Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Menza makaróni
Üdv.
Az iskolai menza nem arról híres, hogy mindig finom az ott készült ebéd, de azért pár ételt mégis olyan finomra készítenek, hogy szívesen elkéréném a receptjét! A klasszikusok: paradicsom leves, (híg) tejbedara, és az én kedvencem a milánói makaróni sajtszórással.
Na ezt még senki nem tudta nekem úgy elkészíteni, hogy az "olyan" legyen. Az benne a jó, hogy egyáltalán nem érezni, hogy paradicsomos, van benne darálthús... Aki evett már, tudja milyen!
A kérdésem tehát az: Van valaki, aki tudja a receptjét, vagy tud olyat, aminek hasonló íze van? Olyan régóta vágyom már arra, hogy ne csak félévente egyszer ehessek ilyet!
úúúúú dejó, szerintetek gnoccsival és műxik?
ha hazamegyek ki is próbálom
köszcsi
Csalódni fogsz, ha elárulom a "nagy titkot".
Véletlenül sikerül rátalálnom a megoldásra, amikoris egy alkalommal elrontottam a kaját; azóta persze célzottan is készítjük.
A titok nyitja a
- Gomba helyett darálthús (bár ez talán nyilvánvaló)
- Megfelelő mennyiségű babérlevél (ez kifejezetten domináns aroma ebben az ételben)
- Sok cukor (ne legyen geil, de édeskés szószt kell kapnod)
- És itt ugrik a majom a vízbe: A tésztához képest aránytalanul kevés szósz (ízt és színt ad a tésztának, de kifejezetten nem lehet benne paradicsomszószt felismerni). Talán így visszatekintve nem is akkora meglepetés, hogy ezt a különleges ízt is tulajdonképpen a spórolásnak köszönhetjük.
Játssz egy kicsit az arányokkal, és biztosra veszem, hogy meglesz.
Szia, esetleg eltudnád küldeni nekem is ha neked megvan? :)
Szia, esetleg eltudnád küldeni nekem is ha neked megvan? :)
Sziasztok !
Szeretném elkérni valakitől a Menzás makaróni-nak a receptjét .
olyan jó lenne érezni ujra azt az izt :)
előre is köszönöm nektek.
szép napot :)
Engem is a tea érdekelne, mert nem tudom reprodukálni itthon.
Off:
Néhány éve volt egy olyan telünk, amikor a városból nem tudtak hazamenni a környékbeli lakosok munka után, és a városi tévében beszámoltak róla, hogy az uszodában "szállásolják el" a jónépet, és a kereskedelmi suliból hozzák nekik vacsira a teát és a zsíros kenyeret. Nem kellett más vacsira este, csak zsíros kenyér, hagymával, teával.
Szia!
Engem érdekelnének a menzai receptek.
Köszi, ha elküldöd.
Nagyon köszönöm a receptet, valószínüleg jövőhéten megcsinálom!
Az a natúr husi főtt krumplival, gyümölcsmártással tényleg nagyon finom, nekem is az egyik kedvencem!
Szinte mindent szeretek, kivéve a sárgaborsó főzeléket, a vagdalt husokat, és a székelykáposztát, a többi jöhet!
És azt tudjátok-e,hogy a spenótot hogyan főzik a menzán?! A lányom itthon nem hajlandó megenni.Azt mondja,hogy a suliban sokkal jobb!
hmm én a teát imádtan!!meg a sárgaborsó főzeléket
itt az egyetemenis olyan izüü a tea,de nem akarják eláruln a titkát
Sziasztok!
De jó topic!Nekem is a tojáskrém jutott eszembe valamelyik nap,na meg a halkrémes kenyér,fogalmam sincs,hogy csinálták,de jó volt!
Dujuor nekem is úgy rémlik,hogy vadas néven futott nálunk is ez a kaja!
Nekem is a kedvencem a székelykáposzta!!!!!!!
