Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Milyen jó ötlet. Megpróbálom én is elkészíteni. :)
Karácsonyi csillag dísz ötlet:
Most találtam rá Reva 2009-es karácsonyi filigránjaira,gyönyörűek. Tudna valaki sablonban segíteni!!!
Szia!
Most találtam rá erre a gyöngyörű fülbevalódra. Szeretném megkérdezni, hogy mintát tudnál nekem priviben küldeni róla?
Előre is köszönöm!
Andi
Sziasztok!
remélem mindenkinek jól teltek az ünnepek, utólag is Kellemes Karácsonyi Ünnepeket kívánok!
Banyóca
milyen volt Zágrábban? sajnos nekünk az idén kimaradt az adventi vásár, pedig imádom hangulatát
Nekem másképp alakul a hétvégém mint ahogy én terveztem, mert a Mikulás meglepett egy Zágrábi Adventi vásári úttal szombatra, úgyhogy ez most átrendezte a dolgokat.....
Épp most nézegettem, hogy van még 12 nap szabim, majd konzultálok a főnökömmel, hogy mikor tudoom kivenni.... talán akkor be tudom hozni az elmaradásomat.
Nálam idén narancs leves lesz wellington pecsenye, de nem marha húsból, hanem pulyka mellből. Egyenlőre ennyi a terv, a többit még nem tudom....
Banyóc@: remélem sok minden belefér ebbe a hétvégébe. Még egy kis bútorvásárlásban is reménykedem.
Piros gyertyával tudnám elképzelni csak. A fehér rideg. De lehetséges, hogy a végén mégiscsak a mézeskalácsos fut be. Az idő fogja meghatározni.
Az ünnepi menühöz szeretnék ötleteket kérni, mivel újítás van minden téren. A menüben is. Ha valakinek van egyszerű, finom karácsonyi menüje, ne tartsa magában, ha lehet.
Tegnap megkapták, és nagyon örültek neki:) Olyan jó volt látni, hogy mennyire örülnek!!:))))
Én időnként benéztem ide is, mivel bent van a topik a kedvenceimben, de nem volt semmi mozgás:(
Az biztos, hogy csábító a topik címe:)
Nálam is nagyonsok a munka, és sokkal kevesebb időm és energiám van a karácsonyi készülődésre, mint tavaly volt (akkor még munka nélküli voltam, és azért olyan nagyon nem sírom vissza azt az időszakot)
Jó sok kockacukor kell ahoz a koszorúhoz! Elmegy vele a fél napiod mire felragasztgatod:) (én tennék rá valami piros masnit, mert nekem valahogy túl fehér)
Banyoc@: lehet, hogy nyíltak újabbak, de a címük nem olyan szép, mint a miénk.
Nekem azért nehéz jönnöm, mert ugyan itt vagyok, de a karácsonyra még készülni sem tudok, annyi a meló a suliban és az itteni kollégákkal ezt mindig kibeszéljük. Nem a munkával van a gond nálunk...mással.
Sajnos a fám még nem áll, mert a páromnak is keresztülhúzta a számítását a munkahely. De ezen a hétvégén mindenképp állni fog már.
Sajnos még adventi koszorúm sincsen. EZT tervezem, de egy mézeskalácsos is csábít. Minden a hétvégére marad, úgy hogy nem sokat fogunk aludni.
Nagyon gyönyörű!!! Biztos oda lesznek érte a szüleid:-)
Az adventiket mind én csináltam persze nem mind amgunknak :-)
:-(azért mert nyíltak új topikok, ide az "itteni" fórumosok nem néznek be? vagy máshol vagytok?
Rátok gondoltam, amikor ezt a régi fórumot felfedeztem:
http://www.nlcafe.hu/forum/index.php?bw=1&fid=441&topicid=17757
Napok óta karácsonyi képeslap szövegeket kerestem, ma akadtam erre rá.
Talán valaki másnak is segiteni fog Üdv P.
Nem, nem:)))) tényleg kiürült ez a topik... sajnos:((( mert ugye nyíltak újabbak......
Szebbnél szebb képeket hoztál! Mind Te készítetted?
Idei adventi amit holnap visz a Mikulás a szüleimnek:)
azért kattingatok, konkrét válaszra, hogy csalogassalak Benneteket
ugye, nem baj? :-)
Szervusztok!
