Aktuális

Nagyvárosok, ahol minden tekintetben szörnyű lehet nőnek lenni

Isztambul, Kairó, Lima – ez csak három város azon metropoliszok közül, ahol a legkevésbé vannak mind fizikai, mind anyagi biztonságban a nők. Egy friss kutatás szerint az alábbiak a világ legélhetetlenebb városai a nők számára.

A Thomson Reuters Foundation azt követően publikálta eredményeit, hogy a Harvey Weinstein-botrány kirobbanását követően a világ különböző pontjain egyre több nő vállalja fel, hogy hatalmi pozícióban lévő férfiak megalázták, molesztálták. 

A Reuters alapítványának kutatása nemcsak a szexuális erőszakot vagy zaklatást vette figyelembe, amikor összeállította a nők számára leginkább élhetetlen (illetve a lista másik végén: a leginkább élhető) nagyvárosok listáját, hanem olyan tényezőket is megvizsgált, hogy például az egészségügy vagy a munka világa mennyire diszkriminatív a nőkkel szemben. Ezen szempontok összesítéséből jött ki, hogy jelenleg a Kairóban élő nőknek a legrosszabb a helyzetük az olyan rendkívül káros kulturális beidegződések következtében, mint a női nemi szerv megcsonkítása vagy a kényszerített házasság. Az egyiptomi főváros a harmadik helyen van abból a szempontból, hogy a nők mennyire vannak kitéve a szexuális zaklatás és erőszak veszélyének. 

Ez utóbbi szempontból a pakisztáni metropolisz, Karacsi még rosszabb. Itt nemrég elindult egy magánvállalkozás, amelyben női taxisok kifejezetten nőket szállítanak, ugyanis a városban élő nők zömét érte már szexuális zaklatás a tömegközlekedés során. Karacsi abból a szempontból a harmadik legrosszabb település, hogy a nőket diszkriminálják az egészségügyben, az oktatásban és a pénzügyi szolgáltatások terén is.

Megosztott második helyen áll Kinshasa, a Kongói Demokratikus Köztársaság fővárosa is. Az afrikai, 12 milliós város abból a szempontból a lehető legrosszabb mind közül, hogy a nőknek a hatalomhoz, a különböző hitelekhez és pénzügyi szolgáltatásokhoz, a munkához és az oktatáshoz való hozzáférése itt a legkorlátozottabb. 

A lista első tíz helyén Delhi, Lima, Mexikóváros, Dakka, Lagos, Jakarta, Isztambul, São Paulo állnak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top