Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Fagyasztott kenyér
Sziasztok!
Régebben már fagyasztottam le kenyeret, és akkor semmi gond nem volt a kiolvasztással. A mélyhűtőböl kivéve mikróban kiolvasztva, olyan jó illata volt, mintha most sült volna frissen, még a 8 hónapja lefagyasztott kenyérnek is. Ilyenkor még 2-3 napig simán jó volt.
Viszont az utóbbi időben mindig ráfázok!
A kiolvasztás után, miután kihűlt, a külső 2-3 cm-es rétege teljesen megkeményedik, szinte csak fűrészelve lehet vágni/faragni belőle! Elrágni is csak a közepét lehet, szóval nagyrészét ki lehet dobni. Másnapra pedig olyan kemény lesz az egész, mint egy darab kő!
Sajnos nem emlékszem, hogy mit csináltam másként eleinte! Most utoljára pl. a 340 W-os kiolvasztóprogramon 9 percig melegítettem a negyed kilós darabot.
Ti hogy olvasztotok ki kenyeret? Tudtok nekem tippeket adni?
Én nem használok a kenyér felengedéséhez se sütőt, se mikrót, se alufóliát, mennyi áramot fogyasztanék el vele feleslegesen... Este kiveszem és reggelre kiolvad. Szeleteltet, egészet is fagyasztok, a kovászosat, a teljes kiörlésűt, az x%-ban teljes kiörlésűt, a szendvicskenyeret, a 25 dkg-sat, stb. Viszont vmelyik újságban olvastam x hónappal ezelőtt, hogy vmelyik fajtát nem jó lefagyasztani, nem egészséges. De nem tudom, hogy melyiket. :( Kerestem a neten, hátha fent van, de nem találom. A 0,5 kg szendvicskenyér, x% teljeskiörlésű, 0,25 kg-s kenyerek szeletelve, tányéron akár fél óra alatt is felengednek.
Én nem szoktam mikrózni.
Kiveszem, pár óra alatt,olyan mint a friss.
Mivel sose tudom kiszámítani mennyi kenyér fogy, mindig igy van friss kenyerünk.
"A kiolvasztás után, miután kihűlt, a külső 2-3 cm-es rétege teljesen megkeményedik, szinte csak fűrészelve lehet vágni/faragni belőle! Elrágni is csak a közepét lehet, szóval nagyrészét ki lehet dobni. Másnapra pedig olyan kemény lesz az egész, mint egy darab kő! "
Ártasd tejbe!
Szia!
Nálam örök szabály:
Kenyeret, kiflit, zsemlét, sütit, pizzát soha nem melegítek mikroban, csakis sütőben.
Ha nagyon kemény a héja akkor kicsit paskold meg vízes kézzel.
Szia!
Én is rendszeresen tartok a fagyasztóban szeletelt kenyeret, (csak adalékmenteset) és minden rendben van vele.
Tasakban, fóliában teszem be, és nem mikroban olvasztom, hanem hagyom magától kiengedni. Este kiveszem, reggel ehető.
Ha nagyon sürgős, akkor csak azt az 1-2 szeletet mikrózom, ami akkor szükséges.
Szia,
en a hazi beteggondozasban egy idös betegemtöl tanultam...kivette a lefagyasztott zsemlet,a tüzhely lapja föle tett egy racsot (a mikro grillezös racsat hasznaltam otthon).Bekapcsolta a fözölapot nem tul magas hömersekletre,a zsemlet picit bevizezte es hagyta a tözölap felett jo ropogosra atsülni.Gondolom kenyerrel ez annyira nem müködik,mert a kenyer vastag (plane negyed-fekilo).
Köszi az új tippeket!
A zacskós/mikrós mellett ki fogom próbálni a sima kiengedést, éjszakára kinthagyva.
Én is azért fagyasztom a kenyeret, mert ahol lakok, nem lehet igazi otthoni jellegű kenyeret kapni. Így otthonról mindig hozok 1-2 kilót és negyed kilós darabokban lefagyasztom.
szia,
kanadában nem járnak minden nap a boltba, max 1 szer egy héten, és bazi nagy hűtőjük meg ha szerencsések fagyasztójuk van....megvesznek egy jó nagy zsák kenyeret, zsömlét akármit és azonnal lefagyasztják ha nem használják fel aznap, mert másnap már ugye nem olyan fincsi. Ha még frissen lefagyasztod, és amikor kell kiveszed, kiengeded szobahőmérsékleten nem mondom hogy olyan mint frissen, mert nem lehet egy frissen sütött dologgal összehasonlitani, de nem rossz!!!
Amúgy nem árt ha vészhelyzetre van egy kis kenyér a fagyasztóban, jártam már úgy hogy minden elfogyott és kellett volna még.
Szia!
Nekem saját élményem nincsen, csak családbeli.
Kanadában élnek, ott általános a kenyérfagyasztás, rutinosak.
Sehol nem olvasztják, csak kiveszik, és megvárják, még szobahőmérsékleten kiolvad. Gondolom jó így, mert egyébként frisset vennének.
Tényleg, miért fagyasztjátok? Nem tudtok rendszeresen eljárni érte a boltba, vagy más miatt kell?
Egy ismerősöm van, aki azért fagyaszt, mert ahol él, ott nincsen itthoni, és kivisz egy jó adagot magával, de más miért?
Szia!
Én szeletelve szoktam a kenyeret fagyasztani,és szobahőmérsékleten engedem ki.Péksütiket ugyanígy.Semmi baja nincs,mondjuk másnapra nem marad belőle mert mindig annyit veszek csak ki,ami akkor el is fogy.
Ez a zacskós kiolvasztás érdekesen hangzik, mindenképp kipróbálom, köszönöm a tippet!
Köszi a szeletes tanácsokat is, de van még pár negyed kilós darab lefagyasztva, azokat már nem tudom felszereltelni.
Igy van (Jack), akartam irni ^Jack^
Szia jack, megyek gombazni......
Rozsos magos kenyeret szoktunk hozni vidékről.
Hogy máskor is ehessek, felszeletelem, fagyasztom. Kiveszek 1-2 szeletet, beteszem a kenyérpiritóba, másfél perc múlva már kenhetem is!
Talan racsra teve jo, mert akkor jobban korbe jarjak a hullamok. Az uvegen beszorul a para.
Off.
Kihuztad a gyufat ugye, ejnye-bejnye.
Szia.
Kiolvasztani vagy elomelegitett (rendes)sutobe, vagy csak kint a szabad levegon kell. Microban nedves lesz.
Szia!
Én eleve szeletelve fagyasztom, és nem mikrózom, csak kiveszem, és szobahőmérsékleten hagyom kiengedni. Teljesen jó szokott lenni.
Szia!
Én szeletekben fagyasztok, így csak annyit veszek elő, amennyi épp kell. Nem mikrózom, hagyom felengedi, néhány perc alatt megtörténik. Nekem még nem volt olyan gondom, amit írtál.