Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
www.angyalok.konyhaja.gportal.hu
szeretettel várlak!
veeeeeeeeeeegre sikerult kepet feltoltenem: legalabb ket hete kinlodom; ez a tavalyi husveti vacsink: egy kis toltotttolyas!!
udv mindenkinek!!!
20-25 dkg paraj
1 kisebb fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
5 cl rizs vagy szója tej
30 dkg darált dagadó
1 db tojás
1 evőkanál Naturvegamix (gluténmentes ételízesítő)
2 evőkanál zabkorpa
A tésztát kifőzzük, és félretesszük. A darált húst összegyúrjuk a hozzávalókkal, és annyi zabkorpát teszünk bele, hogy jól formázható legyen a massza, majd kigombócozzuk, és bő forró olívaolajban kisütjük. A hagymát apróra aprítjuk a fokhagymával együtt, és kevés olívaolajon megpirítjuk. Rátesszük a spenótot és megfonnyasztjuk, majd hozzáadjuk a tejet, és sózzuk, borsozzuk. Ezután hozzáadjuk a tésztát, és forrón, a gombócokkal a tetején tálaljuk.
8 db vadnyúlcomb
6 dkg vaj
2 dl fehérbor
2 db narancs
1 db mandarin
5 dkg liszt
só
őrölt bors
barnamártás
ELKÉSZÍTÉS
A narancsok levét kinyomjuk, a mandarint megtisztítjuk és cikkekre szedjük. A combokat megmossuk, sóval és borssal fűszerezzük.
A vadnyúlcombokat lisztbe mártjuk és felforrósított vajon elősütjük. Aláöntjük a fehérbort és kevés barnamártást, fedővel lefedjük és lassú tűzön puhára pároljuk. Ha megpuhultak, rövid ideig pihentetjük és félbevágjuk. Közben félliternyi barnamártást összekeverünk a narancslével és jól felforraljuk.
TálalásA nyúlcombokat tálra rakjuk, ráöntjük a barnamártást, a többit külön mártásoscsészében tálaljuk. A fürjeket a mandarinnal díszítjük. Köretként burgonyaropogóst adunk hozzá.
Idétlenül tagolta a szöveget
Fél kg darált bárányhúst , 1 apróra vágott hagyma, fél csésze hosszúszemű rizs, 1 tojás, fél csésze vágott mentalevél, 1 + 4 ek vaj, fél csomó apróra vágott petrezselyemzöld, 4 ek citromlé.
Összegyúrom az összes hozzávalót, ha a töltelék kemény, akkor kevés vizet kanalazok hozzá. Ehhez a mennyiséghez 20-40 főtt szőlőlevél kell. Az egészen frissek csak 1 percnyi főzést igényelnek. A szőlőleveleket megtöltöm - a töltelék ne legyen több egy kanálnyinál. Egy lábasban felolvasztok 4 evőkanálnyi vajat, kibélelem szőlőlevelekkel és soronként rárétegzem a töltött szőlőleveleket. Ráöntök 4 csészényi tyúkhúslevest és mintegy 2 órán át főzöm. Hozzá görög citrommártást (Avgolemono) kínálok.
Lehet marhahúsból is.
1 tojás, 4 ek citromlé, némi keményítő.
A tojást sárgájára és fehérjére kettéválasztom. A fehérjét felverem egy evőkanál vízzel, majd hozzákeverem a sárgáját. A citromléhez hozzáadok kevés keményítőt (érzéssel) és hozzákeverem a tojáskeverékhez. A tojáskeveréket mixerrel keverem és apránként teszek hozzá a dolmades főzőlevéből. A mártásnak sűrűnek kell lennie.
Görög húsvéti kalács
80 dkg liszt, 45 dkg vaj, 35 dkg cukor, 1 csomag vaniliás cukor, 4 tojássárgája, 1 dl tej, 1 csomag sütőpor, reszelt narancshéj.
A puha vajat habosra keverem a cukorral, beleteszem a tojások sárgáját, a sütőport, a lisztet, majd a tejet. Fakanállal alaposan eldolgozom, majd ujjnyi vastag, arasznyi rudakat formálok belőle. Hármat - hármat összefonok, végeit összenyomom, tetejüket megkenem tojással, majd a sütőben kb 20 perc alatt megsütöm.
Fél kg liszt, 4 dkg élesztő, 1/4 l író, 1 EK olaj, 1 TK só, 2 TK cukor, 4 tojás, 1 tojássárgája.
