Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Narancsos kacsamell help
2006-12-18 12:161.
Torolt_felhasznalo_761330
Létrehozva: 2006. december 18. 12:16
sziasztok
egy régi fórumban már próbáltam segítséget kérni, de nem jött rá válasz. narancsos kacsamellet szeretnék sütni karácsonyra, de az ottani receptekről nem tudom, melyik egyszerűbb és jobb. ha van kipróbált tippje valakinek, lécci segítsen. nem szeretnék anyós előtt beégni.
A recept elvileg nem írja de egy ilyen karamellizált cukrot el tudnék hozzá képzelni.
Az eredeti recept folytatása ez áfony szósszal. ha szeretnéd átküldöm mailen az egész receptet úgy talán átláthatóbb lenne.
Az újhagymát apróra vágjuk, a gyömbérdarabot meghámozzuk, és lereszeljük. Ezután egy közepes méretű serpenyőben a maradék olívaolajon kevergetve megfonnyasztjuk az újhagymát. Ha már puha, picit megsózzuk, és hozzáöntjük a vörösbort, a vizet, majd belekeverjük a reszelt gyömbért és a mustárt. Erős lángon felforraljuk, és addig tartjuk forrásban, amíg a felére el nem fő. Amikor ez megtörtént, belekeverjük az áfonyalekvárt, és megkóstoljuk. Ha kell, megsózzuk, megborsozzuk, majd leszűrjük a mártást, és visszaöntjük a serpenyőbe. Takarékra csavarjuk alatta a lángot, és miközben kézi habverővel folyamatosan kevergetjük, apránként hozzáadjuk a vajat. A kész, fényes mártást tálalásig félretesszük.
8. Amikor a kacsamell-darabok megsültek, alufóliát borítunk rájuk, és pihentetjük őket 10 percig. Ettől lesz jó szaftos a hús, mert a pihentetés alatt a benne lévő nedveknek van idejük „lecsillapodni”.
9. Tálaláskor a kacsamell-darabokat rézsútos irányban vékonyan felszeleteljük, és megöntözzük az áfonyás-vörösboros mártással, végül meghintjük apróra vágott snidlinggel.
2 nagy adag lesz belőle.
Én úgy sütöttem, hogy kb. 10 perc a lángon a bőrös felükkel amit szépen bevagdostam és a sütőben is még plusz 10 perc.
A mártáshoz egy kis őröltbors kell.
Nagyon finom tényleg, bár nagyon egyszerű, talán éppen ezért..
Folyt.
így sütöttem a múltkor kacsamellet és garantáltan nagyon finom lett, akkor áfonya szósszal csinálta, karácsonykor viszont én is narancsos mártással csinálom.
Azt pedig így: 1 citromot és egy narancsot hajszál vékonyan meghámozunk ( csak a sínes része kell) vékony csiíkokra vágjuk. Apróra felkockázunk egy kis fej hagymát amit vajon megfonyasztunk, hozzádjauk a narancs és a citrom héjat megöntözzük 1 dl pezsgővel és erős lángon a felére beforraljuk. Hozzáöntjük az átszűrt narancs és citromlét, sózzuk, borsozzuk, végül 5 dkg vajat ugyanennyi lisztel összegyúrunk és ezt belecsipegetjük a mártásba, így sűritjük.
Garantáltan a legfinomabb sűrítési eljárás, mostanában nagyon rákaptam. Fontos, hogy vajjal és nem margarinnal a lisztet el lehet hagyni úgy egy gyönyörű fényes mártást kapsz.
Elkészítése:
1. Bekapcsoljuk a sütőt 220 fokra (gázsütőn 7-es fokozat).
2. A kacsamellet hosszában megfelezzük, és éles késsel sűrűn bevagdaljuk a bőrös részt. Ezután megsózzuk, megborsozzuk, és magunk mellé készítjük.
3. A fokhagymagerezdeket megpucoljuk, és vékony szeletekre vágjuk. A kacsamell-darabok húsos részébe vékony hasadékokat metsszünk, és benyomkodjuk ide a fokhagyma-tüskéket.
4. Megsütjük a kacsamell-darabokat. Ehhez kiválasztunk egy olyan serpenyőt, amely sütőben is használható, azaz fémből van a fogója. (Ha ilyet nem találunk, akkor a műanyag fogót több réteg alufóliába burkoljuk, hogy védjük az erős hőtől.) A száraz serpenyőbe beleöntjük az olívaolaj felét, és erős lángon felhevítjük. Ezután beletesszük bőrös oldalukkal lefelé a kacsamell-darabokat, és néhány perc alatt megpirítjuk őket úgy, hogy a színük mély barna legyen. Közben ellenállunk a kísértésnek, és nem mocorgatjuk a húsokat, mert csak így tudnak rendesen megpirulni, és ez kell a jó ízükhöz.
5. Miután megpirítottuk a kacsamell-darabok bőrös oldalát, a kisült zsírt óvatosan kiöntjük a serpenyőből.
6. A megpirított húsokat megfordítjuk az immár majdnem teljesen száraz serpenyőben, hogy bőrös oldaluk legyen felfelé, majd a serpenyőt berakjuk a forró sütőbe. A húsok kb. 15-20 perc alatt megsülnek, de a belsejük még kicsit rózsaszín marad, másképp fogalmazva „rozé” lesz: így a legfinoma
Jól hangzik a fenti recept, de ennél sokkalta egyszerűbben is lehet. Annyi a trükk, hogy a besózott, bevagdalt kacsamellet lefeded a narancs karikákkal, meg alá is raksz, valamint felöntöd egy pohárnyi 100% narancslével, meg raksz rá némi borsot. A legfontosabb, hogy jó sok időt hagyj neki párolódni, én általában 1,5-2 órát hagyom lefedve sülni, aztán még fél órát hogy piruljon. Akkor vedd le a tetjéről is a karikákat, mert alatt sápadt és nyúlós marad a bőre.
Soxerencsét!
Narancsos kacsamell céklás, hagymás lekvárral
Hozzávalók: 450 g vöröshagyma, 3 db narancs, 2 evőkanál friss gyömbér, 175 g cékla, 60 ml olaj, 4 db kacsamell, 300 ml vörösbor, 8 ml barnacukor, 1 csokor petrezselyem, só, bors, zsálya
Forró olajban a hagymát 10-15 percig megpirítjuk, hozzáadjuk a bort és a narancsok levét, majd 5 percig lassan forraljuk. A gyömbérrel, narancs héjával, húsával és cukorral ízesítjük, még 5 percig forraljuk. A végén beletesszük a szeletelt céklát és a apróra vágott petrezselymet.
Közben megsütjük a kacsamellet, amit borssal, zsályával, sóval ízesítettünk. Elősütjük, majd 200 fokos sütőben 6-12 percig sütjük. Jó, ha a kacsát 2-3 napig sütés előtt olajos pácban pácoljuk. A kacsát felszeleteljük, burgonya rösztivel és a párolt zöldségekkel tálaljuk.