Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Menza makaróni

Torolt_felhasznalo_341291
Torolt_felhasznalo_341291
Létrehozva: 2008. január 19. 18:01

Üdv.

Az iskolai menza nem arról híres, hogy mindig finom az ott készült ebéd, de azért pár ételt mégis olyan finomra készítenek, hogy szívesen elkéréném a receptjét! A klasszikusok: paradicsom leves, (híg) tejbedara, és az én kedvencem a milánói makaróni sajtszórással.

Na ezt még senki nem tudta nekem úgy elkészíteni, hogy az "olyan" legyen. Az benne a jó, hogy egyáltalán nem érezni, hogy paradicsomos, van benne darálthús... Aki evett már, tudja milyen!

A kérdésem tehát az: Van valaki, aki tudja a receptjét, vagy tud olyat, aminek hasonló íze van? Olyan régóta vágyom már arra, hogy ne csak félévente egyszer ehessek ilyet!

                                 

  1. 2020. december 5. 00:4349.

    úúúúú dejó, szerintetek gnoccsival és műxik?


    ha hazamegyek ki is próbálom


    köszcsi

  2. 2020. október 19. 07:4348.

    Csalódni fogsz, ha elárulom a "nagy titkot".


    Véletlenül sikerül rátalálnom a megoldásra, amikoris egy alkalommal elrontottam a kaját; azóta persze célzottan is készítjük.


    A titok nyitja a


     - Gomba helyett darálthús (bár ez talán nyilvánvaló)


     - Megfelelő mennyiségű babérlevél (ez kifejezetten domináns aroma ebben az ételben)


     - Sok cukor (ne legyen geil, de édeskés szószt kell kapnod)


     - És itt ugrik a majom a vízbe: A tésztához képest aránytalanul kevés szósz (ízt és színt ad a tésztának, de kifejezetten nem lehet benne paradicsomszószt felismerni). Talán így visszatekintve nem is akkora meglepetés, hogy ezt a különleges ízt is tulajdonképpen a spórolásnak köszönhetjük.


    Játssz egy kicsit az arányokkal, és biztosra veszem, hogy meglesz.

  3. 2020. június 4. 18:0747.

    Szia, esetleg eltudnád küldeni nekem is ha neked megvan? :)

    előzmény:
    DijaBaba (38)
    2008-01-20  00:47
  4. 2020. június 4. 18:0446.

    Szia, esetleg eltudnád küldeni nekem is ha neked megvan? :)

    előzmény:
    DijaBaba (38)
    2008-01-20  00:47
  5. 2018. október 30. 14:3745.

    Sziasztok !


    Szeretném elkérni valakitől a Menzás makaróni-nak a receptjét .


    olyan jó lenne érezni ujra azt az izt :)


    előre is köszönöm nektek.


    szép napot :)

  6. 2008. január 21. 02:2744.
    Lehet addig jó, amig nem tudjuk...
    előzmény:
    kiskicsicsiga (36)
    2008-01-19  20:04
  7. Torolt_felhasznalo_746301
    Torolt_felhasznalo_746301
    2008. január 21. 01:3643.

    Engem is a tea érdekelne, mert nem tudom reprodukálni itthon.  

    Off:

    Néhány éve volt egy olyan telünk, amikor a városból nem tudtak hazamenni a környékbeli lakosok munka után, és a városi tévében beszámoltak róla, hogy az uszodában "szállásolják el" a jónépet, és a kereskedelmi suliból hozzák nekik vacsira a teát és a zsíros kenyeret. Nem kellett más vacsira este, csak zsíros kenyér, hagymával, teával.  

    előzmény:
    ágicu1 (42)
    2008-01-20  22:35
  8. 2008. január 20. 22:3542.

    Szia!

    Engem érdekelnének a menzai receptek.

    Köszi, ha elküldöd.

     

     

    előzmény:
    Narancshab (30)
    2008-01-19  19:37
  9. 2008. január 20. 17:3641.
    Én örülnék, ha elküldenéd!
    előzmény:
    Narancshab (30)
    2008-01-19  19:37
  10. 2008. január 20. 16:5440.
    A menzás makaróniba kevernek a hushoz ledarált főző kolbászt is, lehet, hogy attól olyan finim.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_341291 (39)
    2008-01-20  16:39
  11. Torolt_felhasznalo_341291
    Torolt_felhasznalo_341291
    2008. január 20. 16:3939.

    Nagyon köszönöm a receptet, valószínüleg jövőhéten megcsinálom!

    Az a natúr husi főtt krumplival, gyümölcsmártással tényleg nagyon finom, nekem is az egyik kedvencem! 

    Szinte mindent szeretek, kivéve a sárgaborsó főzeléket, a vagdalt husokat, és a székelykáposztát, a többi jöhet!

    előzmény:
    berry (33)
    2008-01-19  19:48
  12. 2008. január 20. 00:4738.
    Húúú, ennek nagyon örülök mert a zacsis alappor nekem is megvolt, de mégsem volt az igazi.. szóval ketchup és cukor.. asszem jövő héten összeütöm   Ezer hála  
    előzmény:
    berry (33)
    2008-01-19  19:48
  13. 2008. január 19. 21:2437.
    Sziasztok!