A tejből, élesztőből, íróból (joghurttal helyettesíthető), olajból, cukorból és sóból élesztős tésztát készítek és egy órán át kelni hagyom. A tészta kétharmadát egy kilisztezett 26 centis kinyitható tortaformába teszem. A maradék tésztából 6 darab ujjnyi vastag rudacskát sodrok. Két rudat keresztbe teszek a tortára, a másik négyből pedig gyűrűket formálok és a keletkező négy szegmensbe teszem őket. A tésztát 30 percig pihentetem, majd megkenem a felvert tojássárgájával. Sütőben 200 °C-on 45 percig sütöm. 30 perc után mindegyik karikába egy-egy tojást ütök.
Fél kg friss füge, 2 dl fehérbor, 3 EK cukor.
A fügét megmosom, tálba teszem, ráöntöm a bort és 2-3 órán keresztül állni hagyom. Kiveszem a borból a fügét, tálkákba teszem, a bort felfőzöm a cukorral és melegen ráöntöm a fügére. Kihűlés után 2-3 órára hűtőbe teszem
1 darab 8-9 kg-s bárány, olaj, vaj, 3 citrom leve, só, bors.
A bárányt kibelezem, megmosom, leszárítom és a belsejét bedörzsölöm sóval és borssal. Szépen nyársra húzom. A lábakat levágom és egy dróttal rögzítem. Az egész húsfelületet bedörzsölöm sóval, borssal, valamint beecsetelem vajjal és citromlével. A sütéshez odakészítek egy tányért citromlével, olajjal és egy ecsettel. Ezzel ecsetelem be időnként a húst, míg az minden oldalról ropogós barna nem lesz. Parázs felett előbb gyorsan, majd lassan forgatva sütöm.
Baklava
30 db réteslap
15 dkg margarin
30 dkg dió
10 dkg cukor
1 kávéskanál őrölt fahéj
15 dkg méz
Sziruphoz:
1 citrom10 dkg méz
A diót megdaráljuk. A margarint felolvasztjuk.
A mézet felmelegítjük, hozzáadjuk a cukrot, és állandóan kevergetve felolvasztjuk. Beletesszük a diót, és jól összekeverjük. Nagy tepsit, - lehetőleg akkorát amelybe a réteslapok beleférnek, - kikenünk olvasztott margarinnal. Ráterítünk két réteslapot megkenjük olvasztott margarinnal, ismét két réteslap következik margarinnal megkenve, s ezt ismételjük 10 lapig. Ezt megkenjük a töltelék felével, majd kettesével váltogatva ismét 10 réteslap következik, rákenjük a töltelék másik felét, végül betakarjuk a maradék 10 réteslappal, kettesével váltogatva, margarinnal kenegetve. A tetejét bőven megkenjük margarinnal. A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A sütemény tetejét éles késsel bevágjuk olyan formára, ahogy szeletelni szeretnénk, de nem vágjuk át az aljáig. A sütőben kb. 20 perc alatt, aranysárgára sütjük. Amíg a tészta sül, elkészítjük a szirupot: kicsavarjuk a citrom levét, felöntjük 2-3 dl vízzel, hozzáadjuk a mézet, összekeverjük, és felforraljuk. Amikor elkészült a sütemény, a vágásokat teljesen átvágjuk a tészta aljáig, a forró sziruppal meglocsoljuk. A tepsiben hagyjuk kihűlni.
Fél kg darált bárányhúst , 1 apróra vágott hagyma, fél csésze hosszúszemű rizs, 1 tojás, fél csésze vágott mentalevél, 1 + 4 ek vaj, fél csomó apróra vágott petrezselyemzöld, 4 ek citromlé.
Összegyúrom az összes hozzávalót, ha a töltelék kemény, akkor kevés vizet kanalazok hozzá. Ehhez a mennyiséghez 20-40 főtt szőlőlevél kell. Az egészen frissek csak 1 percnyi főzést igényelnek. A szőlőleveleket megtöltöm - a töltelék ne legyen több egy kanálnyinál. Egy lábasban felolvasztok 4 evőkanálnyi vajat, kibélelem szőlőlevelekkel és soronként rárétegzem a töltött szőlőleveleket. Ráöntök 4 csészényi tyúkhúslevest és mintegy 2 órán át főzöm. Hozzá görög citrommártást (Avgolemono) kínálok.
Lehet marhahúsból is.
Avgolemono (Görög citrommártás)1 tojás, 4 ek citromlé, némi keményítő.
A tojást sárgájára és fehérjére kettéválasztom. A fehérjét felverem egy evőkanál vízzel, majd hozzákeverem a sárgáját. A citromléhez hozzáadok kevés keményítőt (érzéssel) és hozzákeverem a tojáskeverékhez. A tojáskeveréket mixerrel keverem és apránként teszek hozzá a dolmades főzőlevéből. A mártásnak sűrűnek kell lennie.
