Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Melegvíz - gyorsan
Sziasztok!
A kérdésem a következő:
Az átfolyós vízmelegítővel valóban MINDIG és ELEGENDŐ melegvizünk lehetne? A melegen ne 37 C fokos vizet értsetek /tudom, a forró egészségtelen!/, hanem tényleg meleget, olyat, amibe jó felmelegedni egy hosszú nap után.
Jelenleg gázboylerrel - gázbojlerrel (kinek melyik változat tetszik) állítunk elő melegvizet. De az esti csúcsidőben bizony kifogy belőle hamar a víz. Nagyméretű, mégis várni kell pár órát mire újra felmelegíti a vizet. Így szinte fürdés van este 6-tól 10h-ig. :(
Kemény a víz nálunk, minden évben vizkövetleníti a szakember a tartályt. Kisebb vagyonért. Tehát emiatt nem /vagy épp ezért/ lehet kevés a melegvizünk, vagy épp nehezen felmelegíthető.
Napközben néha újra melegíti a vizet, pedig akkor csak mosogatásra használjuk leginkább és keveset. Gondolom azért kapcsol ki be, hogy melegen tartsa a vizet.
Most gondoltam ki, hogy az átfolyós melegítő megoldhatná a problémát. Kémény kellene hozzá, az nem probléma. De valóban mindig lesz meleg vizünk?
Kérlek írjatok tapasztalatokat. Köszönöm!
Én most kerültem hasonló helyzetbe, mint anno November5. Egyrészt szupi a fórum, tök jó ötleteket adtatok! Másrészt megosztanám még, hogy mit találtam ezzel kapcsolatban. Ha esetleg valaki szintén naaaaagy vízmelegítő válogatásokban van, ajánlom az alábbi összefoglalót, rengeteget segített: http://www.szerelvenybolt.hu/mi-alapjan-valasszuk-ki-a-viz melegitot . Hajrá lányok, zárkózzunk fel szaki témákban! :)
asziszemNeked egy kis nyelvtant kell tanulni,,,, majd a tanarmegmongya; hogymiert...Nekem vzátfolyosom van!
Egy bojler van!!!!!
DEE egy kis elöny!Ha a fütés a bojlerról megy mint nálunk akkor nem tökéletes a melegviz mindig meleg de van amikor nem forró!
Én és apa zuhanyzunk és ott észre se lehet venni!
De a kisfiam Norbi ő mindig kádba fürdik és azt mondgya, hogy néha nem elég forró a víz!
Dee asziszem nekem bélelt kémény van most lett 2010 ben csinálva szóval bélelt de 1 hónapja vetünk uj bolylert tökéletes csak itt is a melegviz az van amikor csak meleg (de ez nagyon ritka)
De még az az elönyöm, hogy nekem röktön jön a melegvíz ha mosógatok de álltalában gépbe szoktam de van amit elsönek átmossok akkor a hideget megnyitom mire áttekerem a csapot a melegvizra már ahogy alányulok forró de a mosógatásnál is észreveszed!!!!!!!
Köszönöm szépen Mindenkinek a segítséget. Sok jó ötletet adtatok és sok mindenre felhívtátok a figyelmem, amire nem is gondoltam még. Már csak egy nagy kád forró fürdővíz lebeg a szemem előtt.
Szia!
A nagy bojlerrel ilyen gond nincs. Ha fogy a melegvíz belőle, akkor csak a víz hőmérsékleten érzed, hogy hül. Utána lehet állítani keveréssel, de hirtelen hőmérsékletváltozás nincs amikor használjuk.
Ha nem vagytok sokan a családban, akkor pl 2 főt simán kiszolgál egy nagy bojler, de 5 emberhez már kevés, ha mindenki este akar fürödni.
Nagy lutri nem volt a mi bojlerünkkel, az éves karbantartáson kívül más költsége nem volt.
