Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Cserépkályha vagy kandalló

Építkezünk és nemsokára beszerelésre kerülne a cserépkályha vagy a kandalló. Érvek és ellenérvek érdekelnének mindkettőről.
Anyuéknak kandalló van, ami szép, de csak addig meleg, amig rakják. A cserépkályháról azt hallottam,hogy időnként szét kell szedetni, akkor koromban úszik a ház......és ki kell tisztíttatni a járatokat, viszont nagyon jó meleget tart. (nekem mondjuk kicsit kripta hatása van

de ha ez kell,hogy kicsit leszorítsuk a fűtésszámlát.
Az is érdekelne,hogy a cserépkályhához tényleg speciális szén kell??
Meg minden érdekel ami tanácsot csak adni tudtok!!!!
Köszönöm
Szia !
30 éve van cserépkályhánk, fával fütjük, még nem kellett átrakatni.
Padkákákkal, peremekkel, szerintem még mindig gyönyörü, igaz annak idején nagyon drága volt de megérte. Lakásunk 120 m2, a vezetékes gáz központi mellett a téli hidegekben minden nap befütünk a kályhába
20 fokra temperálja a lakást, téli fafogyasztásunk 30 mázsa.
Ismerősünk kandallót "rakatott" gyönyörü volt, és rettenetesen drága.
60 m2-es lakás téli 100 mázsa fa + egy kis vez.gáz. Két télen bohockodott a millás kandallóval és ezután ujabb félmillióért csináltatott
belőle cserépkályhát, és azt mondja, hogy sokkal jobb mint a kandalló volt.
Másik ismerős családnál a kandalló ajtaját ha kinyitja, hogy rakjon a tüzre állandóan kijön a füst, már a butorok és a ruháik is füstszaguak.
Pedig ujlakás, a kémény kandallóra tervezett, de Ők nem adják fel mivel
a kandalló full drága volt, és úgy gondolják hogy az menőbb mint a kályha.
Gondold meg, szerintem csakis kályha
Üdv Éva
Közel egy éve tértem át a gázos (cirkó) fűtés mellett a fával való fűtésre.Olyan meleget tudok 7 kw teljesítményű kályhával csinálni,hogy a cirkó be sem kapcsol.Elszámolásnál a gázból 90 ezer forintot kaptam vissza( általányt fizettem).Meglepetésemre az áramszámla is kisebb lett.Nem ment a keringető szivattyú???Ott is kaptam vissza 20 ezer forintot.
Most a szén miatt írok.Van-e aki azt használ?A fa mellett bevált-e a szén.
Szia
Nekünk cserépkályhánk volt, amit lecseréltünk egy öntöttvas kandallóra és nem bántuk meg.
Mielőtt döntötök, gondoljátok át, hogy mekkora lakást szeretnétek kifűteni vele. Nálunk az volt a baj, hogy falra volt építve, és télen nem fűtötte ki a lakást. Mert hiába tartja a meleget, miután felfűtötted és elzártad, kb. 1 óra múlva már a hőleadás intenzitása kisebb, így a lakás távolabbi részébe már nem jut el a meleg. Legalábbis nálunk elég nagy a lakás és bizony fáztunk a cserépkályha mellett. A kandallóba egész nap annyi fát használunk, amennyivel a cserépkályhát felfűtöttük.
Ja, és a kandallóba ha begyújtok 10 perc múlva tolja a meleget. Melette még soha nem fáztunk.
Bocsi a hosszú hsz-ért.
C.
Nekem jó tapasztalataim vannak a kandallóról..Ahol most lakunk oda vettünk 1 ólcsó kandallót 40 e ft-ért. Átmeneti időre mert építkezünk..
Szóval este 4-5 órakkor begyujtok, ekkor hirtelen fölmelegedik körülötte vagy 28 fokra. Utánna 1-2 óránként rakunk rá 1-2 tuskót..Mondhatom hogy nagyon jol befűti a 63 nm es lakást..Persze másnap dél felé, már csak 20 fok van ,és onnan rohamosan csökken a meleg..
Ezt csak azért irtam mert én sem gondoltam volna,hogy egy ilyen kis kandallóval befűtjük az egész lakást... Kényszer helyzetben,mert itt tartályos gáz van .és az kb., 4X annyi mint a vezetékes gáz..
Ugyanakkor a leendő házunkba már cserépkályhát szeretnék .. (bonott cserépből)
Esetleg tudna valaki kályha árakat is írni?
Szia!
Én is szeretnék majd cserépkályhát ha építkezni fogunk.Én ragaszkodom a cserépkályhához(a férjem szeretne kandallot).Unokatestvéreméknek 3 van ,egy a hálóban,egy a nappali és a másik háló közös falában van igy egyszerre 2 helységet füt,sőt a nappalibol nyilik a konyha és azt is befűti.A harmadik megint egy hálóban van.Ők csak ezzel fűtenek nincs nekik más fűtés.Nekem azt javasolták nézzek utánna mert bontott csempéből sokkal olcsóbb.Ja és csak fával tüzelik.
Nekem szerelem a cserépkályha.Ismerősöméknek van kandalló,szép,szép,de a melege nem ugyanaz....