Görög húsvéti kalács
80 dkg liszt, 45 dkg vaj, 35 dkg cukor, 1 csomag vaniliás cukor, 4 tojássárgája, 1 dl tej, 1 csomag sütőpor, reszelt narancshéj.
Görög húsvéti süteményA puha vajat habosra keverem a cukorral, beleteszem a tojások sárgáját, a sütőport, a lisztet, majd a tejet. Fakanállal alaposan eldolgozom, majd ujjnyi vastag, arasznyi rudakat formálok belőle. Hármat - hármat összefonok, végeit összenyomom, tetejüket megkenem tojással, majd a sütőben kb 20 perc alatt megsütöm.
Fél kg liszt, 4 dkg élesztő, 1/4 l író, 1 EK olaj, 1 TK só, 2 TK cukor, 4 tojás, 1 tojássárgája.
Részeges fügeA tejből, élesztőből, íróból (joghurttal helyettesíthető), olajból, cukorból és sóból élesztős tésztát készítek és egy órán át kelni hagyom. A tészta kétharmadát egy kilisztezett 26 centis kinyitható tortaformába teszem. A maradék tésztából 6 darab ujjnyi vastag rudacskát sodrok. Két rudat keresztbe teszek a tortára, a másik négyből pedig gyűrűket formálok és a keletkező négy szegmensbe teszem őket. A tésztát 30 percig pihentetem, majd megkenem a felvert tojássárgájával. Sütőben 200 °C-on 45 percig sütöm. 30 perc után mindegyik karikába egy-egy tojást ütök.
Fél kg friss füge, 2 dl fehérbor, 3 EK cukor.
A fügét megmosom, tálba teszem, ráöntöm a bort és 2-3 órán keresztül állni hagyom. Kiveszem a borból a fügét, tálkákba teszem, a bort felfőzöm a cukorral és melegen ráöntöm a fügére. Kihűlés után 2-3 órára hűtőbe teszem
jeszus hŕŕŕt ez meg mi: en magyarul irtam es tiszta vakarcs az egesz: es nem sikerul kepeket sem feltennem
.........;tehat sparga fot sonkaszeletekben tormaszoszal
Szčp jo dčlutŕnt mindenkinek!! mi sem tervezünk nagy lakomŕt( habŕr mčg lehet hogy vŕltozik a program) de itt nem nagyon tartjŕk a husvčtott de azčrt čn megprobŕlok valami finomat kčsziteni hogy husvčti hangulat legyen; habŕr ez sem egyszerü mivel a fčrjuram semilyen fÜStölt dolgot nem szeret, čs a bŕrŕnyhust sem( habŕr čn sem) na ebböl meritsetek ötletetthŕl' istennek hogy a tojŕs az OK!!Igy nčzet ki a tavaly a husvčti asztalunk:
Az idčn megprobŕlok föt sonkaszeletekben göngyölt spŕrgŕt čs tormaszoszt; mčg soha nem csinŕltam; remčlem sikerül!!
üdv
Idén a húsvéti menü nálunk nem valami nagy durranás lesz, lévén férjem húsvét vasárnap hajnali 4 től fog dolgozni délután kettőig. Húsvét hétfőn meg délután 1 től fog dolgozni hajnali fél 1 ig
(helyijáratos buszvezető a párom)Így nem lesz nagy családi ünneplés .
Füstölt csülkös bableves fogok főzni. Rakok bele füstölt nyúját, meg egy pici füstölt oldalast is, sok zöldséget és sok babot:) Lesz akkora adag belőle, hogy kétnapig kitart a kaja biztos:) Meg sütök vagy 3 tepsi muffint.
Recept folyt
Forró, bő olajban aranysárgára sütjük. Serpenyőbe készítünk olívaolajon megfonnyasztott, szeletekre vágott póréhagymát, kevés zúzott fokhagymát, sót és borsot, valamint vágott petrezselymet, és ezekben óvatosan megforgatjuk a megsütött hasábburgonyát. A paprikákat forró, 200-220 fokos sütőbe mindkét oldalukon megpirítjuk. Hűlni hagyjuk, utána lehúzzuk a bőrét. Készítünk salátalevet olívaolajjal, és beleteszszük a paprikákat.
Hűtőbe rakjuk. Tejfölbe zúzott fokhagymát, kevés sót, őrölt fehér borsot és piros aranyat keverünk, ezzel tálaljuk a sült paprikát.