( a paprikás krumlit meg ott szerettem meg, soha előtte nem voltam hajlandó még megkóstolni sem..... )
A zacskós szószalappal kevered a megpárolt/inkább pítított darált húst és TESZEL MÉG bele ketchupot és kristály cukrot (kicsit)...na így lesz olyan!
Suli konyhásait kérdeztem a titokról, mert a gyerekek imádják(-napköziseim)
Én is imádtam egy tészta félét a menzán,az húsos makaróni néven volt,abból mindig repetáztam. Ezt tugja valaki,hogyan készül?Nem darál hússal,mer szinte pépes volt a hús,vastag,már már inkább csőtészta volt,sajt is volt rajta,és nagyon finom.
Másik,valamilyen kenyér,amin szintén nem tudom mi volt,uzsonna volt általában,olyan jellegzetes illata volt,világos színű krémmel volt megkenve.Mi volt rajta,tudja valaki?
Sziasztok!
Én is szerettem a menzai koszt nagy részét.
Egy ideig jártam az eü. főiskola dietetikus szakára, ahol az egyik jegyzet az ilyen menzai kosztok receptjeit tartalmazta. 100 személyes anyagkiszabás a címe, ha jól emléxem rá. Ezt kellett leosztani egyszemélyre, majd a szükséges mennyiséget kiszámítani...
Ha továbbra is van érdeklődés rá, akkor beszkennelem a recepteket, de most erre sajna nincs időm, mert egyedül vagyok a három gyerkőcömmel, akik már kókadoznak, de később - éjjel - ráérek...
A mi menzánkon ezt vadasnak hívják.
Én a palóclevest szeretem a menzán. Sajnos a mi menzánk már nem olyan jó, mióta egy új helyen főznek. Azóta a paradicsomleves ehetetlen. Pedig azt csak menzán tudják jól csinálni.
Az én kedvencem is a tejbegríz volt. Ezen kívül a mákos guba, meg volt ilyen főtt husi pirított vagy nem tudom, főtt grízzel, meg gyümölcs szósszal, na ez isteni volt.
Meg uzsonnára a répakrémes kenyér. Hihetetlen, de nagyon szerettem.
Sziasztok,
Nekem annyi az előnyöm, hogy óvónő vagyok, így minden nap ezen élek, amiket leírtatok, valóban finomak, de a kolleganőmmel, mindig a rizsától vagyunk oda, ovis rizs felkiáltással, nem gyors rizs, de nincs összetapadva és baromi fini! Kedvencek, még amikről nem írtatok: tejes kávé, kakaó, ebéd utáni sütik, lebbencsleves, karfiolleves, töltött húsi, sült húsi, rizses hús, tejfölös pulykamell....
A főzelék receptjét lementettem, szerintem hamarosan kisérletezek vele.
Köszönöm a segítséget.
Esetleg a kedves ismerősödet nem tudod kifaggatni a fentebb említett, gyömbéres- főtt marhahúsos nem tudom miről?
dujuor
Szívesen küldenék ezekből a "finomságokból" A hugom ugyanis nagyon válogatós, hétköznap min.4-szer kiönti a kaját. A levest nem szereti, mert híg, a főzelékeket alapból utálja, a krémlevest szintúgy, a paradicsomos káposztát se.
Amit megeszik az a rántott hús, meg egyéb rántott husok, a makaróni, a tejbedara, ez a pörköltes tészta, és a piskóta. A többit mind kiönti. Ilyenkor nagyon haragszom rá, de én nem tehetek semmit, hiába mondom az afrikai gyerekek történetét, anyukám csak 5-kor szokott hazajönni, úgyhogy simán kiönti! Nagyon egészségtelenül táplálkozik. A gyorséttermi kaják (hamburger, pizza) amit bármikor megeszik, főzelék szóba se jöhet!