Ó, semmi mozgás? Nagyon meglepődtem, azt hittem, hogy nem is bírok bekapcsolódni.
Akkor hozok pár képet, ha a kis "felelősünk", Kozmi sem jár már erre :-(
Szép jó estét.
Már régen jártam itt. Segítséget szeretnék kérni. Ma vásároltam a Lidl-ben egy tejes kókuszos krémet. Nagyon izlik, de túl drágának találom az 599,- ft-ot érte. Eszembe jutott hogy akár ilyen karácsonyi ajándékot is lehetne készíteni, ha lenne receptem. Ehhez kérem a segítségetekek. Akinek van kókuszkrém receptje tegye fel. Nagyon szépen köszönöm a segítséget.
Az unokáknak készíteném. Ők nagyon szeretik a házi készítésű mogyorókrémet és a karamellkrémet. Gondoltam a kókuszos is izlene nekik. Amri55
Szia!
Hol kaptál pásztoros kiszúrót, én is szeretnék.
Milyen mintát készítesz?
Ma voltam a Kikbe, nálunk nincs karácsonyi házikószett, de vannak asztali futók, és ugyanolyan kispárnahúzatok / 990-490, Budakeszi /.
Az Aldiban van házikó, egy nagy vagy két kisebb 1450 Ft.
Szia Csitar!
Ezt nézem én is naponta. Jó lennne, ha megélénkülnénk, mert 5 hét és itt a karácsony. Bízom benne, hogy mindenki már az előkészületekkel bíbelődik.
Épp tegnap halásztam elő a mézeskalács kiszúróimat, az új, házikós és pásztoros kiszúrókkal együtt. Lassan elkészítem a mintát, amit aztán a gyerkőcökkel is elkészítek. Idén az lesz majd a karácsonyi asztalunkon.
Sziasztok!
Miért van itt ilyen csend? Hol vagytok? Tavaly ilyenkor nem győztelek követni benneteket.
Sziasztok!
Nemrég kevertem be a sütőtöklekvár alapját, holnapi állnia kell. Kíváncsi leszek milyen lesz. Most sül a második tepsi sütőtök muffin Jamie Oliver receptje alapján. A nyalakodási teszt, a kóstolás még odébb van, mert forró még. Kíváncsi leszek az eredményre.
Sütőtökös-diós muffin (Jamie Oliver receptje)
Hozzávalók 4 főre:
20 dkg nyers sütőtök felkockázva (héj nélkül)
15 dkg (barna) cukor
2 tojás
15 dkg liszt
1 kk sütőpor
kis marék dió
1 kk őrölt fahéj
80 ml extra szűz olívaolaj
Mázhoz:
fél narancs héja
fél citrom héja
2 ek citromlé
70 ml tejföl
1 ek porcukor
1/4 vaníliarúd kikapargatott magjai
Elkészítés:
Késes betétű robotgépben sima állagúra dolgozzuk a muffin hozzávalóit.
Szilikonos muffintepsi horpadásait megtöltjük kb. 2-2 evőkanál tésztával.
180 fokon 20-25 perc alatt megsütjük őket.
A máz hozzávalóit kikeverjük, hűtőbe tesszük kb. 15 percre.
A rácson kihűtött muffinokra vékony rétegben felkenjük a mázat.
sütési hőfok: 180°C
Kihagytam a mázat (most), mert nekem most nem tetszik - később lehet, hogy ráteszem, egyszer.
Hihetetlen, hogy miket tudsz!:) Ahogy most néztem az edényt amiben cisnálod, végig futott az agyamon, hogy mi lenne, ha a fürdőszobába beraknák egy ilyent... rájöttem: nem tudnák vagy mosni, vagy fürdeni:))) szóval a panel nem alkalmas erre.
Szüleimnek vannak ribizli bokrai, és mindíg nagyon szép a termésük... Nem tudom, hogy Apa mit csinál velük. Hatalmas fürtök, hatalmas szemekkel.
