Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Káposzta savanyító hordót
2006-07-31 21:021.
Létrehozva: 2006. július 31. 21:02
Sziasztok,
Tudja valaki, hogy hol lehet káposzta savanyítására alkalmas kerámia vagy cserép hordót kapni Pesten? Úgy tudom, ez jobb, mint a műanyag.
És körülbelüll mennyibe kerül?
A válaszokat előre is köszönöm!
(Ha esetleg kipróbált recept is lenne a tanácshoz, azt is megköszönném )
Tudja valaki, hogy hol lehet káposzta savanyítására alkalmas kerámia vagy cserép hordót kapni Pesten? Úgy tudom, ez jobb, mint a műanyag.
És körülbelüll mennyibe kerül?
A válaszokat előre is köszönöm!
(Ha esetleg kipróbált recept is lenne a tanácshoz, azt is megköszönném )
Mi is szoktunk savanyítani káposztát műanyag hordóban, addig amig egyszer itt a netet nem bukkantam egy ötletre.
Na most kapaszkodjon meg mindenki.
Nagy fekete műanyag szemeteszsákban. Gondoltam egy próbát megér.
Megcsináltuk azóta mindig abban tesszük el a káposztát.
Duplán vesszük a zsákot, a szokásos módon bele a káposzta és a többi izesítő, nem kell döngölni, csak kézzel lenyomkodjuk, összecsavarjuk a zsák száját. Azért óvatos duhajok vagyunk mert egy műanyag kannába tesszük bele az egész zsákot, ha netán valahol engedne.
Nagy-nagy előnye hogy nem kell leszorítani mindenféle fával, meg ruhával letakarni, hetente mosogatni a fákat, meg a ruhát.
Nagyon pikk-pakk az egész.
Ha nem haragszol kiegészíteném, mi még a leírtakon túl, kömény magot is szoktunk bele rakni.
Egyébként a káposztát én a piacon veszem legyalulva, és a kisebb cseréphordóba kb. 12-14 kg kell. Egy hátránya van, hogy főzés előtt át kell vágni, mert nagyon hosszúak a szálak.
Nekem meg van minden felszerelésem, de nem éri meg a macerát az otthoni gyalulás, pláne kis mennyiségben. Egyébként én most utóbb 2 évig használtam, és kutya baja nem volt, kár lett volna, ha kidobjuk. Igaz nekem a pincében állt, ideális hőmérsékleten.
Mérettől függöen kb 200-300 korona.
Itt vagyunk mi pesten. Most oda nem jár mert a térdével van problémája (vérömleny esetleg porcleválás is  
Ha véletlen arra járunk mégis jelentkezem!
Nem jár a párod véletlenül Pest felé ?
És Szlovákiában hol kell keresni?
Káposztasavanyítás
. . . . . . . . . . . . . . . . . .
Kétféle káposztát lehet savanyítani: korai, és késői fajtákat. A
koraiak a nyár folyamán, szeptember elejéig alkalmasak fogyasztásra.
Ezeket lazább szöveteik, nagyobb víztartalmuk és fajtajellegük
miatt rövidebb ideig lehet eltartani. Nyári vagy őszi fogyasztásra
alkalmasak. Tartós, egészen májusig fogyasztható savanyított káposztát
a késői, illetve téli fajtákból lehet készíteni. A jó, tömött fejű,
beérett, fehéredő levelű Amager, Csurgói, Braunschweigi, Hajdúsági,
Dural, Grüner Winter, Dauer, kései fajták alkalmasak erre. A fagyok
beállta előtt, száraz időben szedjük a káposztát. Esős időben sok
vizet szív magába, így könnyebben romlik. A leszedett káposztát néhány
napig tartsuk laza prizmába rakva, csapadéktól védett, szellős, fedett
helyen. Ezalatt a zöldszínű borítólevelek is kifehérednek. Az így
megérlelt, tömött fejű káposzta rá nem simuló, hibás külső leveleit
éles késsel vágjuk le. Ilyenkor előtűnnek a káposztafej rejtett
sérülései is. Ezeket is késsel vágjuk ki. Ezután a torzsát lazítsuk
fel éles késsel vagy spirálfúróval, de ne vágjuk ki, mert egyrészt
ennek nagy a cukortartalma, ami szükséges az erjedéshez, másrészt nagy
a C-vitamin tartalma is. Végül szeleteljük vékony, 1-1, 5 cm széles
szeletekre és ekkor mérjük le a tömegét. Mérjünk ki minden kilogramm
szeletelt káposztára számítva 2, 7-3, 0 dkg sót
Káposzta eltevése! Ilditől
40 kg káposzta "téli". Legyalulva kb. 35-36 kg.
só,
egészbors, (ha tul sokat teszel bele, válogathatod a káposzta közül)
piros fűszerpaprika,
babérlevél,
ha van ekkora mennyiségbe 2 db birsalma kimagozva vékonyszeletekre vágva.
Lerakás: rétegenként
káposzta, só, bors , babérlevél (2 db), birsalma 2-3 karika, paprika kétsoronként 2 db.
ennyi az egész.
Szia!
Mezőgazdasági boltban lehet kapni. Pesten nem tudom hol van ilyen. Nekem is cseréphordóm van.