? Megpróbáljuk elmagyarázni.

Érdekes dinamikája van a beszélgetések alakulásának, ahogy fejlődik egy párkapcsolat férfi és nő között. Eleinte általában a férfi beszél sokat – udvarol, imponál, igyekszik hamar a tudomásodra hozni előnyös tulajdonságait, humorérzékét, intelligenciáját, megbízható és stabil hátterét. Általában minden szavának az a határozott célja, hogy minél nagyobb rálátást engedjen az életére, és olyan pontokat mutasson fel benne, amik vonzók lehetnek. Te pedig figyelmesen fülelsz, és a férfi közben nem is sejti, hogy cseppet sem azokra a dolgokra koncentrálsz, amiket ő oly nagy erőfeszítéssel próbál szavai segítségével reflektorfénybe állítani. Aztán fordul a kocka…

A nők számára a beszélgetés időtöltés, passzió, érzelmi szelep, tájékozódás, szórakozás, öngyógyítás, közösségi élmény. Egy férfinek információ átadás. Ez van, ezt kell szeretni.

A nők számára a beszélgetés időtöltés, passzió, érzelmi szelep, tájékozódás, szórakozás, öngyógyítás, közösségi élmény. Egy férfinek információátadás. Ez van, ezt kell szeretni.

Szűkszavú férjek, beszédes asszonyok

A férfi közlési igénye csökken, miután elnyerte a kegyeid, és helyreáll a „világ rendje”: te mint a természeténél fogva kommunikatívabb, verbálisan ügyesebb és leleményesebb nő lassanként átveszed a beszélgetések irányítását pusztán azzal, hogy többet csevegsz nála. Vannak tudósok, akiknek elég idejük volt arra is, hogy megszámolják, átlagosan 7000 szóval beszél többet egy nő naponta, mint egy férfi (aki jellemzően maximum 13 ezer szót ejt ki a száján reggeltől estig).

Ám mielőtt pálcát törnénk a férfiak hallgatagságán vagy éppen téged állítanánk be túlzottan cserfesnek, meg kell értenünk, hogy miért is van ez a látványos különbség. Egyszerűen azért, mert – leszámítva az olyan különleges élethelyzeteket, mint az udvarlás időszaka – te és a párod teljesen más célra használjátok a beszédet. Látni fogod, mindegyikőtöknek nyomós oka van erre.

A ráció a csendet kedveli

Kisgyermekként a fiúk és lányok nagyjából ugyanannyit beszélnek. Majd később a fiúk hallgatagabbá, a nők közlékenyebbé válnak. Ezt a modern kutatók a Foxp2 protein nagyobb arányú jelenlétével magyarázzák a női agyban, ám hogy ne untassunk kémiával, inkább egy jobban érthető magyarázattal szolgálunk. A nők – bár természetesen nem lehet mindenkire egyformán állítani ezt – sokkal inkább az érzelmeiken keresztül tekintenek az élet dolgaira, ráadásul az ő érzelemviláguk rendszerint színesebb, szövevényesebb és változékonyabb. A férfiak viszont gyakorlatias oldalról közelítik meg a világot, és ésszel, logikával megoldandó problémákat látnak maguk körül, és érzelmeiket, amelyek a nőkéhez viszonyítva homogénebbek és kiszámíthatóbbak, ösztönösen háttérbe szorítják a hatékony problémamegoldás kedvéért. Ennél fogva egy férfi számára a beszéd célja többnyire a racionális információátadás annak érdekében, hogy jobban átláthassa egy-egy megoldandó helyzet körülményeit és természetét, és végül megtalálja hozzá a megoldás kulcsát.