Sziasztok! ribizlibokrokbol van az elösöveny a szomszedom fele. Eleinte rengeteget termett, meg el is ajandekoztam a termesböl a kollegaknak. Sajnos ahogy mentek az evek, elöregedtek a bokrok, nagyon besürüsödtek, es egyre kevesebb lett a termes. Iden, miutan leszedtük, a nagyjat kifüreszeltem, igy jövöre csak az uj hajtasok lesznek, termes nelkül. Viszont 2 ev mulva, megint lesz nagyon jo termes, ha csak ki nem fagynak a bokrok. Amint latjatok a hordomon, nem lesz 20 liter borom az iden, mert az elsö lefejtes utan nincsen a hordoban 27 liter must.
A must mennyisege most 18 liter, ebböl kb. 2 liter megint ki lesz öntve a 2. lefejtes utan. Tavaly isteni finom volt a piros ribizli borom. nem csak en mondom, de aki ivott belöle, nagyon dicserte. Nagyon hasonlit az ize a meggyborhoz. Fagyasztott ribizliböl is lehet csinalni, csak hagyni kell kiengedni elöször. Utana ugy kell kezelni mint a friss ribizlit.
HAHAHAHA! persze azert en is eltudok baltazni dolgokat, de altalaban veszem az akadalyokat.
Zelma: köszönöm, akkor ezt teszem én is!
Párom hozott egy vödörnyi kis tököt. Liszt-év jóvoltából majd bibírcsókos lápásokat készítünk belőlük (a legtöbbnek bibírcsókja van).
Chillus: nagyon jó ez is, köszönet érte!
Banyoc@: nekem ez esazembe sem jutott. De ahogy leírtam, itt a hajnalban felröhögtem.
Ahogy láttam, más pedagógusnál is az időhiány a legnagyobb gond.De talán...egyszer...
Igen, november 26-27-én állítjuk a fát.
Fröken: Stahl Judit elbújhat mögötted! Van olyan recept, amit Te nem tudsz megcsinálni???
sziasztok
Nagyon jó a Geli butoros tökfaragó!!!!
Nem semmi mennyiség lesz belőle!!!!! 25 literes edényt el sem tudnák tenni itt a panelban.......
fagyasztott ribizliből csinálod?
Sziasztok!
en mar csinaltam mazsolabort, es nagyon finom bor keszült belöle.
Most nalam a ribizlibor pufog a fürdöszobaban, karacsonyra keszen is lesz.
Mazsolabor receptje
2 kg mazsola
5 kg cukor
25 l viz
borelesztö (szaküzletben lehet vasarolni)
3 kg cukrot 6 l vizzel felkell fözni es nagy talban a mazsolara önteni.
Masnap turmixolni es beleönteni a borelesztöt.
1 hetet varni hogy jol beinduljon a forras es kioldodjon a mazsolabol a sok cukor es az izvilag.
Gez zacskon atcsurgatni, es a levet beleönteni 1 nagyobb müanyag hordoba(nekem van egy 25 literes) aminek van teteje (jol zarhato), rajta egy kisebb lyuk, es abba van belenyomva a pufogtato. abba pici vizet kell önteni, igy a gaz kijön, de levegö nem megy bele.
19 liter vizet a maradek 2 kg cukorral fel kell forralni, lehüteni kezmelegre, es az atcsurgatott levet ezzel fel kell önteni.
En 6 hetig hagyom forrni meleg helyen.
Utana gumicsö segitsegevel a levet leengedem. A hordo aljat kiöntöm, jol kimosom es visszaöntöm a forrasban levö mustot.
Hagyom meg 1 honapot forrni, bar mar sokkal csendesebben megy a folyamat.
November közepen belekeverem a forras leallitot, hagyom letisztulni( kb. 2-3 nap) es utana gumicsö segitsegevel ujbol lengedem, de mar most a nagy ballonüvegembe.
Arra is rateszem a pufogtatot, kiteszem a hüvös kamraba pihenni es karacsonyra isteni, szep piros ribizli borunk lesz.
Ezt visszük magunkkal december 18.-an sielni. Isteni forralt bort keszitek belöle. Ebed vagy vacsora utan is nagyon finom asztali bor.
http://www.dansukker.se/se/Tips/Etikettmaskinen.aspx?PID=2 7636
1) kivalasztod a mintat es az iras stilusat, megnyomod a jobb also sarokban a fortsätt szot
2)kivalasztod a cimke meretet: nagy (stor)-közepes (medel) vagy kicsi (liten)
3) megnyomod a skriv ut szot, es kinyomtatja a valasztott cimket
Szia!
igen, a Lidl reklámjában láttam én is a mazsola bort, és annyira elkapott a röhögés!!! Még soha nem hallottam ilyent, hogy létezik mazsolából bor:) szóval tovább pergett az agyam ésfelmerült bennem a kérdés; ha van mazsolabor, akkor esetleg tádélikőr is??:)))))
Sehol nem tartok még az ajándékokkal, semmi ötletem nincs még szinte senkinek:((((( a dekoráció is még csak elméleti síkon van....
totális időhiányom van.