Szia!
Lehet modern cserépkályhát rakatni, amilyet csak akarsz, annyiféle van, lehet választani színben, formában, méretben, stílusban, gyönyörűek....
Az enyém olyan lesz, mint az első kép, de egyszínű. Szerintem nagyon szép cserépkályhák vannak. Találd ki hogy milyen színű lesaz a falad, milyen bútoraid lesznek és ahhoz válassz formát és színt. Nekem a mester annyiféle színű és felületü csempét mutatott, hogy a végén alig tudtam választani.
Köszönöm a válaszokat!
Akkor mindenki a cserépkályha mellett voksol úgy látom.
De akkor csak én vagyok ezek szerint ilyen "ízlésficamos"
,hogy engem mint már sokszor írtam egy kriptára emlékeztet??? Passzolni fog az egy "modern" bútorokkal rendezett házba???
Utánna kell néznem ezeknek az üvegajtósoknak akkor, ha ilyen is van!!!
Szia!
Egyetértek a többiekkel! Nekünk cserépkályhánk volt, de mindenáron kandallót akartunk, hogy lássuk a tüzet, modernebb meg minden. Meg is bántuk rendesen, hogy kiszedtük a cserépkályhát
. Csempekandallót vettünk, jó drága volt, szépnek szép, egykettőre felmelegszik, ontja a meleget, de csak míg ég benne a tűz. A cserépkályhába is lehet üvegaajtót tenni, hogy lássátok a tüzet, mi fával tüzeltünk benne, és nagyon sokáig bírja, vagy 20 évig biztos nem kell átrakni, viszont érdemes kikormolni pár évente. Most már minden vágyam egy padkás cserépkályha (igaz eddig is szerettem volna, de a párom azt mondta, hogy ha kiszedjük a cserépkályhát, nem rakunk másikat), hogy oda lehessen ülni, és nekidőlni...
eddig úgy tudtam, hogy nekünk is ilyen csempekandallónk van, de akkor mégsem ez a neve. Rendes cserépkályha, járatokkal, de nagy üvegajtaja van. Veszettül tartja a meleget, de a tüzet is látjuk.
Egyetértek a jó minőségű ajtóval kapcsolatban is.
A barátnőmék is csempekandallót csináltattak és nagyon megbánták mert nem tartja a meleget.
ezt találtam a csempekandallóról:
A csempekandalló ötvözi a cserépkályha és a kőkandalló tulajdonságait.
Találtam párat, amit esetleg el tudnék képzelni......
Tényleg kormolódik nagyon az üveg????JObban mint a kandallóban????akkor lehet,hogy ezek is kilőve......
A látványajtó is akkor kormolódik be nagyon és nagy mértékben, ha rosszul szelel a kályha. Szerintem ha ez jelenti a kompromisszumot a látvány és a fűtés között, akkor én biztos nem gondolkodnék azon, hogy mennyit kell takarítani.
Szia,
NAgyon szép a kályhátok.Megkérdezhetem,hogy mennyibe került?
Nekünk kandallónk van,nagyon jó meleget ad,de amint kialszik a tűz benne,jön a hideg.
Ny.
Én is gondolkodtam a cser.kályhához látványajtón, de a kályhás lebeszélt. Mivel nem ég egész nap a tűz, és hamar bekormolódik, tényleg nem sok értelme van.
Az én egyik kályhám téglából van.
Találtam egy honlapot, vagyis nemis egyet......
Szóval olyan is létezik,hogy "csempekandalló"????
az már jobban tetszik látható égésterű mégis tartja a meleget......
http://kandallo-cserepkalyha.inf.hu/
Szia!
Szüleim házában van kályha. Szenzációs. Nappali, konyha közötté részen - nagyon mutatós és nem utolsó sorban jó meleg. Fűtési szezon elején, végén nagyon jó meleget lehet vele csinálni. Olyan jó odaülni a padkájára, hozzábújni a jó meleg cseréphez egy hűvös estén! Hmmmm!
Barátainknál kandalló van. El akarják adni, mert szép, de nem hasznos....
Mi vszeg jövő tavasszal kezdünk építkezni. Az egészből 3 biztos dolog van: nagy kályha, nagy terasz és egy vizsla!
Szóval, +1 szavazat a kályha mellett!
Cicavirág: gyönyörűűűű a kályhátok! Hasonlóban gondolkodunk mi is, csak mályva színben!
Ittvagyok csak a fiam közben felébredt.
Köszönöm szépen mindenki válaszát!!!
Egyre jobban a cserépkályha felé esik a választásom, aminek apa nagyon fog örülni,mert ő már eleve azt akar, de enyém a döntés.
Viszont annyira tetszenek a kandallók, amikben látom a tüzet....(sóhajtás

...azért megnézem hátha van szép cserépkályha is, nemcsak "kripta" jellegű.
Nekünk van cserépkályhánk és kandallónk is. Ahogy a többiek elmondták, a kandalló csak addig tartja a meleget amíg tüzelsz, a cserépkályha viszont sokkal tovább. Kandallóból van olyan tűztér amire rá lehet csatlakoztatni a radiátorokat, vagyis a tűztér segít melegíteni a fűtéshez szükséges melegvizet. Többet erről nem tudok, csak láttam amikor mi csináltattuk a miénket.
