Család

Erő, izom, tejet iszom!

Kapott már hideget-meleget, megnevezték számtalan civilizációs betegség lehetséges okaként; ám az elmúlt évezredekben generációk sokasága nőtt fel tejet fogyasztva, és időről időre számtalan szakember emeli fel a szavát azért, hogy a tej ismét visszasze-rezze megérdemelt helyét táplálkozásunkban.

S hogy mitől van oly nagy a jelentősége gyermekeink étrendjében is ennek a finomságnak?

A tejnek magas víz-, fehérje, tejzsír és tejcukor tartalma van. Kiváló kalcium-, magnézium- és foszfátforrás, emellett többek között A-, D-, K- valamint B-vitaminokat tartalmaz.

A tej kalcium tartalmának fontos szerepe van a fogszuvasodás megelőzésében, és a fejlődő csontozat épségének megóvásában, emellett azt se feledjük, hogy a tej számottevő energia-forrás is egyben (1 dl tej 70 kcal energiát ad).

Mivel a 4 és 6 év közötti korosztálynak kb. napi 7-900 mg, a 7 és 9 év közöttieknek pedig 800-1100 mg kalciumot kell fogyasztania, ezért ajánlott a napi étrendben 3-4 egységnyi tejet beiktatni (egy egység kb. 2 dl); illetve ezt ki lehet egészíteni egyéb tejtermékekkel is.

Fontos azonban, hogy egyéves korig az anyatejen kívül semmiféle más tejet ne adjunk gyer-mekünknek, ám ekkortól, figyelve természetesen az esetleges allergiás reakciókra, fokoza-tosan bevezethetjük étrendjébe a különféle tej- és tejtermékféleségeket.

Ez utóbbiak közül az élő tejsavbaktériumokban gazdag tejtermékek (pro-biotikumok) pozitív hatása különösen fontos, hiszen ezek fogyasztásával a gyermek bélflórája könnyebben regene-rálódik egy-egy antibiotikumos kezelés után.

Erő, izom, tejet iszom!


Ha gyermekünk ódzkodna a tej fogyasztásától, adhatunk neki többek között az alábbiakból:

  • Ízesített tejkészítmények (karobporos kakaó, házi forró csokoládé).
  • Turmixok (friss vagy fagyasztott gyümölcsökből, házi szörpökkel, mézzel, fahéjjal, gyömbérrel ízesítve).
  • Tört gyümölcsdarabokkal, mézzel kevert natúr joghurt
  • Házilag (mazsolával, aszalt és nyers gyümölcsökkel) ízesített túró.
  • Tejjel, tejszínnel készült főzelékek.
  • Egyszerű, minőségi, tartósítószer- és színezékmentes tejes finomságok. Ideális választás lehet például egy Kinder Tejszelet.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top