De ahogy olvasom, Neked is
Idén is előbb díszíted a fát??:)
Ajándékötletek karácsonyra:
http://karacsonyiajandekotletek.blogspot. com/
Kellemes készülődést mindenkinek! :)
szia
Rendeltem a www.gelibutor.hu oldalról.
http://gelibutor.hu/-c-182/tokfarago-mini-furesszett- p-1325
Most el vagyok maradva az ajándékokkal, de nem is csodálkozom rajta.
Tegnap vettem meg az elsőt: a hugom vágyott mazsolaborra (görög specialitás állítólag - a Lidl-ben most van a görög hét nálunk). Ő nem vett, mert drága (7,5 dl-es és 1000Ft), de karácsonyra nekem megéri, ha szereti.
Másnak még nincs ötletem, bár Maminak lehetséges, hogy aprósütiket sütök.
13 éves fiúnak mit tudnátok javasolni? Olvasni nem szeret...
Sziasztok!
Hát konyhatündérkedni nincs időm, annyi a dolog az iskolában.
Ezért most néhány halloween-mintát hoztam én is, amit a suliban ki is tettem.
Az egyik ugyen nem halloween-es, de a süni tököcskén ücsörög.
(elméletileg facebook tagság nélkül is megtekinthető)
Most kezdtem neki egy Karácsonyi bejegyzésnek.... amin belül Minden egyes hozzászólás új ötlet...
http://www.facebook.com/pages/Napocska/217387938 284747
Ott kattintatok bátran a Mutasd mind a ... hozzászólás-ra
ill ha legörgettek egyéb ötlethalmokat találhattok....
és ha azt hittétel lefelé görrgetve elfogyott kattinsatok a korábbi bejegyzések szövegre amíg van...
Jó nézelődést :)
Sziasztok!
Benéztem, hogy van e már mozgás, és VAN :-))))
juj, de jó
Hátha az idén elkezdek időben készülődni, mert fehben sok minden megvan, aztán az elkészítéssel meg kifutok az időből :-(
képek nagyon klasszak és inspirálóak, bocsánat, nem részletezem, mert most csak mobilnetem van és nem vmi tökéletes:-s
puszi mindenkinek
Szia!
Végre sikerült átküldeni a recepteket. Nem tudom mit rontottam el.
Sajnos egy vihar miatt bedöglött a számítógépem és csak ezeket tudtam küldeni.
Én nem szeretem túl édesen csinálnia lekvárakat. Mielőtt az üvegbe rakom meg szoktam kóstolni őket. Amennyiben jónak találom akkor vége a főzésnek, ha nem akkor teszek bele még egy kis mézet vagy cukrot. Attól függően, hogy mennyire volt édes a gyümölcs. Amri55
Sziasztok !
Megint nem jött át az üzenet. Mit ronthatok el?????
Nagy lehet a terjedelem?????
Saját receptek:
Cseresznye variációk:
Alaprecept: (Az ananász miatt a fogyózóknak is ajánlható)
Hozzávalók:
Összeturmixolt magozott cseresznye 2 liter, turmixolt fél vagy egész közepes nagyságú jó érett ananász, a cseresznye édességétől függően 15-30 dkg cukor, ízlés szerint, (A cukrot lehet helyettesíteni barna cukorral, szőlőcukorral esetleg szaharinnal, vagy más mesterséges édesítővel) 2 zacskó vaníliás cukor, 1 közepes citrom kifacsart leve (mag nélkül). (Állni hagyjuk, míg levet nem enged.)
Feltesszük főzni, belekeverünk 1 tasak Oetker 2:1-hez Dzsemfix Extra zselírozóanyagot. Hagyjuk 3 percig zubogva forrni, majd üvegekbe tesszük.