Az érzelmek szavakra vágynak

A férfiakhoz hasonlóan természetesen a nők is naponta oldanak meg hasonló módszerrel tucatnyi problémát, de ők sokkal nagyobb arányban fordítják a verbalitást arra is, hogy érzelmeiket feldolgozzák, kifejezzék, másokét befogadják, vagy érzéseiket leplezzék, óvják, mint ahogy arra is, hogy barátságaikat, szociális kötelékeiket ápolják, és erősítsék. Tudományos kutatások pedig olyan eredményeket is hoztak, amelyek egyenesen azt bizonyítják, hogy sok nő számára maga a beszélgetés a megoldás egy-egy problémára – tehát cselekvés helyett a beszélgetést mint gondűző-problémamegoldó eszközt használják. Mégpedig sikerrel!

Belebetegszem, ha nem mondhatom ki

Bátran mondhatjuk: a nők beszéddel tartják távol a rossz dolgokat ez életükből, és számukra ezért a beszélgetés sokkal többet jelent, mint egy férfinak. Ha például nem cseveghetnek, és nem engedhetnek utat érzéseiknek a beszéden keresztül, ártalmas lelki folyamatok indulnak el bennük – például szorongás, pánik, depresszió, amit később követnek a nyomukban kialakuló testi betegségek is. A női egészségnek ezért fontos része a rendszeres cseverészés – és ez a kijelentés egy férfi számára eléggé meghökkentő, hiszen ők rendszerint csak akkor folyamodnak a beszélgetés eszközéhez érzelmek feldolgozása céljából, mikor már súlyos krízishelyzetben vannak –„csip-csup ügyekre” nem pazarolnak szót.

Beszélj türelmesen, hallgasd figyelmesen!

Mi ebből a tanulság? Amikor ott ülsz a telefon mellett, és várod, hogy a párod felhívjon – mert szükséged lenne megnyugtató hangjára, hiszen majd’ szétfeszít belülről a benned kavargó sok-sok érzés –, gondolj arra, hogy egy férfinak elég ritkán jut eszébe, hogy a nő számára a beszélgetés lélekbalzsam. Külön rá kell vezetni őt arra, hogy számodra a beszéd épp olyan elemi szükséglet, mint a neki az, hogy sikeres és győztes lehessen napi csatáiban. Meg fogja érteni, ha elmondod, hogy árt egy nő lelkének, ha folyton csendre intik vagy nem adnak neki alkalmat, hogy beszélgethessen, és az sem tesz jót, ha a párja ritkán szól hozzá.

Mondd neki, hogy nem kell több, mint hogy kicsit gyakrabban csörgessen meg napközben telefonon, és ha neki nincs is különösebb közlendője, hallgasson meg türelmemmel téged. Segítsd megérteni neki, hogy ez számodra fontos, és ne vedd rossz néven tőle, ha ő nem nyilvánul meg lépten-nyomon érzelmektől mélyen áthatott szavakban. Ettől ő még szerethet téged.

Ha a Huawei FreeBuds 3 zajszűrős füllhallgatóján át telefonálsz a pároddal, olyan, mintha ott lenne veled, és közvetlenül a füledbe suttogna. Így hallhatod meg a hangjában az igazi érzelmeket.

Ha a Huawei FreeBuds 3 zajszűrős fülhallgatóján át telefonálsz a pároddal, olyan, mintha ott lenne veled, és közvetlenül a füledbe suttogna. Így hallhatod meg a hangjában az igazi érzelmeket.

Zárd ki a külvilág zajait

Egyébként pedig van egy jó módszer arra, hogyan halld meg a jól titkolt érzéseket a szavaiban: beszélgess vele telefonon úgy, hogy fülhallgatót használsz. Egy ilyen kis szerkezet nagyon közel hozza a másik hangját, és így sokkal jobban felfedezhetők benne azok a hangszínbéli változások, amik az ő szemérmesen takargatott, őszinte érzéseiről vallanak. Még jobban működik ez a módszer, ha olyan aktív zajszűrős fülhallgatót használsz, ami a külvilágból érkező zavaró zörejeket kizárja. A férfiak szeretik elleplezni a hétköznapokon az érzelmeiket, de a hangjuk el fogja árulni, mi van a szívük mélyén – csak csendben oda kell figyelned rá.

 

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top