Egy jó recept
Fűszerkéregben sült báránygerinc
1,20 kg báránygerinc, só és bors ízlés szerint, 10 dkg zsemlemorzsa, 8 dkg vöröshagyma, 3 dkg fokhagyma, 2 cs. petrezselyem, 2 dl olívaolaj, 4 dkg steak bors, 1 kg burgonya, 15 dkg póréhagyma, 4 db zöldpaprika, 1,5 dl tejföl, 1 kk. piros arany, 4-5 levél saláta
A gerinceket sózzuk, borsozzuk. Kevés olajon a húsok felét elősütjük, sütő tepsire helyezzük. A vöröshagymát egész finomra vágjuk, nagy marék zsemlemorzsát, steak borsot, zúzott fokhagymát, vágott petruskát, sót, olívaolajat adunk hozzá. Ezt a fűszerkérget rányomkodjuk az elősütött báránygerinc húsos felére, 200 fokon kb. 20-30 percig sütjük. A burgonyát héjába megfőzzük, kihűtjük, és héjastul nagy hasábokra vágjuk.
Itt felsorolják és mutatják a részeket és hogy miből mit lehet
http://receptura.hu/cikkek/husok/a-barany-birka-juh -uru-reszei.html
Bárányborda,vagy báránycomb,nálunk ez a menős.
Nemrég volt bárányborda,és úgy hogy a csontok bennehagyva és koszorúra formázva.
sziasztok!
Megkérdezhetem, hogy a báránynak melyik részét kell megvenni? Még életemben nem vettem bárányt, nem is tudom, hogy kell kérni a hentesnél... köszi!
Tojásos sonkakrém pirítóssal.
Csirkeleves, főtt hús ,zöldségek,tészta.
Mentás báránysült,illatos rizzsel.
Desszert: csokitorta,tetején egy marcipánnyúl fog ücsörögni.
5 ember lesz, 7 ember lesz, ebből egy 1 éves.
Anyukám nálunk is csinál kocsonyát.
Húsvét szombaton: Juhtúrós sztapacska.Szalonnapörccel.
Húsvét vasárnap reggel: Főtt sonka,sós kaláccsal,főtt tojással.
Húsvét vasárnap délben :
Kacsasült szőlőmártással.Krumpligombóccal.Beigli.
Sokan leszünk,kb,mint az oroszok.8 kacsát vágunk le és egész nap sütjük őket. A kacsák házkörüli hápogók anyukámnál.
Nálunk halászlé lesz,gyufatésztával.
Halálszlé férjem kreálmánya lesz saját fogásából!!!!!!
Természetesen lesz főtt sonka is.A főzővízbe teszek fokhagymát,babérlevelet is.Lesz hozzá torma és káposztával tölött almapaprika( ezt még tavaly tettem el befőttnek)
Csinálunk kocsonyát is.Ezt előre megcsinálja nővérem.
Beigli is lesz( nálunk húsvétkor is van).Ezt valószínűleg nagyfiam menye süti (ő a specialista).
Húsvét vasárnapján tehát az én reszortom a gyufatésztakészítés és a sonkafőzés.Meg a tormalereszelés.
Nagy mulatság lesz,leszünk kb 20-an.
Menü
Füstölt sonka tormával,főtt tojással.
Rozmaringos báránysült, tejszínes burgonyával
Desszertnek Mákoslepény áfonyalekvárral.
Öten leszünk:én,fiam, hauajön az apja, és a szüleim.
Az adagokról a sonka kb egy kg-s lesz( marad hétfőre is bőven)
Tojás 10 db.
A báránycomb 1 kg.
Krumplit bő egy kilkót számítok.
A sütemény egy tepsivel lesz.
Nálunk valószínűleg az idén őz lesz... (mindig valami különlegeset szoktam csinálni)
Húsvéti leves szokott lenni a Cukkíni leves (saját találmány), vagy tavaly pl Spárgakrém leves főtt sonka csíkokkal.
Kifejezetten húsvétra szoktam készíteni egy Egyiptomi torta nevűt is ( a tésztában liszt helyett többnyire d.mandula van) elég érdekes süti.
Szeretek sütni-főzni
Párom süti,én még nem csináltam.
nekem is kéne, én bárányt még sosem sütöttem, és azt sem tudom, egyáltalán milyen részei vannak.
de idén bárányt sütök.
:-D
valószínüleg a párom anyukája főz valami finomat... mert akkor lesz a névnapom is, na meg a családban két másik szülinap és ebédet ad...
egyébként nem hiszem, hogy csinálok valami különlegességet... talán valami finom sütit