Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Gesztenyés piskótatészta
Sziasztok!
A segítségeteket szeretném kérni. Korábban itt az NLC-n olvastam egy olyan piskótareceptet, ahol a tésztában semmi liszt nem volt, csak gesztenyepüré. Úgy emlékeztem, felírtam, de most sehol sem találom. A google-be is kerestem, ott sem találtam.
Viszont most meg kéne sütnöm a tortát, mert hétvégén a lányomnak névnapja lesz, és miután a nagyobbik lányom lisztérzékeny, szeretnék ilyen piskótát sütni.
Köszönöm előre is a segítséget!
Hú, de jól hangzik!
Imádom a gesztenyét, biztos kipróbálom ezt is!
Köszönöm !
Jelentem megsütöttem! Gyönyörűűűűű lett! Habos, könnyű, lágy!
A tojássárgáját jól kikevertem a cukorral, vaníliáscukorral, és egy löttyintésnyi rummal (enélkül nem gesztenyetorta a gesztenyetorta ). Amikor már jó habos volt, hozzáadtam a gesztenyepürét, ezzel is jó habosra kevertem, majd hozzá a felvert tojásfehérjét.
És igen, a nagy tortaforma kell hozzá, a 21-es kicsi!
Évente 8-10x van nálunk ilyen, meg nem tudnám mondani, hány éve... még a dédnagymamám receptje volt, úgy kezdődött, h "1 kg héjas gesztenyét főzz meg, hámozd meg, törd át szitán..." - az unokáim is mindig ezt kérik egyik tortának, ha "esemény" van :)))
Igen, ez a jó recept :) Fő előnye, h nem lehet elrontani, és 2xnegyedóra alatt készen van.
A leírtakhoz kiegészítésül:
Trükk: a gesztenyemasszát simára keverem a tojássárgákkal, a cukrot a tojásfehérjével nagyon-nagyon kemény habbá verem, és nagyon óvatosan keverem a masszába, akkor szépen felnő.
A "tésztájába" szoktam tenni 2 csapott evőkanálnyi szitált zsemlemorzsát is, a krémbe pedig kevés rumot vagy rumaromát.
A 26 centis tortaformában, 180 fokon sül a legszebbre.
Ugyanúgy, mint a piskótát, kb. 10 percig hagyjuk a kikapcsolt sütőben, résnyire hagyott sütőajtónál, akkor nem esik össze.
A díszítéshez igen mutatós a készen kapható hámozott főtt gesztenye + kakaóba hengergetett marcipánkrumpli.
Más: A 6 tojásos piskótarecept szerint, liszt helyett darát diót, mogyorót, mandulát lehet tenni (mindegyikhez kevés szitált zsemlemorzsát), nagyon finom tortaalapok lesznek belőlük.
Lyoni gesztenyetorta:
3 csomag gesztenyepüré
6 tojás
150 g vaj
4-6 evőkanál rum
+ a mázhoz 2 evőkanál holland kakaópor, 3 evőkanál porcukor, kevés víz, 100g vaj
A tojásokat szétválasztom, a gesztenyepürét felolvasztom, áttöröm.
A sárgáját, a puha vajjal habosra keverem, hozzáadom a gesztenyét ée a rumot. Szép simára keverem, majd óvatosan hozzáadom a tojásfehérjék felert habját.
én 26 cm-es tortaformában sütöm, így szép magas lesz. kb 40 perc alatt megsül, de többször ellenőrzöm tűpróbával
ha kihül, elkészítem a csokikrémet, s azzal bevonom. Jó, ha egy éjszakát ahűtöbern pihen.
bevonó:
A kakaóport és a porcukrot elkeverem kevés vízzel, s takarékon felfőzöm, amig hűl, a vajjal fényesre keverem, majd rögtön bevonom vele a kihűlt tortát.
Én mindig ezt a gesztenyetortát sütöm. Elronthatatlan, a család nagyon szereti.
Na jó, leírom utoljára, aztán mára elköszönök: NEM AZ ÉN RECEPTEM
Egyébként aki anno beírta már többször megsütötte, kipróbálta, úgyhogy 100%, hogy működik.
Jó sütést, sok sikert mindenkinek!
Szia!
Bocsi, hogy nem akarok hinni a szememnek, de biztos, hogy 1 csomag gesztenyemasszából (250 g) kell csinálni? Így gondolatban ez olyan kevésnek tűnik!
Ráadásul ketté is kell vágni!
Szia!
Köszönöm a receptet el is mentettem, nagyon szeretjük a gesztenyés sütiket, így jól jött
Ez mekkora formába vagy tepsibe elég massza?
Ha írtok finom, bevált sütirecepteket én szívesen olvasom, és írok én is másoknak
De! Szerintem ez volt az!
Nagyon köszönöm!
Nem az én receptem, egy topicból mentettem le még régebben. (Sajnos aki írta azóta már törölte magát.)
Azt hiszem én 180 - 200 °C körül próbálkoznék.
Nem ez volt az a recept véletlenül?
Tészta:
1 cs. gesztenyemassza
6 tojás
6 ek.porcukor (én barna cukorral is szoktam)
A masszát a cukorral és a tojások sárgájával összedolgozod egyneművé, majd óvatosan hozzákevered a felvert fehérjéket. Az egészet vajazott, prézlizett tortaformába öntöd, kb. 45 perc (de mindenképpen tűpróba, nekem nem mindig elég az idő, ha a teteje már sötét, letakarom fóliával, úgy sütöm tovább).
Ha megsült, kihűtöd, kettévágod.
Krém:
1 cs. gesztenyemassza
4 dl tejszín
Tejszínt felvered, összekevered a gesztenyével. A krém nagy részét a torta közepére kened, de marad a tetejére és kívülre is.
A tetejét színes vagy aranyszínű szórócukorral szoktam díszíteni, esetleg csokiforgáccsal, tejszínhabbal.