Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Párterápia?
Sziasztok!
Úgy érzem, a férjemmel való kapcsolatomban beállt egy olyan állandóság, amit mi magunk nem tudunk feloldani. Szeretjük egymást, de a kommunikációnkban számos nagy hibát vétünk- mindketten. Ha hasonló helyzetben vagy(tok), adjatok tippeket!
Ha voltatok terápián, ilyesmi, meséljétek el, milyen volt, kihez- hova érdemes menni?
köszi
Ha tényleg szeretnéd, hogy jobban működjön a párkapcsolatod, akkor tényleg mindent érdemes megpróbálni
Én őt ajánlom: Szobonya Mónika Tel: 06 70 450 7737
www.lelekegyensulystudio.hu/csoportterapia.html
"Hajlamosak vagyunk szeretetből elfedni, elkendőzni magunkban a mindennapi sérelmeinket, de sajnos, ha túl sok lepel van akkor gyakran már azoktól nem látunk vissza a problémáink gyökereihez. Sok esetben a pároknál már egy egyszerű szemléletváltás is elég ahhoz, hogy kitisztuljon a kép. Az első számú feladat a valódi (mögöttes) problémák megfogalmazása, a hibák gyökereinek feltárása. "
Én lassan a szakmában kezdek el dolgozni, emiatt nem vagyok nagy véleménnyel az önsegítő könyvekről, mert nagyon sokat nem szakember ír, hanem olyan, aki saját tapasztalatait - és ezzel fájdalmát, csalódásait és haragját is - írja le tanácsokban másoknak...
Ha a párterápia is érdekel, vagy gondolkodtok rajta nagyon ajánlom a családterápiás egyesület honlapját (http://www.csaladterapia.hu/cst_index.php?mode=tagok&menuid=TAGLISTA) ott nagyon sok jó szakember van. Az én tanárnőm Dr. Barát Katalin volt és ő az egyik legjobb a szakmában és nagyon szeretnek vele dolgozni a kliensei.
Még érdemes megnézni a pontos elérhetőségekért a Pszichoterapeuta Kiskátét, amit a Pszichoterápia folyóirat adott ki 2008-ban utoljára ( http://www.pszichoterapia.hu/pszaknevsor.php), ez megbízható, abból a szempontból, hogy csak "valódi" szakemberek szerepelnek rajta.
Remélem rendbe jöttök és sok sikert a megoldásban!
Olyanhoz érdemes menni, aki mindkettőtöknek szimpatikus, ezt ajánlani nem lehet, csak Ti tudjátok kiválasztani.
Mielőtt mennétek, olvassátok el mindketten Berne "Emberi játszmák" c. könyvét, amely közérthető módon szól a tranzakció analízisről, a kommunikáció minőségéről.
A legtöbb kapcsolatnak a rombolója a "nekem van igazam!" álláspont, ami erőszakot sejtet, és nehezen tolerálható. Ha megtanulod a meggyőzés módszerét,kevesebb lesz a probléma az életedben.
Nem véleményt kért,hanem tanácsot.Véleménye mindenkinek van,tanácsot viszont csak kevesen tudnak adni.Használható tanácsot még kevesebben.
Persze hogy az Ő dolga hogy kíváncsi-e a véleményedre,ha nem érdekli,akkor ne legyél bosszús.
Na,van még cupp?Én nem szívesen cuppogok,olyan...parasztos.
Édes Istenem! Nem is a harmadiktól várja el ezt a topiknyitó!
A párterápián nem a terapeuta oldja meg az egyik vagy a másik fél helyett a gondokat. Ezt honnan szedted?
Ő csak beszéltet, s rávezeti a feleket, hogy hol is lehet a probléma gyökere. A probléma megoldásához csak segítséget nyújt, nem pedig helyettük "dolgozik".
Figyi, semmi nem kötelező. Te kértél véleményt-és én adtam. Igaz neked, mnt látható nem tetszett-de ez legyen a te dolgod......