Különlegességként lehet még variálni:
Alaprecept + más gyümölcs (pl: alma, barack, banán, kiwi, nektarin stb.)Alaprecept + kókusz (10 dkg)Alaprecept + mák (10 dkg darált vagy egész mák)Alaprecept + mogyoró (5 dkg nem sós őrölt mogyoró) Alaprecept + mandula (5 dkg nem sós őrölt mandula)Alaprecept + szezámmag (5 dkg darált vagy egész)Alaprecept + fűszerek (pl: őrölt fahéj, őrölt szegfűszeg, őrölt szerecsendió, őrölt kardamom, őrölt gyömbér, stb.)Alaprecept + csokoládéAlaprecept + csilipaprika, bors. (húsokhoz, grillezett zöldségekhez, stb.)Alaprecept + 5-10 dkg reszelt marcipánMeggy variációk:
Alapreceptnél a cseresznye helyett meggyet használok, a többi variációs különlegesség nem változik.
Sárgabarack variációk:
Sárgabarack 2 kg, 4-6 evőkanál méz (függ a sárgabarack édességétől), 1 közepes citrom kifacsart magnélküli leve, bele lehet kaparni a citrom húsát is, 1 kg jó érett banán (olyan, amit a boltban már fél áron árulnak), 1 cs. vaníliás cukor, 2 tasak Oetker 2:1-hez Dzsemfix Extra zselírozó anyag.
Ezt fel lehet túrbózni (pl: őrölt fahéj, őrölt szegfűszeg, őrölt szerecsendió, őrölt kardamom, őrölt gyömbér, stb.)
Továbbá: (kókusz reszelék, mandula, mogyoró, dió őrlemény, darált mák)
Banán variációk:
Natúr banánlekvár:
Hozzávalók: 4 kg érett banán, 2 sárga citrom, 20dkg barna cukor (nádcukor), 2 cs. vaniliáscukor, 1,5 tasak Oetker 2:1-hez Dzsemfix Extra zselírozó anyag.
Olyan banánt veszek, amelyik már nagyon érett és le van árazva. A citrom levét kifacsarom, majd belevagdosom a banánkarikákat. Rászóróm a vaniliáscukrot és a barnacukrot, jól összekeverem, hogy ne barnuljon meg. A hűtőbe teszem pihenni. Másnap, amikor már jó sok levet eresztett akkor felteszem főni. Nem is gondolná az ember, hogy a banánban ennyi lé van. Hagyhatom darabosra is, de turmixolhatom is, attól függően, hogy krémes lekvárt akarok, vagy pedig darabosat. Beleteszem a zselírozó anyagot. Ezzel 3-5 percig zubogva főzöm. Üvegekbe rakom. Vagy fejre állítom az üveget, vagy pedig száraz duntszba rakom. Mind a két módszerrel eláll.
Ezt fel lehet túrbózni (pl: őrölt fahéj, őrölt szegfűszeg, őrölt szerecsendió, őrölt kardamom, őrölt gyömbér, stb.)
Továbbá: (kókusz reszelék, mandula, mogyoró, dió őrlemény, darált mák), vagy különböző gyümölcsökkel Pl: alma nagyon jó hozzá, mert a banán elég aromás és illatos lekvár. Én az almát héjastól teszem hozzá, mert a héjban is van zselírozó anyag.
Ki, hogy szeretné variálni.
Őszibarackos banánlekvár:
Hozzávalók: 2,5 kg érett banán, 2 sárga citrom, 1 zöld citrom, 4 őszibarack, 15-20 dkg nádcukor, 2 cs vaniliáscukor, 1 tasak Oetker 2:1-hez Dzsemfix Extra zselírozó anyag.
A citromokat kifacsarom, belekaparom a húsát is a lábasba. A citromhéjat vékonyan meghámozom, és vékony csíkokra vágom, belerakom a lábasba. A banánt vékony szeletekre vágom a citromos lábasba. Jól összekeverem, hogy ne barnuljon meg, belerakom a meghámozott darabolt barackot is, rászóróm a cukrot és egy ideig állni hagyom. Időnként megkeverem, hogy hamarabb oldódjon a cukor. Felteszem főni. Botmixerrel összezúzom, de hagyhatom darabosan is. Csináltam így is úgy is. Beleteszem a zselírozót és Hagyjuk 3 percig zubogva forrni, majd üvegekbe tesszük. Fejre állítjuk kb 5 percig és a helyére rakjuk, de lehet szárazdunsztba is rakni.
