Család

Az egészséges táplálkozás megtanítható

Válogat? Csak turkál az ételben? Az egészséges táplálkozásra nevelés már az első falatoknál elkezdődik, így nem mindegy, hogyan és milyen ízekkel ismertetjük meg picinyeinket.

Az otthon tapasztalt étkezési szokások, az asztalnál szerzett élmények mély nyomot hagynak a gyermekben.

Ezért korán tanítsuk meg az étkezési ritmus fontosságára, és változatos étrenddel bátorítsuk az újdonságok kipróbálására. A gyermek tanulja meg, hogy a kiegyensúlyozott táplálkozásban minden nap helyet kell, hogy kapjanak a tej és tejtermékek, a sovány húsok, a cereáliák, valamint friss zöldségek és gyümölcsök. Hívjuk fel a figyelmét a megfelelő folyadékfogyasztás fontosságára is!

Fontos, hogy a 3 fő tápanyagcsoport – a zsírok, a fehérjék és a szénhidrátok – megfelelő súllyal kapjon helyet gyermekeink étrendjében.

Az egészséges táplálkozás megtanítható

A zsírok a gyerekek kiegyensúlyozott táplálkozásához elengedhetetlenül szükségesek, ugyanakkor nem kell alacsony zsírtartalmú ételeket adni nekik, csupán a bevitt mennyiségre kell odafigyelni a zsírok magas energiatartalma miatt. Gyerekkorban nagyon fontos az omega-3 és az omega-6 zsírsavak megfelelő bevitele.

Omega-3 zsírsavban gazdag a tonhal, a lazac, a szezámmag, a mogyorófélék, a szardínia. A mogyoróféléket azonban nagyon fiatal korban még ne adjuk a fulladásveszély miatt.

Omega-6 zsírsavban bővelkedik az avokádó, a napraforgó olaj, a kukorica, a mandula.

A fehérjék bevitele alapvetően fontos, de a mértéktartás ezeknél is fontos, hogy a veséket ne terheljük túl. Jó fehérjeforrás többek között a tojás, a tej, a sajtok, a natúr joghurt, a csirke-, pulyka- és a marhahús, a halak és bizonyos magvak, mint például a zab és a köles is.

A gyerekek szénhidrátfogyasztását nem kell korlátoznunk, sőt étrendjükben ezeknek kell a legnagyobb súllyal jelen lenni. Nem mindegy azonban, hogy milyen szénhidrátokat fogyasztanak. Sok gyerek csak finomított cukorhoz jut, hozzáadott cukrot tartalmazó gyümölcslé, cukorka és egyéb feldolgozott élelmiszer formájában.

„Jó” szénhidrátot tartalmaznak például a gyümölcsök, a zöldségek, a teljes kiőrlésű kenyér és cereáliák.

Már óvodás korban mutassunk rá a tudatos választás jelentőségére: beszélgessünk a reklámokban látott, és főként a gyerekek étkezési szokásait megcélzó hirdetésekről, és arról, hogy a csábítóan reklámozott dolgok nem feltétlenül egészségesek.

Vásároljunk együtt, okosan! Mutassuk meg a termékek címkéjét, és magyarázzuk el, hogy az adalékokkal, tartósítószerrel teli élelmiszerek károsak számunkra, így lehetőség szerint kerüljük őket.

Az étkezésben kapjanak hangsúlyos helyet a szezonnak megfelelő gyümölcsök és zöldségek. Sétáljunk ki gyermekünkkel a piacra, nézzük meg a környezetünkben termő finomságokat, otthon pedig közösen készítsünk belőlük ételeket! Főzés közben meséljük el, milyen hatással van szervezetünkre, miért jó, ha fogyasztjuk ezeket a terményeket.

Az egészséges táplálkozás megtanítható

Végezetül ne feledjük: a nevelés leghatásosabb módja a személyes példamutatás. Legyünk mi magunk is bátrabbak, és vigyünk be konyhánkba új, egészséges alapanyagokat. A gabona-félékből például kiváló reggeli kása vagy házi müzli állítható össze. Kipróbálhatjuk otthon a sajt – vagy kenyérkészítést, s ha mindezt együtt tesszük gyermekünkkel, még hatékonyabb lehet az egészséges étkezésre nevelés.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top