Illetve... Az elsőt felszerelték. Elkezdték tölteni vízzel. Kb félig volt, amikor kiszakadt a falból és a kádra, csempére, padlólapra zuhant az egész. Még szerencse, hogy a mester épp kávézott a konyhában és nem alatta bütykölt.
Kaptunk új kádat, csempét, padlólapot a cégtől. Csúsztunk pár hetet a fürdőszobával. A rögzítést cseszték el, mert pár csavarral gondolták felfogatni a monstrumot. Mire a nagygóré közölte, hogy még a falat is átszokták fúrni totál és legalább 4 pánttal kell rögzíteni az egészet a ház falán kívülről.
Most már ezt is tudjuk. :)
Ha cserén gondolkodtok, akkor ott is lesz kisebb fúrás-faragás.
Ha gáz és víz van, lesz melegvizetek. Mindig. Olyan, amilyenre beállítod.
De! Gázbekötésnél a kéményt bélelni kell, önmagában már nem elég, hogy "van", és újabban már turbósra. Engedélyeztetni is kell, terv is kell. Ez nem kis költség.
A víznyomás sem elhanyagolandó - ez a zuhanynál és a csapnál is visszaüthet - , bizonyos nyomásnak meg kell lennie, hogy bekapcsoljon a készülék átfolyáskor. Ez elvileg állítható, de a szerelők ezt valamiért szeretik mellőzni. Szóval jó szakembert kell keresni, és vele együtt választani készüléket, úgy, hogy ő felmérte nálatok a meglévő körülményeket.
Sziasztok!
Köszönöm a válaszokat.
Valaki írta a hátulütőjét. Mi volna az?
Köszönöm a kéményes megjegyzést, rá fogok kérdezni, hogy ami kémény van most az megfelelő-e erre a célra.
Mivel földszintes ház és a konyfa, fürdő egymás mellett van, így áramlási gondokkal szerintem nem kellene küzdenünk.
Kemény víz esetén a vízlágyító használata ajánlott. Gondolom ezt a szakember segítségével megoldhatjuk egyben.
Baromira gazdaságtalan az olyan, de mindig van melegvíz.
Figyelj rá, hogy mennyi az átfolyási kapacitása. Zuhanyozáshoz 10 liter/perc ajánlatos minimum.
A kemény víz hamar kinyírja a hőcserélőt, szűrő, vízlágyító beszerelése ajánlatos.
mindig van meleg víz, viszont elég sokat kell várnom rá...
hogy értsd, a vízmelegítő fent van nálunk, a konyha meg lent, és gondolom végig kell haladnia az egész rendszeren a melegvíznek, mire a csakhoz ér. de egyébként van meleg víz (lehet, hogy csak nálunk van hülyén megoldva)
Résznál=résznél
ÚJJ= ÚJ
A kémény nem probléma résznál felhívnám a figyelmet arra, hogy ÚJJ készüléket csak bélelt kéménybe lehet bekötni. A szerelő nem vállalja, nem vállalhatja béleletlen kémény esetén, mert nagyon csúnyán megcsapják a kéményseprők őt is, meg a tulajt is.
Amúgy nagyon jó az átfolyós vízmelegítő,persze vannak hátulütői, de melegvized MINDIG van.
"Én nem is tudok olyan gázjbojlert, ami nem átfolyós..."
Nekünk volt tárolós gázbojlerünk. Tehát létezik.
Persze!
Én nem is tudok olyan gázjbojlert, ami nem átfolyós... A villanybojler a tárolós, nem?
Nálunk kombi-cirkó van, azaz a fűtés is arról megy. mégis tökéletes a melegvízellátásunk. Olyan forró lesz, ahogyan beállítod. A jobb készülékeken C-fokra be tudod állítani, hogy a csap meleg végállásba tekerésénél milyen hőfok jöjjön ki. Aztán persze a kar ide-oda tologatásával beállítod, hogy az adott felhasználláshoz milyenre keverje ki a csap (hideg hozzáengedésével).