Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Anyu üres kalácsát keresem
Sziasztok.
Segítséget szeretnék kérni.
Anyu gyakran sütött üres kalács néven egy süteményt. Csak arra emlékszem, hogy sok margarin volt benne és a tésztát feltekerés után sokszor megcsavarta, úgy tette tepsibe.
Sülés után ropogós lett a teteje, foszlós a belseje, nem szeleteltük, hanem téptük és olyan édes volt, hogy minden nélkül ettük teával, tejjel, kakaóval.
Anyukám hat éve meghalt, egyetlen olyan rokonom sem él, aki tudná a receptet.
Zia
Szia.
Hétvégén sütöm meg.
A kicsapódást nem tudom, miért van, még nem jártam így. Viszont sütés közben az üreskalácsból is folyik ki a margarinos-cukros töltelék, ez pont ettől lesz finom ragacsos, alul ropogós.
Ha megsütöttem, megírom....
Szia,
jó, hogy visszajeleztél.
Nagy lelkesen megsütöttem az ostoros kalácsot, ami nagyjából hasonló.
A tapasztalat - ha még nem késő - : a margarint nem tudtam kikeverni a cukorral, kicsapódott belőle a víz, aztán a kalácsból még ráadásul kifolyt a töltelék is , szóval nem lett egy sikertörténet. Nem vagyok kezdő, valamit biztos elrontottam, ha neked sikerült, kérlek oszd meg a titkot.
Üdv Mindenkinek!
Megvan a recept😃
Hozzávalók
1 kg liszt
5 dkg élesztő
pici só
4 tojás sárgája
6 kanál cukor
kb 0.5 liter tej
Töltelék
1 margarin
7 kanál porcukor
1 cs vaníliás cukor
Kevés tejjel, kis cukorral felfuttatjuk az élesztőt, majd összedolgozzuk a többi hozzávalóval. Fánkszerű tészta legyen. Kb 2 órát kelni hagyjuk.
A töltelékhez valókat jól kikeverjük.
Ha megkelt a tészta, kinyújtjuk, rákenjük a tölteléket és feltekerjük. Ezután tepsibe tesszük és többször megcsavarjuk, azután sütjük. A tetejét nem kell kenni.
Ilyen egyszerű
Pont a tied szimpatikus. Milyen lett a végeredmény ? A látvány nagyon csábító.
Tetszik még Mozdonj receptje is. Előbb-utóbb kipróbálom azt is.
Melyiket???
Részemről 1 már megvolt!
Valaki süsse már meg ! Mert ha nem, ..........................kénytelen leszek én kipróbálni.
Most olvasgattam vissza - ez meg nagyon hasonlít a magyar ostoroskalácshoz...
https://receptneked.hu/nagyi-receptjei/kalacsok/ostoros- retes-2/
Mi van, ha ugyanezt nem csokisan (kakaósan), hanem cukros-vajasan készítjük? Talán az olyan lehet, mint amit akdeniz keres...
Épp ilyent sütöttem kétszer egymás után!
Most a somlóin filózom, régen nem csináltam már.
Juhhhhúúúú - ha összedolgozunk... Köszi!
Így megvan😊
Köszönöm szépen mindenkinek a sok segítséget, szerintem egy lépés választ el a céltól, a SÜTÉS😃
Minden sütit meg fogok sütni, amit ajánlottatok és mindegyiket úgy nyomtatom ki, hogy arról nevezem el, amelyikőtöktől kaptam😍
Nekem megnyílik, ezért megpróbálom én belinkelni.
Csiga rétes, Darázsfészek | HMárta receptje - Cookpad receptek
Nagyon sajnálom, nem tudom, miért nem nyílik meg - ÚJRA próbálom...
https://cookpad.com/hu/receptek/12052593-csiga-retes-darazsfeszek?via=search&search_term=dar%C3%A1zsf%C3%A9szek
Egyébként egy sima (na jó, kis mazsolával) ma megsütöttem... Nini...
Legközelebb megpróbálom kalácsnak készíteni
Azta... Nem csodálom ha falod😃
Hat akkor a recept : csinalsz egy kis kenyertesztat : keleszted , mint a kenyeret.
Amit itt latsz , ahhoz 250 gr liszt kell... utana keszitsed ugy , ahogy a video mutatja... a hajas-leveles tesztat verte igy a nagymamam anno ...
Nem kotelezo ilyen slamposan kerek formaba rakni : vaghatsz szalagokat es befonhatod ugy , ahogy az emlekeidben el . Sutes 45 perc , 175 fokon .
Elarulom , hogy nem lehet leallni az evesevel.. e miatt en itt breton foldon , porciot veszek es csak egyet esetenkent
😊
Bretagne mámora: kouign amann - offforever.blog.hu
Ez nagyon úgy néz ki...
Nem tudom megnyitni...
Már senki nem él az idősebb rokonok közül, én se mai csirke vagyok.
Szia! Nagyon szeretem a kelttésztákat, gyakran sütök... Elgondolkodtam - Nem lehet, hogy ez lenne kalácsnak sodorva?
https://cookpad.com/hu/receptek/12052593-csiga-retes-darazsfeszek?via=search&search_term=dar%C3%A1zsf%C3%A9szek
Foszlós is, ropogós is, jó vajas is
Szinte ugyanez a recept van nekem is, kétszer csináltam meg a múlt héten egymás után.
Bőven megtöltöttem fahéjjal, és apritott dióval.
Mondom hogy csiga lesz!
Lehet csak édesanyád hivta üres kalácsnak, de egyébként csiga. Elvileg a briós is hasonló, ha jól csinálják.
Külföldi rokon, anyukád unokatestvére, valaki esetleg akinél lehet a recept úgy, hogy nem is gondolnád? Szomszédasszony?
Nem, nem Kispest, abszolute Buda.
Ismerek egy olyan dolgot , ami cukortol ragacsos es szalas is es sok vajjal/margarinnal keszul...
Ha felismered a kepen , akkor leforditom a receptet
Köszönöm szépen, hétvégén kipróbálom!
Anyum szó szerint ezt a receptet diktálta.
Ha jobbat nem találsz, szerintem próbáld ki, isteni finom :)
https://receptneked.hu/nagyi-receptjei/vajas-csiga/
Nem tudom elütés v nem, esetleg babka lenne, de így volt a receptben, "bakba az ukrán húsvéti kalács"
Keresgélek folyamatosan.. Kinézetre és elkészítésre eddig legjobban a Bakba nevű húsvéti kalácsra hasonlít..
Amire emlékszem még, hogy anyuénak ragacsos volt a belseje a cukros margarintól, szinte "szálasan" lehetett tépni.
Sziasztok.
Hasonlít a vajas csigára és Ferdinánd kalácsra is, egyik sem az, de egyre inkább közeledünk😍.
Mégegyszer átnéztem az összes szakácskönyvet, ami anyué volt, a receptjeimet, de sehol... Üres kalács néven volt..
Az ugyanaz, mint a Ferdinánd-kalács?
https://streetkitchen.hu/fantasztikus-desszertek/ferdinan d-tekercs/
Ez úgy hangzik mint a vajas csiga, amit anyukám szokott csinálni. Holnap megkérdezem tőle a receptet.