A cserépkályhát ha jól üzemeltetik elegendő 15-20 évente újrarakni. Ehhez viszont az kell, hogy jó minőségű kandallófával (legjobb a bükk) fűtsetek. A szén használatát nálunk a mester kifejezetten nem javasolta, de lehet hogyha ilyen speckó igénnyel mentünk volna oda, hogy márpedig mi szénnel akarunk fűteni, akkor arra is lett volna megoldás.
3 évente egyszer a tisztítólyukakon keresztül kisöprik a járatokban felgyűlt kormot, ezzel is hosszabbítva a kályha élettartamát. Manapság már olyan formájú kályhát raknak amilyet szeretnél, mondhatni, hogy az a fajta mostrum amit szerintem te kriptának nézel egyáltalán nem általános. Sőt nagyon sokféle színben és mintázattal léteznek a csempék.
Összefoglalva, ha a fűtés kiegészítését szeretnéd, akkor szvsz inkább a cserépkályha a jobb a kandalló inkább hangulati elem. A cserépkályhát is lehet viszont nagyobb üvegablakkal kérni, így ezzel már a hangulati elem is megoldható.
nekünk fém kandallónk van. simán be tudjuk fűteni vele a 110 m2-es házunkat. 1 hátránya van, hogy csak fával lehet tüzelni benne. látom, kis gyerekeid vannak. az ajtóban lévő üvegre nagyon vigyázzatok, nehogy kitörjön! kb. 80.000 ft/m2 az ára
nekünk fém kandallónk van. simán be tudjuk fűteni vele a 110 m2-es házunkat. 1 hátránya van, hogy csak fával lehet tüzelni benne. látom, kis gyerekeid vannak. az ajtóban lévő üvegre nagyon vigyázzatok, nehogy kitörjön! kb. 80.000 ft/m2 az ára
Szia!
Nekünk cserépkályhánk volt, most kandallónk van.
Az én tapasztalatom:
A cserépkályha tartja a meleget, fűtésre gazdaságosabb. A kandalló nagyon hangulatos, de nem tartja nagyon a meleget ( semmiképpen sem úgy, ahogy egy cs. kályha). A mi kandallónk lezárható légterű, így egy ksi ideig megmarad a parász, de nincs cserép, ami átvegye és tartsa a meleget.
A cserépkályhával befűtöttünk egy kb. 40 m2-es területet, és sokszor nem is kapcsoltunk konvektort. A kandallót folyamatosan táplálni kell, ha csak azzal szeretnél fűteni.
Egy jó mester munkája után nem úszik koromban a ház! Nálunk és nagyimnál sem úszott soha, de a kémény rendszeresen ellenőrizve van. Mi fát használtunk a kályhához is és kandalllóhoz is. Így szénben nincs tapasztalatom. ( mamámék többféle szenet is használtak)
Ezek a mi tapasztalataink. Mindkettőt szeretem nagyon.
Anyuéknál van cserépkályha is.Fával fűtik.
Én még nem hallottam olyat,hogy speciális szén kellene hozzá.
Nem kell szétszedetni.Át kell nézetni évente a fugákat,ki kell kotortatni.
De nem úszott még soha koromban a ház.
Tartja a meleget, tény.
Kandalló.
A tűztér alatt,mellett samott-tégla van(legalábbis amikkel én találkoztam),ami köztudottan szintén tartja a meleget.
Meg lehet oldani azt is,hogy más helyiségeket is fűtsön.
Szia!
Mi kb. 3 éve vettünk egy kandallót, bár lehet, hogy nem olyat, mint amire Te most gondolsz, mert ez nem az az igazi kandalló, hanem ilyen kis üvegablakos bigyó. Mivel kicsi a lakásunk, teljesen jól felfűti, de tényleg csak addig meleg, míg fűtesz. Anyámnak van cserépkályhája, réges-régen szénnel fűtötték, akkor tök jó volt, de sajna a szén nagyon drága, úgyhogy már fával fűt, és hát... én biztos megfagynék mellette. Meg mire felmelegszik, addigra is megfagynék
Mi most nyáron fejeztük be a házunk építését, és a padlófűtés mellé mi cserépkályhát tetettünk be. Az elején felmerült ugyanez a kérdés, mint nálad, de mivel mi igazából fűteni szerettünk volna vele, egyértelműen a cserépkályhára esett a szavazás. Nekem a kandalló csak látvány, a cserépkályháról tudom, hogy meleget lehet vele csinálni.
Szétszedésről nem hallottam, az viszont igaz, hogy néha ki kell tisztítani. A mi kályhánkba egy darab tisztítónyílást épített be a kályhás, és elmondása szerint nem nagy dolog a tisztítás, bár valószínűleg ha sor kerül rá, majd kihívunk egy szakembert.
Mi fafűtésest csináltattunk, akácfát fogunk venni, ezzel szándékozunk fűteni. Még nem tudtuk kipróbálni, mert nemrég készült el, és 1 hónapig száradnia kell.