    És azt tudjátok-e,hogy a spenótot hogyan főzik a menzán?! A lányom itthon nem hajlandó megenni.Azt mondja,hogy a suliban sokkal jobb!
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  14. 2008. január 19. 20:0436.

    hmm én a teát imádtan!!meg a sárgaborsó főzeléket

    itt az egyetemenis olyan izüü a tea,de nem akarják eláruln a titkát 

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_341291 (1)
    2008-01-19  18:01
  15. 2008. január 19. 19:5635.

    Sziasztok!

    De jó topic!Nekem is a tojáskrém jutott eszembe valamelyik nap,na meg a halkrémes kenyér,fogalmam sincs,hogy csinálták,de jó volt!

    Dujuor nekem is úgy rémlik,hogy vadas néven futott nálunk is ez a kaja!

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  16. 2008. január 19. 19:4934.
    Én csak azóta vagyok időnként "menzás" amióta iskolában dolgozom.
    Nekem is a kedvencem a székelykáposzta!!!!!!!

    ( a paprikás krumlit meg ott szerettem meg, soha előtte nem voltam hajlandó még megkóstolni sem..... )
    előzmény:
    Szisza85 (15)
    2008-01-19  18:24
  17. 2008. január 19. 19:4833.
    Menzás bolognai makaróni titka!!!

    A zacskós szószalappal kevered a megpárolt/inkább pítított darált húst és TESZEL MÉG bele ketchupot és kristály cukrot (kicsit)...na így lesz olyan!
    Suli konyhásait kérdeztem a titokról, mert a gyerekek imádják(-napköziseim)
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  18. 2008. január 19. 19:4332.
    A tejberizsa is nagyon finom szokott lenni, meg a fasírtok.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_251695 (9)
    2008-01-19  18:19
  19. Torolt_felhasznalo_770932
    Torolt_felhasznalo_770932
    2008. január 19. 19:4331.

    Én is imádtam egy tészta félét a menzán,az húsos makaróni néven volt,abból mindig repetáztam. Ezt tugja valaki,hogyan készül?Nem darál hússal,mer szinte pépes volt a hús,vastag,már már inkább csőtészta volt,sajt is volt rajta,és nagyon finom.

    Másik,valamilyen kenyér,amin szintén nem tudom mi volt,uzsonna volt általában,olyan jellegzetes illata volt,világos színű krémmel volt megkenve.Mi volt rajta,tudja valaki?

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_341291 (1)
    2008-01-19  18:01
  20. 2008. január 19. 19:3730.

    Sziasztok!

    Én is szerettem a menzai koszt nagy részét.

    Egy ideig jártam az eü. főiskola dietetikus szakára, ahol az egyik jegyzet az ilyen menzai kosztok receptjeit tartalmazta. 100 személyes anyagkiszabás a címe, ha jól emléxem rá. Ezt kellett leosztani egyszemélyre, majd a szükséges mennyiséget kiszámítani...

    Ha továbbra is van érdeklődés rá, akkor beszkennelem a recepteket, de most erre sajna nincs időm, mert egyedül vagyok a három gyerkőcömmel, akik már kókadoznak, de később - éjjel - ráérek...

     

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_341291 (1)
    2008-01-19  18:01
  21. 2008. január 19. 19:3429.

    A mi menzánkon ezt vadasnak hívják.

    Én a palóclevest szeretem a menzán. Sajnos a mi menzánk már nem olyan jó, mióta egy új helyen főznek. Azóta a paradicsomleves ehetetlen. Pedig azt csak menzán tudják jól csinálni. 

    előzmény:
    dujuor (21)
    2008-01-19  18:43
  22. Torolt_felhasznalo_639505
    Torolt_felhasznalo_639505
    2008. január 19. 19:2528.
    Hmmm... Micsoda finomságok! De jó visszagondolni rájuk!
    Az én kedvencem is a tejbegríz volt. Ezen kívül a mákos guba, meg volt ilyen főtt husi pirított vagy nem tudom, főtt grízzel, meg gyümölcs szósszal, na ez isteni volt.
    Meg uzsonnára a répakrémes kenyér. Hihetetlen, de nagyon szerettem.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  23. 2008. január 19. 18:5727.

    Sziasztok, 

    Nekem annyi az előnyöm, hogy óvónő vagyok, így minden nap ezen élek, amiket leírtatok, valóban finomak, de a kolleganőmmel, mindig a rizsától vagyunk oda, ovis rizs felkiáltással, nem gyors rizs, de nincs összetapadva és baromi fini! Kedvencek, még amikről nem írtatok: tejes kávé, kakaó, ebéd utáni sütik, lebbencsleves, karfiolleves, töltött húsi, sült húsi, rizses hús, tejfölös pulykamell....

     

      

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  24. 2008. január 19. 18:5526.
    Lementem én ezt a topicot a kedvencek közé. Sajnos nagyon sok ismerősöm hülyének nézett, hogy "menza fan" vagyok. Szerencsémre jól főzök (bizonyítja, hogy a párom és én az elmúlt 3 év alatt összesen 25 kilóval nehezedtünk- bár szerintem ez csak rám jött), de a menza töltött csirkecomb is nyammm.

    A főzelék receptjét lementettem, szerintem hamarosan kisérletezek vele.


    Köszönöm a segítséget.

    Esetleg a kedves ismerősödet nem tudod kifaggatni a fentebb említett, gyömbéres- főtt marhahúsos nem tudom miről?

    dujuor
    előzmény:
    Snöcy (23)
    2008-01-19  18:51

Címlap

top