Nem az én életem...
most, hogy tudom, milyen rettenetes ember vagyok, már nem is keresem min kellene változtatnom. duplacsövű és kész! hadd hulljon a férgese!
(a személyeskedésnek- pláne ismeretlenül, prekoncepciók alapján- nem vagyok a híve, de ugyebár, mindenkinek másmilyen a vitakultúrája)
különben a férjem Alinee2 férjével ment a kocsmába, de még nem jött haza
Szia!
Bár a topikod kissé szét lett offolva, és csak igen kevés jótanácsot kaptál, elmondom, mi is hasonló cipőben járunk, bár talán rosszabb a helyzet, mert mi már jóformán nem is beszélgetünk, mivel mindig vita és egymásra mutogatás lesz belőle...
Gondolom, ezzel sem vagy beljebb.
Terápiát felvetettem, de a másik felem szerint badarság.
Mi most időt adtunk magunknak, hogy belül - önmagunkon - változtassunk. Aztán majd meglátjuk....
Nálatok mi okozta a gondot? Nálunk egyértelműen a gyerek születése után jött. Nem értünk egyet a gyereknevelésben, eleinte ezen vesztünk össze, mostmár semmi sem működik. :(
M.
Deeee!Most bosszúból áthívtam a szomszédot TV-t szerelni.Kihúztam a kábelt,reggelig mindent megszerel.
Cupp.
Most megint elment,de csak ide a sarki kocsmába,mert leordítottam a fejét a nyakáról,hogy későn jött haza a kártyázásból.Biztosan nőzni volt,éreztem rajta.
Cupp.
Valami baj van? mert mintha fuldoklanál
ui: nálunk itthon van mindenki:)
cupp
Hálistennek nem mind egyszerre,egyidőben.De a változatosság gyönyörködtet.
Én most lelépek,mert hazajött a párkapcsolatom,megyek problémát kreálni!
Háááát te tudod, kapásból tudok olyat a felsoroltakból választani, amit egy pasi se bír hosszútávon elviselni, és nem túl jó ha a személyiségben bent van.
Csak csendben megjegyzem: Ha igy felelne meg, akkor nem lenne probléma.De van.
Nem pasit keres,van férje,akinek így felel meg ahogy van.Csak megjegyzem én is.
Mellesleg én is hasonló vagyok,és ragadnak rám a férfiak.Izlések és pofonok,ugye-ugye?
Ez a mondatod árulkodott:
"Úgy érzem, a férjemmel való kapcsolatomban beállt egy olyan állandóság, amit mi magunk nem tudunk feloldani."
Jegyezd meg: egy kapcsolatban mindig a nő a katalizátor. Ettől függ, hogy a családban és a munkájában a férfi, hogy teljesít.
Azt kapod a másik embertől, amit te adsz. De ahhoz, hogy kaphass neked kell előszőr adnod, és nem a másiktól elvárni a dolgokat.Hisz belőle töltekezel te is.
Az elem se fog lemerülni, ha figyelsz a töltésre.
Nyah, akkor a néha, és a nem-et kell átalakítanod.
És ha majd átalakítod, akkor mutogathatsz másra.
nem olyan egyszerű velem, mert ha én magam is fáradt vagyok, akkor nem tudok elemként működni. de hozzá tartozik, hogy ugyanezeket elvileg neki is nyújtania kell nekem, hiszen egy kapcsolatban ketten vagyunk.
valószínűleg nem tudok mindent megadni neki, amire szüksége van. és ő sem tud mindent megadni nekem, amire szükségem van. de nem hiszem, hogy mindent mindig és egyszerre meg kell kapnom. és kapnia.
persze most lehet, hogy ez önmentés, majd úgyis mindjárt megtudom :)
Ez még lemaradt:Megtudnak melletted pihenni a nehézségek mellett?
