Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Költözés II.ker-Szentendre
Sziasztok!
Mit gondolok hova érdemes költözni, Budapesten a II. kerület Vérhalom városrészre, egy kisebb régi építésű közös kertkapcsolatos társasházba vagy Szentendrére a Pismány-hegyre egy újépítésű panorámás kertes családi házba? Óvoda, iskola a környéken nem szempont, a gyerekek kirepültek már, maximum látogatóba jönnek az unokákkal. Esetleg akik arra laknak mik a vélemények, negatív és pozitív tapasztalatok? Ár érték arányban melyik éri meg jobban?
Sziasztok!
Én Szentendrén lakom, nagyon szeretem, sok programlehetőség van az unokákkal is akár. Még régebben költöztem ide, de ahogy látom sajnos már itt is eléggé felmentek az árak :(
Én azt venném figyelembe, hogy 1. hol érezném jobban magamat (pl. tényleg szeretnék-e egy egész saját kertet, szeretnék-e társaságot vagy bőven elég a kertszomszédság stb.) 2. a gyerekekre mit szeretnék hagyományozni később (a szentendrei ház inkább talán nyaraló lehetne, vagy eladhatják, a II. kerületiben már lehet lakni is, és eladni is könnyebb valszeg). De azt hiszem, alapvetően az 1. szempont a döntő - az újépítésű házak tényleg meg tudnak lepni, szóval jól meg kell nézni, és azt is, hogy a napi bevásárlást hogyan oldod meg... ha újépítésű, épülnek még most is a közvetlen közelében házak? Csak mert gondolom, nem akartok több évig zajban élni, ha már megvettétek magatoknak a "csendet"... Szóval én jól átrágnám...
Ha a kertben termelni is szeretnétek, meg kell nézni, hogy milyen a talaj pl. nem túl köves, agyagos, elfolyik a víz belőle? Szóval tényleg sok szempont lehet...
Ingatlant nem egy-két évre vesz az ember, ezért egy csomó szempontot figyelembe kell venni. /Az ár/érték arány szerintem kevésbé fontos/ Szentendre egy idegenforgalmi város, rengeteg turistával, külföldivel, szezonban nyüzsögnek az idegenek /persze a tapasztalat még a Covid helyzet előttről való/ Ez részben még a csendesebb Pismány városrészre is vonatkozik. Módom volt a Szakorvosi Rendelő szolgáltatásait is igénybe venni, ahol időpontos foglalás ellenére órácskákat kellett esetenként várni /a kapucsínójuk csapnivaló/
Pismányba ritkábban jár a busz. Az árak - az idegenforgalom miatt - magasabbak. Az is számít, hogy mennyi energia jut a kert gondozására. Egy bizonyos koron túl nagyon "megnő a kert alapterülete" így mondjuk, mert egyre nehezebben birkózunk meg a kötelező fűnyírással. Új építésű ház ugyan előnyösebb, de alaposan meg kell nézni az épületet, mert rengeteg simlisséget tudnak elkövetni a kivitelezők is.
Mindenképpen megbízható szakember és jó ingatlanos közreműködését javaslom, mert az elkövetett hiba bizony keményen megbosszulja magát - oldalakat tudnék teleírni az átverésekről. Nem könnyű menet az ingatlan választás.
Szerintem a kertes ház mindenképpen jobb, pláne ha új is és még panoráma is van. Bizonyos koron túl az ember már többet ücsörög otthon, de Szentendréről azért könnyen elérhető a város is.
A társasház előnye, hogy a közös képviselő megold egy csomó olyan gondot, amit kertes házban magatoknak kell. További előny lehet még, ha jó a lakóközösség és segítenek egymásnak.