Pont tegnap beszélgettem egy másik topicon valakivel,aki menzán dolgozott,és tőle kérdeztem a kukorica főzeléket én is.Ő ezt írta:
"Mi mindig nagy 5 literes üvegből használtunk konzerv kukoricát, ennek a levét
is felhaszáltuk. Lehet használni hozzá étkezési keményitőt mi is azt használtuk,
és tejszinnel dusitottuk, ill.szép selymes lett tőle, meg krémes. Cukrozás - mert
ez is édeskés - legalább is nálunk az volt - csak a legvégén. Semmi különös, próbáld meg még egyszer nyugodtan. De habarhatod is, a tejszinbe lisztet keversz, csak kevésbe, majd a többi tejszint beleöntöd"
Én is menza kaján nőttem fel, hát van egy-két olyan, amit visszasírok. Az én kedvenceim között is szerepelt a piskótakocka, a húsleves, a zöldborsófőzelék, viszont az abszolút pálmát a: soha nem tudom meg hogyan készül kaja viszi el.
Leírom hogy nézett ki, hátha valaki tudja a nevét, és még az elkészítési módját is.
Mindig húsleves után adták, a levesben megfőtt marhahús volt felszeletelve. A "szaft" hozzá fehéres volt, és répadarabkák voltak benne. És mindig makaróni tésztával adták. Az egyik fontos hozzávaló, a gyömbér. Ezt is csak kb. 2 hónapja tudtam meg, a menzán, ahol épp ettem, ilyen volt, és gyömbéres marhaszeletnek volt írva. És az íze. Hmmmmmm. 2 adagot vágtam be gyorsan belőle. Nem tudtam megkérdezni a receptet, mert nem ott eszek, az csak egy kóbor alkalom volt.
Valaki tudja miről beszélek?
dujuor
UI. Imádtam a kukorica főzeléket is. Anyunak mondtam, hogy csináljon olyat. Azt mondta, hogy nem tudja, hogy hogy kell. Bementem, megkérdeztem. Azt mondták, hogy ugyanaz az alapja, mint a borsó főzeléknek, de borsó helyett kukorica megy bele. Anyu megcsinálta. Finom volt, de nem ugyanaz az íz.
én még mindig menzán eszek (hazahozom)
A menün meg az van kiírva hogy milánói makaróni, bolognai soha nem volt még kiírva (a részletekre nem nagyon figyelnek)
a paradicsomos káposztát szerintem is jól csinálják, de amit még nagyon szeretek, azok a krémlevesek! Tesznek bele levesbogyót, és az úgy megszívja magát, hogy szinte megáll a kanál a levesben! A "piskóta csokiöntettel" receptben talán annyit tudok segíteni, hogy én a Kaiserban (újpestiben) szoktam látni olyan piskóta kockát. Sima zacskóba van, egy csomagba kb. 10-12 van! A krém meg olyan csokipudingszerű felhigítva egy kis tejjel, vagy vízzel. Mostanában egyre gyakrabban szoktak olyat is adni-nem tusom régen is volt e ilyen- ami szintén tészta (kagylótészta, vagy valami olyasmi) pörköltszerű öntettel, van benne v.mi hús(asszem pulyka) meg borsó, kukorica...Na azis nagyon fincsi!
Na meg a paradicsomleves betűtésztával
Nekem a napokban az ovis tojáskrám jutott eszembe (a suliban csak egy fél évig voltam menzás, mert megszületett a húgom, s így hazamehettem). Már kerestem is receptet! Remélem, valami hasonlót sikerül összehoznom!
az én nagy menzás kedvencem a székelykáposzta volt!
Na és igen, a híg tejbegríz
Bár a kedvencem mai napig a menzás paradicsomos káposzta!
én a babfőzeléket és a tejbegrízt szerettem, ezt a kettőt még az első munkahelyemen is nagyon jól csinálták(mint a menzán) gyerekklinikán dolgoztam, és a konyhás nénik nagyon ott voltak a szakmájukban. lehet, hogy az ipari mennyiség a titka?!
Nekem a napközis borsófőzelék a kedvencem.
Jól főzök, de annak az ízét nem tudom visszahozni.
De a tejbegrízt én is szerettem.
DE! ami engem érdekelne, az a menzás piskótakocka csokiöntettel!