Volt, hogy tettem hozzá még kókuszreszeléket, vagy mandulát, vagy mikor mi jutott eszembe éppen akkor, hogy még pikánsabb legyen.
szia
Igen nekem is ez volt:)-ha nem sikerül a faragás:-D
Hoztam egy-pár Halloween sablont:
http://www.activityvillage.co.uk/halloween_te mplates.htm
http://www.ehow.com/halloween/templates.html
A másik reci:
Csokoládés sütőtök-piskóta
Hozzávalók a piskótához:
30 dkg cukor
2,5 dl sült tök püré
1/4 pohár napraforgó olaj
0,5 dl+1 ek. víz
2 tojás
26 dkg liszt
1 ek. fahéj
1 ek. szerecsendió
1 tk. őrölt gyömbér
2 ek. vanília esszencia (vagy 1 vaníliás cukor)
1 ek szódabikarbóna
1 csapott tk. só
1 tábla magas kakaótartalmú étcsokoládé
2 marék durvára vágott dió
Hozzávalók a csokoládémázhoz:
10 dkg vaj
2 púpozott ek. kakaópor
20 dkg porcukor
2 ek. mandula esszencia
2 ek. tej
Elkészítés:
Egy nagy tálban, kézi vagy gépi habverővel keverjük össze a cukrot, az olajat, a tököt, a vizet, a vaníliát és a tojásokat. Az összetevőket verjük addig, amíg sima és habos elegyet nem kapunk. Keverjük hozzá a fűszereket és a szódabikarbónát, majd az apró kockákra vágott étcsokoládét és a diót. Végül a lisztet adjuk a masszához.
Melegítsük elő a sütőt. Vegyünk elő egy közepes méretű tepsit (kb. 30x22 cm), béleljük ki sütőpapírral, vajazzuk ki, majd töltsük meg a masszával. Süssük tűpróbáig, kb. 45 percig, 120 °C-on. Ha kész, hagyjuk kihűlni.
Dobjuk a vajat egy serpenyőbe, melegítsük habzásig, adjuk hozzá a kakaóport, a cukrot, a mandula esszenciát, keverjük simára és végül adjuk hozzá a tejet is. A bevonatot kenjük a süteményre.
Szia!
Nekem ez a recept volt az egyikben (mert 2őt rendeltem, biztos, ami biztos )
Tradícionális sütőtök kenyér vaníliás vajkrémmel:
Hozzávalók a kenyérhez:
60 dkg cukor
2,4 dl napraforgó olaj
3 tojás
annyi sütőtök püré, amennyi kétszer megtölt egy 2,5 dl-es poharat (magyarul 5 dl )
45 dkg liszt
1/2 tk. só
1/2 tk. sütőpor
1 tk. szódabikarbóna
1 tk. őrölt szegfűszeg
1 tk. fahéj
1 tk. szerecsendió
Hozzávalók a vaníliás vajkrémhez:
10 dkg vaj
annyi porcukor, amennyit felvesz
1-2 ek. tej
ideális esetben vanília kivonat, kevésbé ideális esetben vaníliás cukor
Elkészítés:
Kézi vagy gépi habverővel keverjükhabosra az olajat, a cukrot és a tojásokat. Adjuk a tökpürét a keverékhez. Most következnek a fűszerek (fahéj, szegfűszeg, szerecsendió), a só, a szóda, a sütőpor, végül pedig az átszitált llisztet keverjük a masszához.
Melegítsük elő a sütőt. Egy nagy tepsit (kb. 40x25 cm) béleljünk ki sütőpapírral, vajazzuk ki, és öntsük bele a masszát. A tepsit tegyük a sütőbe, állítsuk a sütő hőmérsékletét 120 °C-ra, és süssük a kenyeret tűpróbáig, ami kb. 60 percet jelent.
Hagyjuk kihűlni a tésztát.
Dobjuk bele a 10 dkg vajat egy lábosba, és hevítsük addig, amíg fel nem habosodik. Tegyünk bele annyi cukrot, amennyit felvesz, keverjük ki, majd öntsük hozzá a vanília esszenciát és a tejet. Szép sima masszát kapunk, ami a kenyér tetejére kenve rusztikus bevonatot ad.