Vagy örökösen unatkozol, mehetnéked van (plázából ki, plázába be)zsörtölődsz, vagy csüngsz a másikon, duli-fulit játszol, és mégjobban lemeríted(mint annak elötte volt) és az ember 2x meggondolja, hogy szóljon-e hozzád?
néha.igen.igen.igen.igen.igen.nem.
(a topik elérte a célját. a férjemmel beszélgetünk)
Látom még mindig nem értesz, na fussunk neki mégegyszer:
Te olyan embernek tartod magad, aki mellett feltudnak töltödni az emberek? Vidámságot hozol a napjukba, de ugyan akkor tudsz komoly is lenni? Jó veled és szeretnek az emberek beszélgetni? Tudsz a másik embernek X év után hiányozni? maga a lényed? Feltudod korbácsolni a vágyait X év után 1 perc alatt? Ki tudod zökkenteni a hétköznapok taposó malmából Őt úgy, hogy sehová nem mentek, csak kettesben vagytok otthon?
különben meg tiszta hülye vagyok. hát mi a francnak akarom én neked bebizonyítani, hogy nem a férjemet hibáztatom, hanem azt érzem, hogy nem veszek észre valamit, amit látnom kéne?! pont elég, hogy én tudom.
egyébként teljesen egyetértek. ha én meg tudnék változni, az magával hozná az egész kapcsolat változását, hisz mi tartjuk fenn az egyensúlyt. és egyáltalán nem gondolom, hogy egy párterapeutának az a dolga, hogy megoldja mások problémáit. részben szakmabeliként én úgy látom, hogy a terápia munka. főleg a résztvevők részéről. és a terapeuta leginkább mediátor. az a külső szem, ami én magam nem tudok lenni, hiszen benne vagyok. jelen esetben pl. ti vagytok ez a szem. (bár nem láttok bele, mert ez egy topik, nem pedig élőműsor)
Én mondtam a javaslatomat, csak te nem akarod meghallani:)
Az élet bármely területén is legyen problémád, előszőr mindig magadba keresd az okot, és ha mindent helyreállítottál csak utána a másikba.
Innen kéne elindulnod ha változást akarsz elérni.
Válni a legkönnyebb-azt mindenki tud. Ahhoz nem kell se ész, se semmi.
Két fél problémáját egy harmadik ember meg nem tudja megoldani.
én azt egy szóval sem mondtam, hogy azt várom, hogy a férjem változzon meg. szerintem erre utalást sem tettem.
arról beszélek, hogy nem látom, hol a hiba, csak érzem. és nem tudom, hogy én min változtassak. szóval okítás helyett szívesen várom a javaslatodat.
szerintem mindketten akarjuk a változást és teszünk is érte, de én nem vagyok elég türelmes, mert úgy látom, hogy a férjem nem érti, hogy mi az, amiben változásra volna szükségem, ő pedig feszült, mert nem akar ennyit beszélni, meg gondolkozni. és úgy érzem, hogy a kommunikációnkban van egy gát, vagy szakadék, csak nem találom, hogy pontosan hol csúszunk el. és talán egy külső szemlélő tudna ebben segíteni, hogy hol kell megváltoznunk.
nem tudom, miért került a sztárok topikba, mert szerintem én nem oda állítottam be, de ezek szerint mégis... lehet ezt valahogy átállítani?
Jo dolog a parterapia, ha a pasi is akarja, es ha kellöen intelligensek a felek...
No ebböl a kettöböl altaban vagy az egyik, vagy a masik, vagy mindkettö hianyzik...
Sztároktopicba?
Most magam alatt vagnam a fat, de csak elmondom, hogy a media sugalmazza is hogy megunjuk egymast elvallunk, ahelyett hogy kommunikalnak es kozosen keresnenk meg a megoldashoz vezeto utat. ha ez reklam topic, aminek az a celja, hogy X terapeutat hirdessen, akkor meg nem is szoltam .
Nekik is meg kell elni valakikbol.